Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČAR: To je priprema za popis

Sramotni plakati u Crnoj Gori, dubrovačke velikane prikazuju kao Srbe

Foto: screenshot IN4S
1/2
08.10.2023.
u 17:18

Politički analitičar Aleksandar Musić bilboarde doživljava kao "topničku pripremu" za nadolazeći popis stanovništva u Crnoj Gori

Skandalozni plakati na kojima se dubrovački velikani prikazuju kao Srbi osvanuli su ovih dana u Crnoj Gori. Kampanju 'Ponosni na svoje srpsko' pokrenuo je prosrpski portal In4s, a jedna od prvih aktivnosti je postavljanje 50 bilboarda po Crnoj Gori koji će, kako navode, "podsjećati stanovnike na srpsko porijeklo i identitet". Postavljanje znamenitih Dubrovčana poput Ruđera Boškovića i Baltazara Bogišića na neke od ovih plakata tumači se kao novi oblik svojatanja velikana dubrovačke prošlost od strane onih kojima se očito sviđa ideja 'Srpskog sveta'.

Politički analitičar Aleksandar Musić, odličan poznavatelj zbivanja u Crnoj Gori, smatra da se radi o specifičnoj vrsti igre.

- Ako se izbrišu posebnosti Crne Gore i općenito ovog kraja, svega onoga što ju je činilo kroz povijest, uključujući i specifičnosti Boke kotorske, ali i ostalih crnogorskih regija, onda se lakše može realizirati jedna duboka ideološka misija, što je na kraju dana cilj ovog činjenja. Radi se o pokušaju povijesne manipulacije cijelim prostorom od južne Hrvatske preko Crne Gore do Albanije, vrlo uskom i ostrašćenom tumačenju nečega što je poprilično povijesno bogato i složeno – kaže Musić.

POVEZANI ČLANCI:

Bilboardi su postavljeni u gradovima diljem Boke kotorske i to, zanimljivo, upravo u vrijeme kada Dubrovnik obilježava godišnjice najvećih stradanja u Domovinskom ratu. Ideologijski sljednici onih koji su prije 32 godine pucali na Dubrovnik i govorili kako će ga učiniti "još ljepšim i starijim" danas svojataju dubrovačke velikane tvrdeći kako je riječ o Srbima.

Musić kaže da su domaći ekstremistički portali u mnogo čemu udarna igla i poligon za testiranje agresivne politike prema Crnoj Gori i svim njezinim građanima, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. Tu se, prema njegovim riječima, trenira strogoća zato što su trendovi takvi da je crnogorska politička scena uzdrmana, pa dio najžešćih srpskih nacionalista tu vidi svoju priliku.

Oni nisu većina ni u ukupnom broju crnogorskih Srba, a kamoli u ukupnom stanovništvu, ali su veoma glasni, a imaju i jake i brze portale kao što su In4s i borba.me koji im pomažu nametnuti svoj tempo. Postavljanje bilboarda, međutim, Musić doživljava prvenstveno kao "topničku pripremu" za nadolazeći popis stanovništva u Crnoj Gori.

- Stanovništvo u Crnoj Gori je jako podijeljeno i režimu u Beogradu stalo je da napumpa postotak crnogorskih građana koji će se izjasniti kao Srbi. Gledaju to kao važnu međustepenicu u jednoj dugoročnoj geopolitičkoj igri. Problem je da to još uvijek moraju raditi poluskriveno, ‘ispod žita’.

Oni znaju da pro-crnogorska strana kasni s pripremama i ovo je zapravo ideološka artiljerijska priprema za popis stanovništva. Gotovo sam siguran da je ideja o tome došla izvan Crne Gore, ali režim u Beogradu ne može se uključiti otvoreno. Stoga se to delegira udarnim iglama kao što su Borba i In4s, koji ovo potpisuje – ističe Musić.

Portal In4s, odgovoran za postavljanje plakata, inače se smatra promidžbenim servisom radikalnog srpskog nacionalizma. Vrlo je blizak nekadašnjem Demokratskom frontu i srbijanskim vlastima, poznat po redovnom govoru mržnje.

VIDEO Gaza u ruševinama nakon protunapada Izraela

Komentara 198

FA
Fake
18:52 08.10.2023.

Samo bi krali, svojatali tuđe.

HE
Helios
18:46 08.10.2023.

Obitelj Bošković su bili katolici pa i brat Ruđera Boškovića je sahranjen u Vatikanu totalno nemaju veze sa Srbima Srbi kao inače uzimaju tuđu povijest jer svoju nemaju

Avatar Behemot
Behemot
20:32 08.10.2023.

Srbi dok su bili pod Turcima nisu imali pisane književnosti već samo usmenu predaju i taj hendikep nastoje sakriti svojatanjem kulture susjeda. Primjeri su razni i brojni: Vilo Velebita i oj hrvatska mati nemoj tugovati, .. Srijem Banat i Bačka .. su na engleskoj wikipediji proglasili srpskom domoljubnom pjesmom sa malim korekcijama, sada je "oj srpska mati nemoj tugovati", Srem Banat i Bačka .. Crnogorce Srbi pak potpuno nastoje kulturno i etnički nihilirati, čak su im i u himnu Oj svijetla majska zoru, ubacili kiticu "Na Lovćenu Njegoš spava, najmudrija srpska glava".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije