Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenski premijer

Cerar najavio korake za primjenu arbitražne presude o granici s Hrvatskom

Andrej Plenković i Miro Cerar u Ljubljani u srpnju
Igor Šoban/PIXSELL
07.09.2017.
u 20:14

Vlada će parlamentu već u rujnu predložiti zakon o statusu slovenskih državljana koji prema presudi arbitara ostaju na hrvatskoj strani granice, najavio je slovenski premijer.

Slovenija će idućih tjedana i mjeseci poduzimati zakonodavne i druge korake za primjenu odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom, izjavio je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar.

Najviši slovenski vladajući i oporbeni dužnosnici razgovarali su u Ljubljani o sporu s Hrvatskom oko odluke međunarodne arbitraže koju Zagreb ne priznaje. Cerar je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da zbog provedbe odluke Slovenija treba promijeniti devet zakona i 40-tak podzakonskih propisa.

Vlada će parlamentu već u rujnu predložiti zakon o statusu slovenskih državljana koji prema presudi arbitara ostaju na hrvatskoj strani granice, najavio je slovenski premijer. Dodao je da će geodetski zavod dobiti zadatak da izradi karte granice na moru i kopnu prema presudi arbitara.

Cerar je rekao da je na sastanku dobio "načelnu potporu" potporu za planirane korake u primjeni arbitražne odluke i istaknuo da se nada konstruktivnom stajalištu Zagreba kako ne bi dolazilo do incidenata i nepotrebnog zaoštravanja. Vezano za najavljeni susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, upozorio je da bi se mogao odgoditi ako glavna tema ne bude implementacija arbitražnog sporazuma.

Ako bi Hrvatska i dalje smatrala da se arbitražni sporazum i presuda na nju ne odnose i da je ne obvezuju, onda bi predviđeni sastanak vjerojatno bio odgođen za neko drugo vrijeme, dodao je.

Na pitanje o postupanju slovenske policije u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, kazao je da Slovenija od dana donošenja arbitražne presude kontrolira većinu zaljeva i poduzima odgovarajuće mjere protiv hrvatskih ribara ili drugih brodova koji krše graničnu liniju i ulaze u slovenske teritorijalne vode. Zasad je samo riječ o blažim mjerama u obliku upozorenja budući da Slovenija ne želi incidentne situacije, dok traje dijalog s Hrvatskom, rekao je premijer.

Cerar se i dalje nada nada se da će u dijalogu s Hrvatskom doći do zajedničke primjene arbitražne presude. No, ako bi Hrvatska kao dosad ustrajala i otklanjala razgovore o implementaciji, onda bi Slovenija u to morala ići sama, pri čemu bi mogla računati na međunarodnu potporu, upozorio je.

Komentara 70

PR
prajdali100
20:35 07.09.2017.

Smatram da mi olako shvacamo sve ono što Slovenija radi ! Na vanjskopolitičkom planu nas "uzimaju" kako stignu .Sada najavljuju konkretne mjere i na terenu.Mi opet šutimo.Nemamo odgovor ni na što!!!! Jesmo li mutavi,nesposobni što li !!!?Pa žurno sazovite sjednicu VONS-a.Počnite vuci jake poteze, stvari izmiču kontroli.PROGLEDAJTE !

BR
Black.rain.
22:01 07.09.2017.

Stvarno pokušavam shvatiti ali ne mogu, priznajem i sam sam jedan od vas. Svi mi sjedimo doma i ljutimo se na svakoga pojedinačno, na kradeze, na partizane, na vladu, na rita, na anemičnoga, na sve one koje rade protiv hrvatske, hrvatskog naroda, protiv nas na one koji na ismijavaju, koji primaju, od nas nase zemlje, nase djece, naših usta, onima kojim dozvoljavamo sve ono sto preziremo, a sta smo mi uradili? Ništa placamo njima njihove vile, odmore, skupe aute, njihovoj djeci sve dok nasa nemaju, sok nasi napustaju zemlju odlaze u nepovrat, dok rusi kupuju jadransku obalu, Slovenci je primaju, srbi dizu spomenike agresorima , agresori secu dan danas po mjestima, selima, gradovima gdje su klali, silovali, ubijali mučili nas narod, skidaju spomenike našim ljudima koji su dali život za nas, a mi?sjedimo sutimo ljutimo se u svoja cetri zida dok nas lagano ali sigurno taktički ubijaju, tjeraju , uzimaju moj narode, ovo ništa nije dobro..

KA
kamenjar0404
22:57 07.09.2017.

Bosanci bi Peljesac,Srbi krajinu,Slovenci more,Pupi sa cetnicima i HNSocim udbasima,naredjuje sto smijemo ili ne,pa gdje je i tko je nasa vlada ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije