Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Uhićen najtraženiji talijanski mafijaš: 'Pao' nakon 30 godina bijega

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.01.2023.
u 10:33

Denaro je navodno uhićen u privatnoj klinici u glavnom gradu Sicilije - Palermu.

Talijanske vlasti uhitile su čelnika Cosa Nostre Mattea Messina Denara nakon što je čak 30 godina bio na popisu najtraženijih. Šezdesetogodišnji Denaro bio je hospitaliziran u privatnoj bolnici "La Maddalena", a tijekom uhićenja se nije opirao. Nakon što je uhićen prevezen je na nepoznatu lokaciju.

"Ovo je velika pobjeda za državu", izjavila je talijanska premijerka Giorgia Meloni, piše BBC

  Tijekom godina Denaro je proširio svoju moć na druge kriminalne organizacije na Siciliji, a osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine. Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Policija je u rujnu 2022. navela da je Denaro još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, unatoč dugom bijegu.  Matteo Messina Denaro (60), smatra se nasljednikom povijesnih vođa Cose Nostre, a to su bili Toto Riina i Bernardo Provenzano koji su umrli u zatvoru 2016. te 2017.

Photo: ROBERTO BRANCOLINI/IPA
Foto: Roberto Brancolini

"Nakon 30 godina bijega, 'superboss' Matteo Messina Denaro uhićen je. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhićeni", napisao je na aplikaciji WhatsApp ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u Palermu gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto agenciji AGI.

Na popisu ministarstva unutarnjih poslova, Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.  Od 2000-ih godina, talijanska policija provodila je brojna uhićenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba, u strategiji kojom ga je nastojala izolirati no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina, jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.

VIDEO: Milanović novinarima čitao Plenkovićev intervju: Otkazuje zastupnike i predsjednika u stranom mediju

Komentara 1

PO
Poletarac101
11:58 16.01.2023.

To je ono:kao da u svojoj kući 30 g. tražim izlazna vrata ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije