Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat:

Stabilan rast BDP-a u EU i eurozoni u trećem kvartalu

euri
Foto: Reuters/Ilustracija
31.10.2017.
u 13:03

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na razini 28-članog EU u trećem je tromjesečju porastao za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je uvećan 0,7 posto

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji u cjelini i eurozoni u trećem su ovogodišnjem tromjesečju rasle gotovo nepromijenjenom dinamikom na kvartalnoj razini, a dodatno su ubrzale na godišnjoj razini, pokazale su u utorak preliminarne prve procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na razini 28-članog EU u trećem je tromjesečju porastao za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je uvećan 0,7 posto, preliminarna je prva procjena Eurostata.

Rast BDP-a po stopi od 0,6 posto zabilježen je i na razini 19-člane eurozone, nakon također 0,7-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Na godišnjoj su razini gospodarske aktivnosti na razini EU-a i eurozone dodatno ubrzale, dosegnuvši najviše stope u ovoj godini, pokazuje Eurostatovi izračuni.

U EU u cjelini sezonski prilagođen BDP uvećan je za 2,5 posto prema istom tromjesečju godinu dana ranije, nakon 2,4-postotnog rasta u drugom tromjesečju i 2,1-postotnog u prva tri ovogodišnja mjeseca.

U 19-članoj eurozoni rast sezonski prilagođenog BDP-a također je ubrzao na 2,5 posto, s 2,3-postotnog u drugom tromjesečju i 2-postotnog u prva tri ovogodišnja mjeseca prema istom razdoblju godinu dana ranije, procjenjuju u europskom statističkom uredu.

Današnje preliminarne prve procjene temelje se na podacima 17 zemalja koje čine 94 posto gospodarstva eurozone, odnosno 90 posto gospodarstva EU. Prve procjene rastu EU, eurozone i zemalja čijim će podacima Eurostat raspolagati bit će objavljene sredinom studenog.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije