Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Dramatična akcija spašavanja: HGSS-ovci usred noći spasili dvoje planinara

"Situacija je nalagala brzu reakciju spašavatelja pa tako interventni tim odmah po dojavi izlazi na teren i po vrlo teškim vremenskim uvjetima, uz gotovo nikakvu vidljivost, u 02.00 sata pronalazi izgubljene planinare"
27. kolovoza 2018. u 09:59 8 komentara 2850 prikaza
Akcija spašavanja ličkog HGSS-a
Foto: HGSS
Pogledajte galeriju 1/5

U sinoćnoj dramatičnoj akciji spašavanja od 21.30 sati do 3.30 sati lički GSS-ovci pronašli su i spasili dvoje u nevremenu izgubljenih i pothlađenih planinara.

velebit i krasno Francuzi dolaze planinariti, a Englezi hvatati leptire

- Stanica Gospić zaprimila je poziv od dvoje planinara s područja srednjeg Velebita u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg. Planinare je nakon višesatnog hodanja zahvatilo olujno nevrijeme koje nije posustajalo. Obilna kiša, orkanski vjetar, niska naoblaka i noć bili su razlozi zbog kojih su planinari skrenuli s označene staze i pokušavajući vratiti se na stazu potpuno izgubili orijentaciju u prostoru - istakao je Josip Brozičević pročelnik HGSS-a Gospić dodajući da su pothlađeni planinari teško mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze. 

Akcija spašavanja ličkog HGSS-a
1 / 6
Akcija spašavanja ličkog HGSS-a

- Situacija je nalagala brzu reakciju spašavatelja pa tako interventni tim odmah po dojavi izlazi na teren i po vrlo teškim vremenskim uvjetima, uz gotovo nikakvu vidljivost, u 02.00 sata pronalazi izgubljene planinare. Uslijedilo je brzo zbrinjavanje, utopljavanje i izlazak prema planinarskom skloništu Ograđenica podno Matijević brijega. Zbog pothlađenosti planinari su se kretali vrlo otežano i sporo, ali to je ujedno bio i način kako bi održali tjelesnu temperaturu. U 3.30 sati, spašavatelji su planinare doveli do planinarskog skloništa gdje ih je dočekala vatra te su im pruženi potrebni uvjeti i mogućnost za odmorom. Spašavateljima je trebalo još nekoliko sati do povratka u svoj topli dom. Umorni, ali ispunjeni u svitanje prekrasnog dana dolaze svojim obiteljima. 

Kay Longstaff ISTRAGA OKONČANA Britanka koja je pala u Jadran s kruzera zapravo je namjerno skočila

Vremena za odmor i nije bilo već samo zamjena odjeće i kreće novi radni dan. Vraćajući se analiziramo i ovu akciju… Da, to je Velebit, ćudljiv i nepredvidiv pa i ljeti i često ne oprašta greške. I na kraju…. I ovaj put reagirali smo pravovremeno, dali smo sve od sebe kako bi spasili život nesretnih planinara. Iznad svega cijenimo i poštujemo planinu, ona je naš saveznik, možda baš zbog toga i ovaj put nam je omogućila uspješno okončanje ove akcije spašavanja - istakli su iz GSS-a.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad