Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužiteljstvo i službeno potvrdilo treću istragu u slučaju Agrokor

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je kako ih se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura
25. ožujka 2019. u 15:28 4 komentara 703 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u ponedjeljak i službeno potvrdilo napise hrvatskih medija kako je početkom godine pokrenulo još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.

Agrokor Niz promjena Evo što će se sve događati s Agrokorom od 1. travnja

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je kako ih se tereti za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura. Tužiteljstvo dodaje kako su osumnjičenici počinili zloporabe položaja u gospodarskom polsovanju tijekom studenog i prosinca 2013. U Zagrebu i švicarskom Chamu.   

U priopćenju se navodi se kako je rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno te da je u tijeku postupak dobivanja suglasnosti za vođenje kaznenog postupka od nadležnog tijela Velike Britanije. ŽDO Zagreb dodaje kako je 27. prosinca 2018. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 48-godišnje austrijske državljanke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju zbog istog događaja, no navedeno rješenje još nije postalo pravomoćno.

''Ovo državno odvjetništvo nastavlja s provođenjem daljnjih zakonom predviđenih radnji vezano za poslovanje koncerna A. radi utvrđenja postojanja elemenata kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti'', zaključuje se u priopćenju tužiteljstva. Nova istraga, piše Jutarnji list u ponedjeljak, vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine. Konkretno, riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora.

Ivica Todorić Ivica Todorić: 'Dalić ucjenjuje Plenkovića, a Agrokor za godinu dana neće postojati'

Zaobilaženje klasičnog kreditiranja

"Ukratko, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No, tužiteljstvo ne inkriminira "sale-leaseback" ugovore kao takve, nego "curenje" dijela sredstava prilikom njihove realizacije", navodi dnevnik.

Krajem 2013. godine, u petoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura. Tom je prilikom Agrokor jednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio pozamašan iznos, 1,25 milijuna eura, za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu.

Konzum FORTENOVA GRUPA Danas ne radi niti jedna Konzumova trgovina

Provjeravajući ove transakcije, istražitelji su utvrdili da je plaćanje švicarskoj tvrtki u prosincu 2013. naložio Ivica Todorić. Uz navodno sudjelovanje Piruške Canjuge, Todorićev nalog operativno je proveo Ante Huljev, piše Jutarnji. Daljnjim provjerama, dodaju, ispostavilo se da je novac zapravo isplaćen na račun off-shore tvrtke u Švicarskoj, jedne od onih koje osnivaju tamošnji, za to specijalizirani odvjetnici kako bi stvarni vlasnik ostao nepoznat.

Usto, nisu pronađeni nikakvi "tragovi" poslovne aktivnosti te tvrtke, poput dokumentacije, specifikacije pruženih usluga ili slično, vezane uz navodno savjetovanje Agrokora. Istražitelji su zaključili da stvarne savjetničke usluge uopće nisu pružene, nego je riječ o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz Agrokora. Tome u prilog govore i podaci pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći iz Švicarske, objavio je Jutarnji list.

Ivica Todorić
1 / 12
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak oko 17 sati izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je smješten nakon što je 7. studenoga izručen Hrvatskoj.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • sjs:

    Ovo naše pravosuđe je stvarno teško krivosuđe. Nestalo je 50 milijardi kuna, a oni ganjaju ni 10 mio kuna i to s vrlo slabim dokazima. Prejadno.

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    već sam mislio da ga istražuju zbog poslova u kojima je bio zajedno sa škegrom,valentićem i ekipom,poput kupovine jaaj od valentićeva sina(da vidimo po kojoj cijeni i kako je plaćao ta jaja a kakve je uvjete nudio drugim peradarima),dobivanja koncesija ... prikaži još!a po slavoniji,poticaja i kredita od hbor-a........ali onda bi trebalo suditi i ekipu iz škegrina šinjela a ovako će mu nać nešto marginalno i osuditi ga,tj.razvlačit ga po sudovima i novinama kako bi mu nad glavom stalno bio damoklov mač u vidu lepoglave zbog čega će on pripaziti što goovri. mogu se kladiti u što god bilo tko hoće da on neće vidjeti zatvora,ovo su samo prijetnje da drži jezik za zubima,previše on toga zna što bi bilo neugodno za hdz-ove apostole i crkvu da bi ga strpali u zatvor

  • danijelrukavina4:

    Gdje je lova koja je nestala ? Molim državne institucije da stave šapu na imovinu osoba za koje se sumnja da su neopravdano oštetili državu i privredna poduzeća za novac, za koji se ne zna gdje je. Ako se dokaže ... prikaži još!e da su čisti, "plomba" se skida. Sada ide stečaj Uljanika. Molim radnike da sa svojim saznanjima, ako ih imaju, a sigurno ih imaju, surađuju sa državnim institucijama. Naime, u Uljanik je kako smo saznali, upumpano kroz više godina 35 milijardi kuna javnog novca. Gdje je novac ? Isto je pitanje u nedjelju postavila Ruža Tomašić u stankovićevoj emisiji.