Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širi se zaraza

Prvi slučajevi majmunskih boginja u Kanadi, Švedskoj, Australiji

doktori
Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
20.05.2022.
u 08:53

Prvi sumnjiv slučaj majmunskih boginja je također zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti u petak

Novi slučajevi majmunskih boginja pojavili su se u New Yorku, Švedskoj, Kanadi i dva najveća grada u Australiji posljednjih dana, u znaku da je rijedak i potencijalno smrtonosni rođak virusa velikih boginja, koji je tradicionalno ograničen na regije u Africi, sada zasijan diljem svijeta, piše Bloomberg. Znanstvenici traže veze između raštrkanih infekcija koje se pojavljuju na sjevernoj hemisferi već oko dva tjedna.

Kanadska služba za javno zdravstvo je u četvrtak potvrdila prva dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja nakon što su vlasti u pokrajini Quebec rekle da istražuju 17 sumnjivih slučajeva dok broj zaraženih raste u Europi i Sjevernoj Americi.

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španjolsku, zabilježilo slučajeve majmunskih boginja u posljednjih nekoliko tjedana, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država zabilježen u srijedu odnosi se na čovjeka koji je nedavno putovao u kanadsku pokrajinu Quebec.

- Noćas je pokrajina Quebec obaviještena da su dva uzorka, koje je poslao NML (Nacionalni mikrobiološki laboratorij), bila pozitivna na majmunske boginje. To su prva dva slučajeva potvrđena u Kanadi - rekla je kanandska služba za javno zdravstvo u izjavi, dodavši da Kanada nikad prije nije vidjela takav slučaj.

Prvi sumnjiv slučaj majmunskih boginja je također zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti u petak. Nadležna zdravstvena tijela u australskoj državi New South Walesu rekla su da su otkrila "vjerojatan" slučaj majmunskih boginja kod čovjeka u 40-im godinama, koji se u Sydney nedavno vratio iz Europe.

Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, u srijedu je objavila da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. U četvrtak je prvi slučaj dijagnosticiran i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj kod jedne osobe na području Stockholma. Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je po pisanju lista Publico zaraženo dvadesetak ljudi. 

Sumptomi: Groznica, glavobolje i svrbež

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i središnjom Afrikom, rijetka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi put su zabilježene u Demokratskoj Republici Kongo 1970-ih. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi je porastao u proteklom desetljeću.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i svrbež koji započinje na licu, a zatim se širi na ostatak tijela. Bolest često traje od dva tjedna do mjesec dana.

Rastuće infekcije mogle bi biti komplikacija povezana s velikim boginjama kao jednom od najvećih ljudskih pobjeda ikada nad bolestima, objasnila je Anne Rimoin, predstojnica za zarazne bolesti i javno zdravstvo na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.

- Iskorjenjivanje velikih boginja bilo je jedno od najvećih dostignuća u ljudskom zdravlju i povijesti javnog zdravstva, ali, naravno, svijet je ostao bez imuniteta na viruse boginja. Nije iznenađujuće vidjeti sve više slučajeva kada su ljudi izloženi - rekla je.

Vjeruje se da soj koji trenutno kruži ubija oko 1 posto zaraženih.

VIDEO Kronologija slučaja Periš: Ovo je 10 važnih pitanja koja će zauvijek ostati neodgovorena

Ključne riječi

Komentara 5

WT
WTF!
10:06 20.05.2022.

"Stručnjak" Gates lani pričao o boginjama,hmmm. Australci prognozirali epidemiju neke nove virusne bolesti nakon korone. Ne znaju ni kakve ni kako se zove,ali "znaju" da će se pojaviti,pa je nazvali bolest X !???! Jako čudno kak se unaprijed zna kad će epidemija/pandemija nečega. 🤔🤔🤔🤔

V0
Vlaskoulicanec3.0
07:57 21.05.2022.

Ima li već cjepiva? Ali ono barem tri puta u pola godine. I kaj je sa lockdown-nom? Barem tri mjeseca... Nevjerojatno kako je politika postala predvidljiva... Nisu uspjeli sa koronom, pa sada izmislili novu igračku!

IB
iva.begovic
21:32 20.05.2022.

ovih dana, na svjetskom forumu u Davosu, CEO Pfizer-a, Albert Bourla, predstavio je razvoj pilula sa sičušnim čipovima koji odašilju signale liječniku kada je pilula ingestirana. To je, ako sam dobro razumjela, korištenje elektromagnetskog polja za kontrolu ingestije lijeka. Zvučiči prilično zabrinjavajuće kamo to ovaj svijet ide. Drago mi je da sam stara ali moja djeca, moja unučad, brinem za njihove slobode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije