Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene na Pantovčaku

Drobnjak će savjetovati Kolindu Grabar-Kitarović o vanjskoj politici

Vladimir Drobnjak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
09.11.2018.
u 22:49

Dosadašnji savjetnik Dario Mihelin već je potvrđen za novog hrvatskog veleposlanika u Kini, kamo bi trebao otići početkom iduće godine

Na Pantovčaku se uskoro očekuje rotacija savjetnika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Dosadašnji savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin odlazi na veleposlaničku dužnost u Kinu, dok će na to mjesto doći Vladimir Drobnjak, još uvijek stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, doznaje se.


O povratku Vladimira Drobnjaka u Hrvatsku počelo se ozbiljno govoriti još prije nekog vremena. S jedne strane spominjali su se formalni razlozi jer je taj iskusni diplomat u New York otišao još 2013. pa se i očekivao redovni kraj mandata. Drugi je razlog bio usmjeren na njegove kompetencije. Riječ je o jednoj od najiskusnijoj osoba o pitanjima EU – uostalom, sedam je godina vodio pregovore Hrvatske s Europskom unijom – pa se očekivalo da će ga povući u Zagreb kako bi radio na pripremanju te potom na velikom projektu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine.

Tijekom zadnjih pola godine mogle su se čuti i riječi kritika da je Drobnjak već trebao biti u Hrvatskoj. No on se sada ipak vraća, ali ne u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, već će svoje novo radno mjesto, iako još nije razriješen sa starog niti je službeno potvrđen njegov nasljednik ili nasljednica u New Yorku, naći u uredu predsjednice RH. 


Vladimiru Drobnjaku karijeru su obilježili EU i UN. Bivši novinar i dopisnik iz New Yorka diplomatsku karijeru je započeo 1992., nakon što je impresionirao Matu Granića, kad je najprije bio imenovan za zamjenika stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u u New Yorku.

Pet godina kasnije, 1997., u Zagrebu je preuzeo dužnost pomoćnika ministra za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova. U vrijeme trećesiječanjske Vlade, kao veleposlanik je Hrvatsku predstavljao pri europskim organizacijama u Bruxellesu. U isto vrijeme, bio je i član hrvatskog pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom. Drobnjak je 2003. ponovno otišao u New York, ovoga puta kao veleposlanik pri UN-u, da bi mandat prekinuo kad je u siječnju 2005. imenovan glavnim hrvatskim pregovaračem s Europskom unijom. Oko njegova imenovanja tada su se usuglasili čelnici svih tadašnjih parlamentarnih stranaka, i vladajućih i oporbenih.

Dosadašnji predsjedničin savjetnik Dario Mihelin, koji završava uobičajen ciklus za savjetnike, već je potvrđen za novog hrvatskog veleposlanika u Kini, kamo bi trebao otići početkom godine. Riječ je u ovom trenu u jednoj od najvažnijih veleposlaničkih pozicija za Hrvatsku. Odnosi s Kinom, što je pokazao i upravo završeni posjet hrvatskog izaslanstva na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, prepoznati su kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike. Hrvatska i Kina intenziviraju sve vrste suradnje, političku i ekonomsku, bilateralno i preko inicijative 16+1, čiji će se summit sljedeće godine održati u Hrvatskoj, kad se očekuje i dolazak kineskog premijera.

Pogledajte video predsjednice u Afganistanu:

Komentara 13

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
06:57 10.11.2018.

Našla krpa zakrpu..... s obzirom na kvalitetu savjetnika mogla je uzeti i Budimira Lončara

DU
Deleted user
06:10 10.11.2018.

Baš je pravog izabrala?

Avatar rubinet
rubinet
23:15 09.11.2018.

Dotičnik-čovjek za sva vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije