Naslovnica Vijesti Svijet

Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u OECD-u

Takvo je stajalište Slovenija neslužbeno već iznijela glavnom tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji
06. rujna 2017. u 19:25 243 komentara 12717 prikaza
Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Slovenija ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) jer ne ispunjava uvjete za uključenje, objavili su u srijedu slovenski diplomatski izvori, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, nakon što je Hrvatska odbila priznati arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Ivica Dačić 'ČIME ĆETE NAS PRIVUĆI?' Dačić ismijao EU i Sloveniju: Za doručak samo 3 'zemičke'? Bar stolice nisu drvene!

Takvo je stajalište Slovenija neslužbeno već iznijela glavnom tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji, tijekom u utorak završenog Bledskog strateškog foruma.

Za vrijeme te međunarodne konferencije Slovenija je u opsežnoj diplomatskoj ofenzivi goste skupa iz Europe i svijeta nastojala uvjeriti da hrvatsko neprihvaćanje granične arbitraže predstavlja kršenje načela vladavine prava, te da hrvatska vlada pokazuje nepoštovanje prema međunarodnom pravu odbijajući arbitražnu presudu.

Da ne može podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, Slovenija je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a, na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice obavijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Glavni tajnik organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, namjerava u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija, na članstvo u OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, no Gurria će za sada predložiti samo primanje Rumunjske, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Karl Erjavec 'NEMAJU ARGUMENATA' Erjavec: Hrvatsko protivljenje arbitraži je skandalozno

Službeni stav Ljubljane da ne može podržati članstvo Hrvatske prvi je put potvrđeno u srijedu u Bruxellesu iako je neslužbeno taj potez Slovenija Gurriji najavila već na rubu Bledskog strateškog foruma.

Svoje neslaganje s učlanjivanjem Hrvatske u OECD Slovenija je, kako navode, iznijela i službeno u srijedu i to zbog informacija da će Europska unija koja tradicionalno podržava svoje članice koje se žele uključiti u OECD izraziti nezadovoljstvo što će Gurria predložiti da se u OECD primi samo Rumunjska, navode slovenski mediji.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja.

Slovenija je članicom OECD-a postala sredinom 2010., nakon pregovora koji su potrajali dvije i pol godine kako bi se ispunile odredbe pristupnog programa. Zajedno sa Slovenijom OECD, u kojemu se takve odluke donose konsenzusom, je primio i Estoniju, Izrael, Čile i Rusiju.

arbitraža ANDREJ PLENKOVIĆ 'Timmermans bi imao drugačiji stav o arbitraži da je Nizozemska u pitanju' Andrej Plenković i Miro Cerar u Ljubljani u srpnju UMJESTO FORUMA NAPADI Nova slovenska ofenziva: Spominju tužbu pred Sudom EU i blokiranje ulaska u Schengen Piranski zaljev Ljudmila Novak Kandidatkinja na slovenskim predsjedničkim izborima za pritisak na Hrvatsku zbog arbitraže

Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za OECD

Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo i zato je opravdan potez Ljubljane uskratiti joj podršku za učlanjenje u OECD, rekao je u srijedu poslije podne slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Slovenija je u srijedu u Bruxellesu obavijestila veleposlanike zemalja EU-a da ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD). 

"Mi smatramo da  Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u OECD-u jer ne poštuje međunarodno pravo, arbitražni sporazum i odluke arbitražnih sudova", kazao je Erjavec za portal Siol.net.

Do sada je po njegovim riječima u Europi vrijedilo pravilo da sve članice EU-a automatski ispunjavaju uvjete za prijem u organizaciju najrazvijenijih država, pa je EU automatski podržavala aplikacije svih članica, no Slovenija se u ovom slučaju usprotivila takvom stajalištu.

"To činimo jer do sada nijedna članica EU-a nije išla tako daleko da negira poštovanje međunarodnog prava", kazao je Erjavec. Erjavec je potvrdio da je tijekom Bledskog strateškog foruma održanog u Sloveniji početkom tjedna neslužbeno prenio glavnome tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji da Slovenija kani blokirati kandidaturu Hrvatske za članstvo. 

 

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • aristip:

    Ovo je neprijateljski potez Slovenije, sada hrvatska Vlada treba naći način da Sloveniji recipročno odgovori. Reciprocitet je jedini način da se Slovenija prestane ovako ponašati. "Oko za oko zub za zub", više ne smije biti popuštanja.

  • malala:

    Smijala se sova sjenici. Sta je sa postivanjem pravomocne sudske odluke o isplati stedisa LJB. Desetljecima ste zadrzadrzavali tudji novac.

  • šolman:

    Nastavak slovenskog ucjenjivačkog "dobrosusjedstva". Ima li kraja njihovoj agresiji?