Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantan skok COVID-19

Dosegli 2293 oboljela, Njemačka stavila Hrvatsku na popis visokorizičnih

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
25.10.2021.
u 08:23

Raste broj pacijenata na respiratoru pa ih je jučer bilo 131. Jučer je bilo i 112 novih hospitaliziranih pacijenata, a među njima nije cijepljeno njih 69 posto

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj u ozbiljnom je porastu. Jučerašnje su brojke dostigle 2293 nova slučaja zaraze, a preminulo je 28 osoba. Uzmemo li u obzir da se vikendom već uobičajeno manje testira, ta je statistika još alarmantnija. Raste i broj pacijenata na respiratoru i jučer ih je bilo 131. Broj novih hospitaliziranih pacijenata je 112, a među njima 69 posto ih nije cijepljeno.

U Zagrebu 616 zaraženih

Situaciju u Hrvatskoj prate i druge zemlje u okruženju i EU pa nas je Njemačka stavila na svoj popis visokorizičnih područja, zajedno s Bugarskom. Još su tri članice EU otprije na popisu njemačkog Instituta “Robert Koch” za kontrolu bolesti, a to su Rumunjska, Litva i Slovenija. Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili ili preboljeli COVID-19 po povratku iz tih zemalja morat će, tako, u karantenu na deset dana. Ranije mogu izaći iz izolacije ako budu negativni na testu nakon pet dana.

– Broj je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 17.841. Među njima je 1091 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Od 25. veljače lani, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 445.325 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9038 preminulo, ukupno se oporavilo 418.446 osoba, od toga 1743 u posljednja 24 sata – izvijestio je jučer Nacionalni stožer.

Prema izvješćima lokalnih stožera, najviše je novopozitivnih u gradu Zagrebu, njih 616, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je 275 novih zaraženih, slijede Primorsko-goranska županija sa 187 pa Osječko-baranjska sa 142, gdje su i preminula četiri oboljela, u dobi od 48 do 89 godina. Usporedbe radi, tjedan dana prije zabilježen je 1301 novooboljeli, a broj aktivnih slučajeva iznosio je tada 10.284.

Zaključno s prošlom subotom utrošene su 3,557.853 doze cjepiva u našoj zemlji, a cijepljeno je 46,50 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,72 posto odraslih. Barem jednom dozom cijepljena su 1,886.923 građanina, a od njih cijepljenje je završeno za 1,774.037 osoba, što čini 52,48 posto odraslog stanovništva.

– Statistika zaraženih i umrlih u posljednja 24 sata odraz je visokih brojeva proteklih dana. Teško je prognozirati što možemo očekivati sljedeće nedjelje. Mislili smo prije tri ili četiri tjedna da smo s tisuću zaraženih na dan dosegnuli plafon, izgledalo je stabilno, pa smo opet skočili na 3000 novooboljelih. Infekcija se lako širi, zaraziti se možemo na poslu, u školi, na putu... S druge strane, udio cijepljenih je malen – kaže Tatjana Nemeth Blažić, dežurna epidemiologinja HZJZ-a.

Pratiti teže oboljele

Ističe da je ključno pratiti broj teže oboljelih, odnosno hospitaliziranih te umrlih.

– Za malu zemlju kao što je naša broj od 28 preminulih na dan velika je brojka. Velika većina i novooboljelih, i teško bolesnih i umrlih nije cijepljena. Govorimo o 70 do 80 posto necijepljenih među teško bolesnima. Među umrlima je taj udio 60 do 65 posto. Ima i među potpuno cijepljenima teško bolesnih i umrlih, ali to su uglavnom starije osobe i pacijenti s malignim bolestima koje jako narušavaju snagu organizma – zaključuje.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Premijer Andrej Plenković komentirao Lauca i Znanstveni savjet

Komentara 15

VI
vidum
08:38 25.10.2021.

Među oboljelima svaki četvrti je cijepljen. Među umrlima niti svaki treći. Znači da cijepljeni znatno teže obolijevaju, ali ako već obole, onda su im izgledi da će umrijeti veći nego necijepljenima. Kako onda razumjeti priče BB tandema da cijepljeni, ako kojim slučajem i obole imaju vrlo blage simptome i nema straha od fatalnog ishoda? Naravno da su ove kontradiktornosti savršeno jasne i profesoru Laucu, i sasvim je razumljivo da jedna osoba s njegovom intelektualnom i moralnom razinom u tome ne želi sudjelovati. Zato se sprda s lakrdijom.

AC
acer
08:36 25.10.2021.

U Njemačkoj su već svjesni koje greške rade s tim covid potvrdama na tržištu radne snage i uskoro će moliti Hrvate da im dođu bez ikakvog ograničenja. Glupiraju se ali nemaju hrabrosti priznati sami sebi.

DU
Deleted user
09:54 25.10.2021.

To visokorizična zemlja, tako i tako se to stalno mijenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije