Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Drama u školi: Stavljao mu skalpel pod vrat, kolegici prijetio da će joj 'iskopati oči'

U školi su potrvdili da roditelji djecu iz 5. b ne šalju u školu već dva dana
16. studenoga 2018. u 17:19 56 komentara 12800 prikaza
Osnovna škola Tin Ujević
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nastavu bojkotira cijeli 5. b razred Osnovne škole “Tin Ujević” u Osijeku, i to zbog učenika koji ih, kako tvrde, sustavno maltretira. Kuliminiralo je ekscesom u srijedu, na satu tehničke kulture, kada je taj 12-godišnjak izvadio skalpel iz pribora za rad. Došao je do dvojice đaka iz razreda i stavio je potom, prepričavaju roditelji, prvo sebi, a potom i kolegi otvoreni skalpel na vrat te izjavio kako će ubiti i sebe i njih.

Vilim Karlović bez znanja roditelja Učenici na predavanju Vilima Karlovića – osuđenog za ubojstvo

Jednome od tih dječaka zaprijetio je, navodno, da će ga pretući, a cijelo je to vrijeme držao skalpel u ruci. Dohvatio je, zatim, škare pa je jednoj učenici prijeti kako će joj “iskopati oči”. Povoda za takav njegov istup, tvrde roditelji, nije bilo. Po pričama djece, jedino je obećao kako “neće dirati svoga asistenta jer njega voli”.

Ogorčeni, roditelji nisu poslali svoju djecu na nastavu u četvrtak i petak, što nam je potvrđeno i u školi.

– Nitko nam ne može obećati da će nam djeca biti sigurna na nastavi i zato ih nećemo slati u školu – poručuju roditelji.

Sustavna agresija

Istoga učenika optužuju i za seksualno uznemiravanje, odnosno da je otkopčao zatvarač hlača pred jednom djevojčicom i tražio od nje da si skine majicu. Obitelj te učenice napisala je tada i pismo pravobraniteljici za djecu. Najnoviji incident u srijedu pokreno je lavinu pa su roditelji javno progovorili o, kako kažu, teroru koji im djeca prolaze.

Iznose tako i da je isti dječak svukao hlače i donje rublje u toaletu, dok je bio još i mlađi, i tražio od kolegice da ga dira po spolovilu. Ta se djevojčica zatvorila u toalet na 15 minuta, dok nije otišao. Jedna je majka ispričala kako je u drugom razredu pretukao njezinu kći pa se, za odmora, skrivala ispod stola. Kolege je, govori se sada, čak i gušio, pa je pozivana i policija.

Nanizali su se, tako, incidenti toga dječaka tijekom pet godina školovanja. Među roditelje i đake uvukla se, zbog svega, bojazan da bi mogao netko stradati. Traže, stoga, da ga se udalji iz razreda, a dok se to ne dogodi, djecu ne žele slati na nastavu. Odlučno su i otvoreno to poručili i na sastanku s ravnateljicom škole Jasenkom Vajdić u srijedu.

Osijek ČEKALI HITNU Grozne scene po Osijeku: Tinejdžeri povraćaju i padaju u nesvijest

– Ravnateljica je na satu, javit ćemo vam se, ne smije nitko osim nje davati informacije – rečeno nam je u školi Tin Ujević. No, ni nakon naših upornih poziva, do ravnateljice Vajdić nismo uspjeli doći.Škola je još ranije tražila da pohađa posebni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju, u Osnovnoj školi Vijenac. No, mjesta za njega neće biti, odgovoreno im je, do rujna iduće godine.

Sud ga ostavio majci

Poznato je njegovo ime i Centru za socijalni skrb Osijek, koji je prema njemu, kažu nam, već postupao.

– Podnijeli smo prijedlog Općinskom sudu u Osijeku 23. siječnja, radi donošenja odluke o oduzimanju prava majci na stanovanje s djetetom i povjeravanje maloljetnog djeteta drugoj osobi, ustanovi ili udomiteljskoj obitelji. Sud je nakon više održanih ročišta, na kojima su sudjelovali i predstavnici škole te Odjela za dječju adolescentnu psihijatriju, donio 25. listopada odluku kojim se naš prijedlog odbija, smatrajući kako nisu ispunjene pretpostavke za izricanje predložene mjere od strane Centra, temeljeno na iskazima svjedoka – stoji u priopćenju koje potpisuje Vlasta Radaković, voditeljica Odjela za djecu, brak i obitelj osječkog CZSS-a.

Luka Ritz Nasilje nije hrabrost Nagradu 'Luka Ritz' dobit će učenici Tvrtko Šapina i Mislav Matijević

Na tu se odluku, doznajemo pak na sudu, nitko nije žalio, pa ni Centar, i tako je postala pravomoćna.

Radaković napominje i kako je Centar u obitelji provodio “blaže mjere obiteljsko pravne zaštite u maksimalnom zakonskom trajanju”.

– Stručne radnice Centra žurno obavljaju očevid na terenu, razgovarajući s majkom i djetetom kako bi se utvrdile okolnosti događaja, te će u skladu s prikupljenim informacijama dalje postupati u skladu s načelima socijalne skrbi i obiteljsko pravne zaštite, vodeći računa o najboljem interesu, kako ovoga djeteta, tako i ostale djece. Centar je spreman, kao i do sada, sudjelovati na svim proširenim sastancima sa školom, pravobraniteljicom i drugima, a kako bi se pokušalo iznaći najbolje rješenje za sve. Dogovoren je, tako, i sastanak sa Uredom državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji – zaključuje.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • golub Vaso:

  za ovoga je ustanova zatvorenog tipa

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  To je po novom kurikulumu:”Škola za život”? Zar ne ministrice?

 • Avatar ivo587
  ivo587:

  a zakaj ti učenici si ne uzgoje muda, pa ga dočekaju u mraku..