Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJESTO FORUMA NAPADI

Nova slovenska ofenziva: Spominju tužbu pred Sudom EU i blokiranje ulaska u Schengen

Andrej Plenković i Miro Cerar u Ljubljani u srpnju
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/5
04.09.2017.
u 21:27

Slovenija nastavlja diplomatske pritiske i tvrdi da ima veliku podršku EU

Nastojanje slovenske politike da dobije što veću potporu u svom arbitražnom sporu s Hrvatskom prvoga je dana Bledskog strateškog foruma potpuno zasjenilo program tog međunarodnog skupa, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

"Provedba arbitražnog sporazuma bila je u ponedjeljak na Bledu središnja politička tema u službenim i neformalnim razgovorima, tijekom vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti slovenskog državnog vrha", piše list "Večer".

Slovenski dnevnik iz Maribora u izjavama slovenskih najviših dužnosnika nakon njihovih sastanaka s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini vidi izraz "jačanja samopouzdanja" slovenske politike kad je riječ o primjeni arbitražne presude.

Cerar je tako nakon susreta s Timmermansom uz ostalo kazao kako  Slovenija ima i svoj vlastiti plan o provedbi arbitražne presude ako to ne bi uspjela u suradnji s Hrvatskom, piše "Večer", koja na to i ne pomišlja nakon što je izašla iz arbitraže koju je Slovenija nepopravljivo kompromitirala.

S Hrvatskom Slovenija nastoji biti konstruktivna i održati dijalog, a s druge strane od Europske komisije očekuje da Hrvatsku upozori da "krši međunarodno pravo" i načela pravne države, odbijajući priznati presudu arbitraže, prenose slovenski mediji.
Cerar sa sada ne otkriva koje bi postupke Slovenija jednostrano poduzela ako se provedba ne bi mogla izvesti dogovorno, ali sugerira da su mogući i postupci protiv Hrvatske u okviru Europske unije, navodi "Večer".

"Neslužbeno je jedna od glavnih mogućnosti tužba protiv Hrvatske pred Sudom EU-a u Luksemburgu, a kasnije i eventualna blokada hrvatskog učlanjenja u Schengenski prostor bez granica, za što Hrvatskoj treba i privola Slovenije", navodi "Večer".

List navodi da su se u razgovorima s Cerarom i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem visoki europski dužnosnici iz Bruxellesa zauzeli za obostrano poštovanje arbitražne presude i njenu primjenu kao dobar primjer ostalim državama u regiji koje su na putu u EU.
Prema riječima Federice Mogherini, poštovanje arbitraže bilo bi vrlo važno za Hrvatsku i Sloveniju kao članice EU-a, ali i za regiju zapadnog Balkana, navode mediji.

Komentara 108

ST
stefj
21:52 04.09.2017.

Dok god smo izvan Schengena, emigranti neće postati imigranti u Hrvatskoj... A što se tiče Slovenaca, imaju punu podršku EU-a kao i kada su ucjenjivali Hrvatsku, jednostavno imaju bolju diplomaciju. i diplomacija služi za zaštitu Slovenskih interesa... Pogledajte našu diplomaciju, još uvijek ima Pusićkinih, Josipovićevih i Mesićevih kadrova kojima je važnije ocrniti protivnika na domaćoj sceni nego štititi nacionalne interese. Diplomacija nam je puna kadra koji se koristi za unutrašnje sukobe, čak i kadar u EU. Onda kada treba nešto napraviti, nitko nema pojma jer se svi znaju baviti samo destrukcijom... Kad bismo mi bili pola složni u cijlevima ko Slovenci, gdje bi nam bio kraj...

SM
siki_miki
22:00 04.09.2017.

Koliko sam primjetio, nitko ih ne dozivljava i arbitraza je postala (ili ostala) potpuno sporedna stvar radi koje EU ne namjerava ratovati sa svojom najmladjom clanicom. Dakle, propalo im sve. Osim blokade Schengena, ali znamo da nas tu ionako nisu namjeravali pustili zbog situacije s izbjeglicama i povecanog rizika od terorizma, cemu se ne nazire kraj unatoc skorom slomu kalifata.

ZD
zdravkodren
21:38 04.09.2017.

ribajo plivajo bledajo dosadni ste janezi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije