Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inflacija nikad veća

Dramatično stanje u Njemačkoj: 'To se nije dogodilo u posljednjih skoro pola stoljeća'

trgovina
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
15.06.2022.
u 07:19

U svibnju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 mjeseci ranije, priopćio je njemački Zavod za statistiku. Time su cijene godinu-na-godinu u najvećem europskom gospodarstvu treći uzastopni mjesec rasle stopom većom od sedam posto.

Snažno poskupljenje energenata i namirnica u svibnju je inflaciju u Njemačkoj potjeralo na najveću brzinu u posljednjih skoro pola stoljeća. Usporavanja nema na vidiku, a i ako ga bude, bit će kratkoročno, ocjenjuju stručnjaci u utorak, javlja dpa.

U svibnju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 mjeseci ranije, priopćio je njemački Zavod za statistiku. Time su cijene godinu-na-godinu u najvećem europskom gospodarstvu treći uzastopni mjesec rasle stopom većom od sedam posto, piše Fenix Magazin.

Od travnja do svibnja, cijene u maloprodaji skočile su za 0,9 posto . Brojke su samo potvrdile preliminarne procjene s kraja svibnja.

Inflacija je snažnija nego ikada od njemačkog ujedinjenja 1990. i za usporedive brojke treba otputovati u 1973-74. Tada je prva naftna kriza izazvala poskupljenje goriva i zapalila inflaciju.

Sada je krizu izazvao ukrajinski rat, jer Rusija je ogroman izvoznik nafte i plina. U podizanju cijena u Njemačkoj, međutim, ratna neizvjesnost nije jedini faktor, jer tu je i taksa na ugljen-dioksid.

Naime, od početka godine, na svaku tonu CO2 iz sagorijevanja dizela, benzina, lož-ulja ili plina plaća se 30 eura.

Nikakvo popuštanje se za sada ne nazire. Veleprodajne cijene, koje se prelijevaju na maloprodaju, u svibnju su rasle međugodišnjom stopom od 22,9 posto. To jest nešto sporije nego u travnju – međutim, cijene u veleprodaji od travnja do svibnja skočile su.

Njemačka središnja banka očekuje godišnju inflaciju od 7,1 posto.

Video: Nijemac ogorčen cijenama u Hrvatskoj: 'Supruga, dvoje djece i ja platili smo ručak skoro 700 kuna!'

Ključne riječi

Komentara 36

BI
Biouskoli91
07:48 15.06.2022.

Ne, krizu nije uzrokovao rat u Ukraini, vec EU i 'sankcije Rusiji'. Uz to pridodati i 'pandemiju', i eto dva glavna uzroka. Ukratko - politicari sami su doveli do ovoga st(r)anja.

IL
ilustrator
08:09 15.06.2022.

dramatičnost situacije, zahtijeva dramatične mjere? iĐem im poslat 10 ojra.

ST
stefj
08:34 15.06.2022.

Njemačka plaća svoje loše politike zadnjih 30 godina, sada se vidi koji je to promašaj bio. Za resurse su se vezali uz Rusiju, za proizvodnju uz Kinu, a za sigurnost uz Ameriku... U svemu tome je osnovni problem što je i cijelu EU povukla sa sobom, pa smo onda radi toga svi u banani. Agresivno nametanje te politike radi vlastitih interesa od cijele EU je napravio narkomana ovisnog o Ruskoj nafti i plinu... A o zelenima i šteti koju su napravili da ne pričamo. A ti zeleni su u Njemačkoj na razini religije koju je država prihvatila kao glavnu religiju u zemlji... I što je sada glavna mantra u Njemačkoj? Religijom protiv droge. Onda kroz to pokušavaju progurati sve i svašta, da bi ljudi lakše progutali... No, u realnosti, to više liči na onu - alkoholom protiv droge...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije