Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podebljani računi

Eurostat objavio pogrešan podatak, HNB tražio ispravak

Doznake iz inozemstva u godinu dana u godinu dana povećani 44 milijuna eura
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
24.11.2017.
u 20:15

Privatne uplate prema Hrvatskoj iznosile su lani 1.005,2 milijuna eura, dok su 2015. godine iznosili 959 milijuna eura

Eurostat je objavio da je na privatne račune hrvatskih građana lani sjelo samo 378 milijuna eura iz inozemstva, što je čak 581 milijun eura manje privatnih doznaka nego ih je bilo 2015. ! No, u HNB-u doznajemo da se nije dogodilo dramatično smanjenje privatnih doznaka nego da je Eurostat objavio netočan podatak.

– To je pogreška na stranicama Eurostata, poslali smo zahtjev da se podatak ispravi jer je objavljen samo iznos radničkih doznaka, a ne i svih privatnih doznaka – objašnjavaju u središnjoj banci. Točan je iznos za 2016. godinu 1.005,2 milijuna eura, objašnjava Alen Škudar, direktor direkcije za opću ekonomsku statistiku.

Godinu dana prije – 2015. – privatni transferi prema Hrvatskoj težili su 959 milijuna eura pa proizlazi da su u godinu dana povećani 44 milijuna eura i preskočili su milijardu eura. Godine 2014. godine privatne su transakcije iznosile 870 milijuna eura. Eurostat navodi da je lani s privatnih računa građana iz EU prema drugim zemljama isplaćeno 30,3 milijardi eura – milijardu eura manje nego 2015. godine! Iste godine državljani EU primili su 9,9 milijardi eura iz drugih zemalja, što je također 1,1 milijarda eura manje nego 2015. godine.

Eurostat objašnjava da podatak o privatnim transferima ne obuhvaća samo radničke doznake nego i sve ostale uplate koje stižu na privatne račune rezidenata, no prema interpretaciji HNB-a kod objave podatka za Hrvatsku Eurosatu se potkrala pogreška. Inače, statistika doznaka iz inozemstva u nadleznosti je HNB-a. Glavninu privatnih doznaka predstavljaju uplate članova obitelji i radnih migranata.. Najviše privatnih doznaka stiže u Portugal, 3,3 milijarde eura, te Poljsku (3 milijarde eura), dok Rumunjska i Velika Britanija prime oko 2,4 milijarde eura. Najviše isplata odlazi iz Francuske (10 milijardi), Velike Britanije (7 milijardi), Italije (6 milijardi) i Njemačke (4,2 milijarde eura).

Pogledajte i galeriju o tome što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Doznake iz inozemstva u godinu dana u godinu dana povećani 44 milijuna eura
1/10

Komentara 1

MA
marijaqwer
22:06 24.11.2017.

Na te novce država će uzeti PDV 25% i dobro zaraditi. Državnim uhljebima nije važno naše gospodarstvo, jer kroz visoki PDV žive dobro i od doznaka iz inozemstva, rada na crno, pa čak i od kriminala. Ovaj novac šalju iseljenici koji još imaju obitelj u Hrvatskoj. Uskoro će i to prestati, jer se sele cijele obitelji zauvjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije