Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

E-cigarete – mrze ih, a manje su štetne

U Velikoj Britaniji drže ih “lijekom protiv pušenja”, kod nas mamcem za mlade
15. veljače 2017. u 14:30 5 komentara 2844 prikaza
e-cigareta
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon više od 150 zaprimljenih primjedbi u javnoj raspravi te prijetnje Europske komisije o prijavi Europskom sudu pravde zbog njegova kašnjenja, Hrvatska je sve bliže Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji bi se sutra konačno trebao naći pred GSV-om, potom i na Vladi.

Stravične slike i upozorenje o posljedicama pušenja, koje su prema EU direktivi i u nas trebale biti uvedene najkasnije 20. svibnja ove godine, pušače određenih brendova cigareta već plaše s kutijica.

No poslodavce i poduzetnike u duhanskoj branši, a i dio građana, plaši odluka Ministarstva zdravstva, kao nositelja zakona, da klasične cigarete potpuno izjednače s e-cigaretama iako je u njihovu korist sve više istraživanja kako su manje štetne.

15.02.2014., Zagreb - Lijepo, suncano i toplo vrijeme izmamilo je veliki broj gradjana na terase kafica te na setnju samim Trgom Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL ALKOHOL KAO OPĆE PRIHVAĆEN FOLKLOR Kakvo je zdravlje Hrvata: Debeli smo, ovisni o cigaretama i jedemo malo voća Cigarete PRIJEDLOG POSLODAVCA U ZDRAVSTVU Poskupljenjem cigareta od 5 kuna punio bi se Zdravi fond

U prijedlogu zakona ističe se kako od posljedica pušenja u nas svake godine umre više od 9000 ljudi. Puši 35,4% građana, 37,7% muškaraca i 33% žena u dobi od 15 do 64 godine, a godišnje se za bolesti povezane s pušenjem iz zdravstvenog budžeta izdvoji više od 1,5 mlrd. kuna.

Ministarstvo stoga i e-cigarete, koje će se u nas prvi put regulirati, svrstava u istu kategoriju s konvencionalnim te zabranjuje njihovo izlaganje, oglašavanje, čak i internetsku prodaju.

No zna li se kako i EU direktiva državama članicama ostavlja izbor da e-cigarete tretiraju kao duhanski proizvod ili kao medicinsko pomagalo, dio javnosti negoduje i čudi se kako se one, primjerice, u Velikoj Britaniji mogu smatrati “lijekom protiv pušenja”, a u Hrvatskoj da su štetne za srce koliko i konvencionalne cigarete, mamac za mlade da počnu pušiti...

Zavod za javno zdravstvo Engleske objavio je istraživanje neovisnih stručnjaka po kojemu su 95% manje štetne od tradicionalnih duhanskih proizvoda. U vodećem medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine objavljeno je kako je kod pušača koji s konvencionalnih prijeđu na e-cigarete zabilježen pad kancerogenih sastojaka u organizmu koji je jednak učinku nikotinskih flastera.

A sve je više i potvrda kako je glavni krivac za ugrozu zdravlja pušača i njihove okoline izgaranje ''običnog'' duhana na više od 800°C, čime se stvaraju štetni kemijski spojevi poput katrana, amonijaka, arsena, naftalina, cijanida...

U Udruzi korisnika osobnih isparivača CrOhm drže kako zakon pokazuje totalno nerazumijevanje javnog zdravstva i stvara mogućnost zloporabe. Tekućine za e-cigarete koje se nabavljaju iz upitnih izvora mogu biti i otrovne, “spravice” su se i zapaljivale...

E-cigareta nije duhanski proizvod i ni u jednom dijelu ne sadrži duhan. Odete u apoteku i u trgovinu i imate sve sastojke. No želite li da se takvo što radi kod kuće u svakakvim uvjetima? – pita čelnik udruge Filip Tokić.

Iz TDR-a su preko HUP-a poručili kako podržavaju namjeru reguliranja e-cigareta, no bilo kakva zabrana mogućnosti informiranja odraslih punoljetnih pušača ne samo da nije zakonita jer ograničava njihova osnovna prava na informiranost i izbor, nego se ograničavaju i slobode poduzetništva i konkurencije.

Iz Ministarstva zdravstva odgovaraju tek kako je u tijeku obrada prijedloga i primjedbi pristiglih za javne rasprave. – Mislim da su obje teorije valjane, i kako e-cigarete pomažu pušačima da prestanu pušiti, ali i da se preko njih mogu “regrutirati” novi, mladi pušači.

No radi se o relativno novom proizvodu pa preferiram reguliranje po principu predostrožnosti, dok se nepobitno utvrdi njihov utjecaj na zdravlje – kazala je eurozastupnica Biljana Borzan.     

>> Elektronske cigarete mnogo su sigurnije po zdravlje od klasičnih

>> Strašne slike neće odvratiti od cigareta

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • branko.mihalic1:

    prodavanje magle

  • prcko.vitamincic:

    Lule i cigarete su relikvije prošlosti, izašli iz mode, bolje bi bilo našim proizvođačima cigareta da pređu na proizvodnju tekućine za e-cigarete, i same e-cigarete, jer su one budućnost. Onaj koji to prije shvati imati će veći dio kolača tržišta za sebe.

  • aabbcc:

    Interenetska prodaja e-cig. je tri puta jeftinija i to treba zabraniti. E-tekucine bazirane na vitaminima treba zabraniti, jer i to bi moglo dodatno nastetiti duvanskoj iindustriji ...ako bas hocete da vas uniste e-cig. kostati ce vas to 3-5 puta jeftinije !!