Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prijedlog

Slovenski pravnik: Slovenija treba Hrvatsku tužiti Europskom sudu za ljudska prava

europski sud za ljudska prava,strasbourg
Foto: Reuters/PIXSELL
07.09.2017.
u 13:16

Prijedlog je ovo pravnika Boštjana M. Zupančiča, zaposlenika slovenskog ministarstva za pravosuđe, a prije toga i dugogodišnjeg sudac Europskog suda za ljudska prava.

Slovenski pravnik i nekadašnji sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu smatra da bi Slovenija uz diplomatski pritisak trebala tužiti Hrvatsku zbog kršenja europskog prava, kako bi postigla da ona pristane na implementaciju arbitražne presude o graničnom prijeporu.

"Blokada članstva u OECD nije jedini način pritiska, postoje i drugi. Ako Hrvatska ne popusti, Slovenija bi protiv nje trebala uložiti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava", kazao je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV  pravnik Boštjan M. Zupančič, zaposlenik slovenskog ministarstva za pravosuđe, a prije toga i dugogodišnji sudac Europskog suda za ljudska prava.

U slovenskim političkim kuloarima špekuliralo se da bi Zupančič mogao biti i kandidat na skorašnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji, no on je to demantirao. Zupančič se prije dvije godine, u vrijeme kad je Hrvatska najavila da izlazi iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, nakon što je taj proces kompromitiran, a slovenski arbitar Jernej Sekolec zbog toga dao ostavku, angažirao na traženju suca s međunarodnim ugledom kako bi se arbitražni proces nastavio i završio presudom.

Na njegov je nagovor da zamijeni Sekoleca u arbitražnom sudu tada najprije pristao francuski pravnik Ronny Abraham, predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu kojega je Zupančič nazvao idealnim arbitrom u slovensko-hrvatskom prijeporu. No, Abraham je malo nakon prihvaćanja angažmana u arbitražnom sudu dao ostavku, nakon što se upoznao s argumentima obiju strana i pozadinom arbitražnog spora.

Komentara 23

SA
samuraj
13:32 07.09.2017.

Ima li dotični gospodin odgovor na jedno jednostavno pitanje. Što bi Slovenci napravili ,da su uhvatili Hrvatsku da mulja kao što su to radili oni? Nisam nikada protiv pregovora i dogovora ,ali sa muljatorima nema niti jednog niti drugog .

AR
Artukovic
13:45 07.09.2017.

Slovenija treba na koljena i napusit se svim hrvatima....treba njima staviti dvije raketne topovnjace u savudrijsku valu i zabraniti uopce plovidbu po njoj.Zatim donjeti zakon kojim se pljene sve njihove nekretnine po jadranu.E kako bi bili pristojni.Steta mi nemamo Erdogena.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
15:19 07.09.2017.

Pa kaj ne tužite ? Napokon da negdje iznesemo stav o vašem pravu i pravdi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije