Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor Franka i osiguravatelja

Dužnicima u švicarcima CO otpisuje 30 posto glavnice i kamate

Prosvjed
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/8
29.07.2017.
u 09:09

Nagodba bi mogla biti spas za 1500 blokiranih dužnika od kojih CO kao “nasljedni” vjerovnik potražuje približno 100 milijuna kuna

Iako se čini da bi priča o kreditima u švicarskim francima trebala biti prošlost, svako malo iskoči novi kostur iz ormara. Najnoviji se tiče gotovo 1500 dužnika čije su kredite banke otkazale zbog neplaćanja, a osigurani je dug pokrilo Croatia osiguranje i tako postalo vjerovnik.

Ti krediti nisu konvertirani u eurske, no ovih dana osiguravatelj je dogovorio nagodbu s Udrugom Franak koja je inicirala zajedničko traženje rješenja za dug koji se procjenjuje na 100-tinjak milijuna kuna. Nije baš sitnica čak ni za CO. Franak i CO pripremili su dva modela otplate, a oba predviđaju otpis 30 posto glavnice i svih troškova postupka. Kod jednokratne otplate preostale glavnice otpisuju se u potpunosti i zatezne kamate, dok je kod otplate na rate na najviše četiri godine osiguravatelj spreman otpisati 30 posto zateznih kamata.

Rok kraj rujna

– Dopisi s prijedlozima nagodbi poslani su na oko 1500 dužnika tijekom lipnja i srpnja, a mogu se javiti do 30. rujna – pojašnjavaju u CO-u u kojem smatraju da se na ovaj način dokazuju kao odgovorna kompanija koja razumije okolnosti i težinu situacije dužnika. Pregovori Franka i CO-a trajali su nekoliko mjeseci tijekom kojih je prioritet bilo dogovoriti modus otplate za one od 1440 dužnika koji ne mogu dug pokriti odjednom te je u konačnici osiguravatelj prihvatio prijedlog frankovca Denisa Smaje o obročnoj otplati.

– Ako netko baš nikako ne može prihvatiti nagodbu, treba pokušati razgovarati s osiguranjem i o drukčijem modelu otplate jer su mogući i individualni dogovori – poručio je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, također aktivni pregovarač. U Franku su pohvalili korektan pristup osiguravatelja i volju da nađe rješenje za dužnike nad kojima se već dugo vodi prisilna naplata i većina je blokirana. Pozivaju i druge pravne osobe koje su otkupile CHF dugovanja od banaka da se ugledaju na njih.

Nova pravomoćna odluka

No, Aleksić napominje da i kod tih kredita dužnicima ostaje mogućnost tužbe protiv banaka za preplaćene kamate, posebno jer nije provedena konverzija. Upravo je donesena još jedna pravomoćna presuda da nema zastare po toj osnovi – Županijski sud u Osijeku potvrdio je prvostupanjsku odluku u privatnom postupku koji je dužnik pokrenuo na temelju kolektivne presude u slučaju Franak koja je novi rok od kojeg se računa zastara pomaknula na 13. lipnja 2014.

Komentara 23

DU
Deleted user
09:17 29.07.2017.

Nije ovo slucajno. Ima i medju duznicima onih koji su krivi ali vecina nije. Gledajte porez od 1.sijecnja 2017 on se primjenjuje i na kerovu kucicu, na stare kuce u kojima nikog nema, na grad. Zemljiste...... cilj je oteti Hrvatu imovinu. Koga ce doseliti? Ako Hrvatska ne krene politikom Poljske, Madjarske pa i Ceske e onda....

DO
dopizdilomi
09:22 29.07.2017.

Da država ima (ono što nema) svi bi ti ugovori bili poništeni a banke snosile svu odgovornost. Tužbe zbog ovoga ili onoga a nitko ne spominje istinu. U trenutku davanja kredita u "švicarcima" banke nisu imale niti jednog šviraca u trezoru niti su ih otkupile od HNB.

DH
dalibor.hren
09:49 29.07.2017.

Svoj kredit uredno vraćam, zato jer sam vjerojatno lud. Mogao sam u blokadu i tražiti da mi dug otpišu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije