Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve bliže Hrvatskoj

Dr. Kaić: Lijeka za boginje nema, a klasično cjepivo više se ne koristi

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o slučaju korona virusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.05.2022.
u 13:11

- Javnost ne treba biti zabrinuta. Ne postoji mogućnost epidemije jer je riječ o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima - kaže dr. Kaić.

Sve više zemalja prijavljuje slučajeve zaraze majmunskim boginjama, rijetkom virusnom infekcijom koja je vrlo slična ljudskim boginjama.

- Javnost ne treba biti zabrinuta. Ne postoji mogućnost epidemije jer je riječ o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima i potreban je zaista blizak i intimni kontakt sa zaraženim - naglasio je epidemiolog dr. Bernard Kaić za Dnevnik.hr te dodao:

- Većina ovih slučajeva je prenesena spolnim putem, ali kao mnoge druge bolesti, treba biti oprezan i ova situacija zasigurno zahtijeva pažnju zdravstvenih organizacija. Za ovu vrstu boginja nema cjepiva, naglašava Kaić i dodaje da cjepivo protiv ljudskih boginja u slučaju majmunskih boginja ima uspješnost od oko 85 posto.

Ipak, cijepljenje opće populacije prestalo je osamdesetih godina i generacije nakon 1985. godine više nisu bile cijepljenje protiv boginja, jer je virus iskorijenjen.

- Pitanje je koliko su zaštićeni i oni koji su cijepljeni prije 1985. godine jer zaštita cjepivom traje nekih 20 godina. A klasično cjepivo protiv ljudskih boginja više se ne koristi. Svjetska zdravstvena organizacija čak je razmatrala bi li imalo smisla cijepiti se, zbog majmunskih boginja, no s obzirom na to da se virus zaista dosta teško prenosi i nema epidemiološki potencijal, a cjepivo ima dosta nuspojava, od toga se odustalo - kaže Kaić i dodaje da se spomenuta bolest liječi simptomatski.

- Lijek za majmunske boginje ne postoji, kao ni za jedan drugi virus. Ovo nije prvi puta da su se majmunske boginje pojavile u europskim zemljama posljednjih godina. No sve je to lokalizirano i minimalni je rizik za opću populaciju. To je još samo jedna bolest s kojom se može stupiti u kontakt jer se prenosi kapljičnim i kontaktnim, intimnim i uglavnom spolnim putem te sekretom iz kožnih mjehurića i rana - zaključio je.

Video - Večernjakova naslovnica iz 1972. kruži društvenim mrežama: Protiv velikih boginja cijepilo se 2,2 milijuna Hrvata.

Komentara 7

ŠI
Šiba
15:17 20.05.2022.

Sve je isplanirano Bidenova administracija nedavno je održala “Global COVID Summit” na kojem su jednoglasno upozorili na pandemiju koja dolazi na jesen, koja će biti daleko gora od one koju su Amerikanci doživjeli. Oni već pripremaju javnost za prihvaćanje koncentracijskih logora u komunističkom stilu, koje su stvorile svjetske vlade.

Avatar nekakav
nekakav
14:57 20.05.2022.

nakon korone, sad i majmunske boginje. prvo su nas koronom udaljili jedne od drugih, sveli na uži krug, a sad krenuli na općenje, spolne odnose. nakon ove bolesti iz dućana će nestati tange, jer ih neće biti potrebe nositi više. nitko nikog neće ni dirnuti, kamoli nešto drugo. divna atmosfera za manipuliranje. cool. ljudi, učlanite se u neku stranku, čim prije, i čim više. to je biznis budućnosti. jedini.

Avatar Zbregov
Zbregov
13:26 20.05.2022.

tebi nema lijeka! obolio si strašno kako vidimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije