Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Eurostat objavio pogrešan podatak, HNB tražio ispravak

Privatne uplate prema Hrvatskoj iznosile su lani 1.005,2 milijuna eura, dok su 2015. godine iznosili 959 milijuna eura
24. studenoga 2017. u 20:15 1 komentara 608 prikaza
Doznake iz inozemstva u godinu dana u godinu dana povećani 44 milijuna eura
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Eurostat je objavio da je na privatne račune hrvatskih građana lani sjelo samo 378 milijuna eura iz inozemstva, što je čak 581 milijun eura manje privatnih doznaka nego ih je bilo 2015. ! No, u HNB-u doznajemo da se nije dogodilo dramatično smanjenje privatnih doznaka nego da je Eurostat objavio netočan podatak.

Cijena hrane Guše nas cijene najosnovnijeg 2,7 posto poskupjela je hrana u Hrvatskoj u godini dana

– To je pogreška na stranicama Eurostata, poslali smo zahtjev da se podatak ispravi jer je objavljen samo iznos radničkih doznaka, a ne i svih privatnih doznaka – objašnjavaju u središnjoj banci. Točan je iznos za 2016. godinu 1.005,2 milijuna eura, objašnjava Alen Škudar, direktor direkcije za opću ekonomsku statistiku.

Godinu dana prije – 2015. – privatni transferi prema Hrvatskoj težili su 959 milijuna eura pa proizlazi da su u godinu dana povećani 44 milijuna eura i preskočili su milijardu eura. Godine 2014. godine privatne su transakcije iznosile 870 milijuna eura. Eurostat navodi da je lani s privatnih računa građana iz EU prema drugim zemljama isplaćeno 30,3 milijardi eura – milijardu eura manje nego 2015. godine! Iste godine državljani EU primili su 9,9 milijardi eura iz drugih zemalja, što je također 1,1 milijarda eura manje nego 2015. godine.

Eurostat objašnjava da podatak o privatnim transferima ne obuhvaća samo radničke doznake nego i sve ostale uplate koje stižu na privatne račune rezidenata, no prema interpretaciji HNB-a kod objave podatka za Hrvatsku Eurosatu se potkrala pogreška. Inače, statistika doznaka iz inozemstva u nadleznosti je HNB-a. Glavninu privatnih doznaka predstavljaju uplate članova obitelji i radnih migranata.. Najviše privatnih doznaka stiže u Portugal, 3,3 milijarde eura, te Poljsku (3 milijarde eura), dok Rumunjska i Velika Britanija prime oko 2,4 milijarde eura. Najviše isplata odlazi iz Francuske (10 milijardi), Velike Britanije (7 milijardi), Italije (6 milijardi) i Njemačke (4,2 milijarde eura).

Pogledajte i galeriju o tome što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Doznake iz inozemstva u godinu dana u godinu dana povećani 44 milijuna eura
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
10.02.2013., Zagreb -  Muzej grada Zagreba organizirao je  - Zive slike, kostimiranje svih djelatnika, prijatelja i gostiju Muzeja u povijesne likove iz zivota, kulture i povijesti grada Zagreba. Ban Josip Jelacic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL EUROSTAT Hrvati na dnu kad je kultura u pitanju, ali u jednoj stvari prednjače... Zdravko Marić Dobri pokazatelji Marić najavio da će javni dug do kraja ove godine pasti na 80 posto BDP-a euri Eurostat: Stabilan rast BDP-a u EU i eurozoni u trećem kvartalu
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • marijaqwer:

    Na te novce država će uzeti PDV 25% i dobro zaraditi. Državnim uhljebima nije važno naše gospodarstvo, jer kroz visoki PDV žive dobro i od doznaka iz inozemstva, rada na crno, pa čak i od kriminala. Ovaj novac šalju iseljenici ... prikaži još! koji još imaju obitelj u Hrvatskoj. Uskoro će i to prestati, jer se sele cijele obitelji zauvjek.