Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijeno 3900 ljudi

Trump pohvalio kontroverznog predsjednika: 'S Duterteom imam sjajan odnos'

ASEAN: Donald Trump i Rodrigo Duterte
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.11.2017.
u 10:24

Kad je novinar upitao Trumpa hoće li prilikom njihova susreta biti govora o ljudskim pravima, Duterte je rekao: "Hej, samo polako!"

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da ima "sjajan odnos" s filipinskim kolegom Rodrigom Duterteom, a dužnosnica Bijele kuće kazala je da su u susretu dvojice predsjednika na marginama azijskoga summita kratko spomenuta ljudska prava.

Taj je sastanak bio jedan od najiščekivanijih na summitu čelnika zemalja istočne i jugoistočne Azije (ASEAN), a skupine za ljudska prava ustrajale su na tome da Trump zauzme čvrst stav prema Duterteu zbog njegova krvavog rata protiv droge u kojemu su ubijene tisuće ljudi.

ASEAN: Donald Trump i Rodrigo Duterte
1/15

"Mi smo vaš saveznik. Mi smo važan saveznik", rekao je Duterte Trumpu na početku razgovora, prema navodima novinara kojima je bio dopušten ulazak u dvoranu za sastanke.

Trump je na to rekao: "Imamo sjajan odnos. Ovo je bilo vrlo uspješno. A konferenciju ASEAN-a predsjednik Filipina divno je vodio".

Kad je novinar upitao Trumpa hoće li prilikom njihova susreta biti govora o ljudskim pravima, Duterte je rekao: "Hej, samo polako! Ovo nije izjava za novinare. Ovo je bilateralni sastanak!".

Glasnogovornik filipinske vlade kasnije je rekao da se o ljudskim pravima nije govorilo.

Međutim glasnogovornica Bijele kuće rekla je da se to pitanje samo kratko spomenulo.

"U središtu razgovora bio je IS, droge i trgovina. Ljudska prava kratko su spomenuta u kontekstu filipinske borbe protiv droge".

Duterte je prošli tjedan rekao da će američkom predsjedniku, spomene li optužbe zbog kršenja ljudskih prava, reći neka prekine.

Filipinski predsjednik na glasu je kao "Trump s istoka" zbog svog drskog stila i provokativnog govora.

Trump je bio na meti kritika jer je u telefonskom razgovoru pohvalio Dutertea zbog "sjajnog posla" koji je obavio u borbi protiv droge.

Više od 3.900 ljudi ubijeno je u ratu protiv droge što ga je proglasio Duterte kad je preuzeo predsjedničku dužnost prošle godine.

Njegova vlada kaže da policija djeluje u samoobrani, ali kritičari tvrde da se egzekucije provode bez ikakve odgovornosti.

Komentara 4

HO
homofob
15:18 14.11.2017.

Ljudska prava gurati drogue maloljetnicima i mladezi??? Ljudsko pravo je i odstreliti ponekog dilera kao vepra u sezoni lova na veprove a predsjednik Duarte je proglasio sezonu otvorenom! To je jednakost prava a puno efikasniji nacin ljecenja ovisnosti o drogama! Bravo!!!

Avatar megatronman
megatronman
11:02 13.11.2017.

Predsjednik Duarte ima zdrav stav prema dilerima.

PR
prokurator
23:32 18.11.2017.

jedna od najnižih točaka trumplove vladavine do sada... duarte je još jedan tiran sa krvavim tragom tisuća mrtvih iza sebe. prvi puta je osobno ubio čovjeka sa 16 godina, napao je i filipinsku katoličku crkvu... po nekim analitičarima trump i duarte su vrlo slični vladari. očito, trumpova vizija idelane države je ona duarteova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije