Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država je morala promijeniti strategiju zbog pregovora o vlasništvu nad Inom

Upravo je vjerodostojnost ili nevjerodostojnost argument suda u Budimpešti da odbija ovaj proces s jedne strane, a s druge strane ta nevjerodostojnost je bila razlog zašto je Hrvatska poražena u arbitražnom procesu pred UN ovim arbitražnim tijelom.
28. kolovoza 2018. u 12:39 1 komentara 334 prikaza
Zsoltan Hernadi
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je Mađarska odlučila kako neće predati Zsolta Hernadija, šefa MOL-a, hrvatskom pravosuđu temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN) njemu će se u Hrvatskoj suditi u odsutnosti za navodno davanje mita Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u MOL-u. 

Zsolt Hernadi Odluka Mađarski sud: Hernadi u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je to u nedjeljnoj emisiji EnergyPress na N1 televiziji.

- To je potpuno očekivani potez. Čudi me da Hrvatska nastavlja igru sa pritiskom na direktora MOL-a nakon što je na Ustavnom sudu pala ona prva presuda protiv Sanadera kao podmićenoga u ovom slučaju. Iz onoga što smo mogli vidjeti u javnosti, ne vidi se neki čvrsti dokaz o postojanju tog podmićivanja. Jer jedna restoranska snimka sa zapisivanjem brojeva i svjedočenje čovjeka koji je u nekom jako čudnom aranžmanu primao novac, zapravo za Sanadera. Taj novac onda nikad nije došao u hrvatski budžet. Ne izgleda kao nekakva relevantna priča - kazao je Genero i dodao:

Zsoltan Hernadi
1 / 9
Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL

- Šteta što je hrvatsko pravosuđe, kada je procesiralo Sanadera, krenulo oslanjati se na neke čudne priče kao što je INA-MOL ili Hypo i oslanjati se pritom na vrlo suspektne svjedoke, a da se nije držala onih slučajeva koji su daleko lakše dokazivi, gdje su tragovi daleko jasniji. Onda ispada cijela priča nevjerodostojna, na neki način to nam se sada i vraća jer upravo je ta vjerodostojnost ili nevjerodostojnost argument suda u Budimpešti da odbija ovaj proces s jedne strane, a s druge strane ta nevjerodostojnost je bila razlog zašto je Hrvatska poražena u arbitražnom procesu pred UN ovim arbitražnim tijelom.

INA - MOL Petrov: 'Vlada će prepustiti INA-u MOL-u'; Ćorić: 'Most je stranka običnog populizma'

Genero dodaje kako je nakon te presude država morala promijeniti neke strategije pa i ideju da se preko glavnog menadžera MOL-a može utjecati na za Hrvatsku povoljniju sliku pregovora hrvatske države i MOL-a o vlasništvu nad INA-om.

 

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    osim 'svjedoka' ježića koji je sebe spašavao optuživanjem sanadera, sud nije ništa imao. novinski članci nisu dokazi na sudu. sanader je, kako god to nekome čudno bilo, nevin. ništa njemu sud nije dokazao. s tim da bi turudić u nekoj ... prikaži još! normalnijoj zemlji izgubio pravo suditi nakon onog čitanja presude. jedno je šteta koju političar napravi, a sasvim drugo ako uzme neki novac, pa napravi nešto kao osoba koja ima neke ovlasti. sanader ko političar je svašta radio i napravio, npr. za vrijeme njegovog mandata ko premijera i plaće i penzije su porasle ohoho, puno toga je poraslo i to na bolje. al su mu našli uspoređivati cijene gradnje autoceste u ravnici sa cijenom u kršu, sa tunelima, pa da je to moralo biti isto, a ovo u kršu je bilo i do 5 puta skuplje. kao da je sat rada bagera u polju kraj lekenika isti kao sat rada u zadarskom kršu. mol je napravio sve kako je trebalo. stabilizirao inu, iz nje otjerao sve one koji su godinama krali. iz rafinerije izađe cisterna, i na crpki niti 100 km dalje fali 250 litara goriva. puta puta i eto ti silnih milijuna. naša nafta i plin? svašta. naše nije naše, nije nikad bilo. kako to 'naše' podijeliti?