Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSAD NEOBJAVLJENO

EKSKLUZIVNO Dokument iz rujna 2017.: SAD dozvolio prodaju F-16 Baraka

Naslovnica 30. 1. 2019.
30.01.2019.
u 19:00

Večernji list donosi dokument koji ruši tvrdnje da je hrvatska ignorirala američka upozorenja. Više je puta dobila zeleno svjetlo

Još je u rujnu 2017. iz američkog State Departmenta Državi Izrael poslan dokument u kojem se jasno kaže da Izrael Hrvatskoj može ponuditi i prodati F-16 C/D u tzv. Barak konfiguraciji.

Da ne bi bilo nikakve zabune, u dokumentu se navodi i specifikacija u kojoj stoji da Hrvatskoj može biti isporučen modernizirani izraelski F-16 opremljen izraelskim “mozgom” zrakoplova tzv. misijskim kompjutorom izraelskog proizvođača Elbita

Večernji list donosi dokument koji ruši tvrdnje da je hrvatska ignorirala američka upozorenja. Više je puta dobila zeleno svjetlo

VIDEO Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i kronologiju u slučaju aviona F-16 Barak

Uz američku redovnu tehnologiju, pored izraelskog misijskog kompjutora, navodi se i drugi najvažniji dio opreme Baraka, a to je oprema za elektroničko ratovanje, tzv. RWR izraelskog proizvođača Elisra.

Foto: Večernji list

To američko odobrenje poslano je Izraelu otprilike dva tjedna prije nego je Hrvatska, 3. listopada 2017., javno otvorila ponude za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova. 

Slanje tog dokumenta bilo je ključno da bi se Izrael uopće natjecao, a to je ujedno bio i najvažniji signal Hrvatskoj da se može odlučiti za nabavu Baraka. 

Foto: Večernji list

Večernji list je u posjedu tog ključnog dokumenta koji je sastavio i potpisao Michael F. Miller, direktor Ureda za regionalnu sigurnost i transfer oružja, i koji pri Vladi SAD-a upravo zadužen za pripremu odobrenja, tzv. TPT (Third Party Transfer, pisano odobrenje Vlade SAD-a za transfer oružja nekoj trećoj zemlji). 

Pismo je naslovljeno na Danishaija Kornblutha, direktora Odjela za obrambenu suradnju u Veleposlanstvu Izraela u Washingtonu.

Večernji list je u posjedu cjelovitog tog dokumenta koji sadrži dvije stranice, što je jako važno s obzirom na to da je ovih dana na jednom hrvatskom portalu objavljen samo segment prve stranice dokumenta, koji je tako ‘sakat’ poslužio da bi se zapečatile tvrdnje kako su premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević i njegovi ljudi iz Povjerenstva za izbor zrakoplova lagali da posjeduju predodobrenje SAD-a za kupnju izraelskog Baraka.

U djelomično objavljenom dokumentu ne vidi se, naime, tko komu šalje taj dokument, a nije objavljena ni ključna, druga strana dokumenta, gdje je poimenice navedena konfiguracija zrakoplova koji Izrael može ponuditi Hrvatskoj, a ona ga kupiti.

>>Sve dokumente i cijelu priču možete pronaći u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

 

 

Komentara 171

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
19:20 30.01.2019.

şad će Vidović i Mavas tražiti povrat svojih igračaka

PR
protin
19:51 30.01.2019.

Isprika oporbe bi dobro dosla....

SA
sanikol
19:41 30.01.2019.

A što će sada Bernardić izjaviti nakon ovoga. Nema više one njegove izjave. Oni su sve znali i lagali i trebaju otići sa svojih pozicija odnosno .lažova i onih koji bi trebali napustiti svoje funkcije. Međutim. zbog vrijeđanja Predsjednice, Predsjednika Vlade i Ministra, zaslužuju kaznni progon. Jedino tako će se "maleni" opametiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije