Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dolazi samoborski DIV, splitski škver je spašen

Surađujemo s konzultanticom iz Europske komisije. Sve je spremno za konačnu odluku, kaže direktor DIV-a Darko Pappo.
30. siječnja 2011. u 22:49 28 komentara 6 prikaza
skver
Foto: Nino Strmotić/Pixsell

Samoborska tvornica vijaka DIV postat će novi vlasnik Brodosplita, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Vladi, pa gotovo četiri tisuće škverana napokon može razmišljati o mirnijoj budućnosti. Ta je tvornica za javnog poziva za privatizaciju pet nacionalnih brodogradilišta otkupila četiri natječajne dokumentacije, da bi se nakon dubinskog snimanja odlučila za splitsko brodogradilište. U samom DIV-u još čekaju dobre vijesti.

Jedini nudili više od kune


– Mi i dalje surađujemo s konzultanticom iz Europske komisije i radimo na finaliziranju, odnosno formatiranju dokumenata na engleskom jeziku. Nismo trebali dorađivati našu ponudu, već smo je samo dodatno objašnjavali. Sve je spremno za konačnu odluku – rekao nam je član uprave i direktor DIV-a Darko Pappo.

DIV je jedini ponuditelj koji je u svibnju prošle godine, kada su otvorene sve ponude za brodogradilišta, ponudio iznos veći od kune, točnije 3,7 milijuna kuna, čime je odmah dokazao da je ozbiljan kupac. Osim tog novca za dionice, DIV planira investirati 50 milijuna kuna u deset godina, odnosno 10 milijuna kuna godišnje. Ostatak novca za investicije došao bi, prema njihovim planovima, preko dobavljača i investicijskih fondova.

Plan DIV-a je zadržati djelatnost, a i većinu zaposlenika. Tijekom pregovora vlasnik DIV-a obećao je sindikalistima da će radnicima odmah dati 25 posto dionica plus 25 posto naknadno kroz stimulativni dio.

U svojoj je ponudi zatražio i da država na sebe preuzme 3,5 milijardi kuna teške obveze pokrivene državnim jamstvima, što je i bilo dopušteno u uvjetima natječaja.

Cijena naraste 20 posto

Dolaskom u Brodosplit odmah bi promijenili dosadašnju filozofiju u našim brodogradilištima, izjavili su jednom prilikom, prema kojoj se gradnja broda ugovarala unaprijed s naručiteljem, a iskustvo je pokazalo da je cijena broda u trenutku potpisivanja ugovora do trenutka isporuke broda narasla 20 posto. Vjeruju da će izbjegavanjem takvog načina poslovanja uštedjeti u startu 20 posto. Iako je mnoge bio iznenadio interes DIV-a za brodogradnju, to ne bi trebalo čuditi jer DIV godinama poslovno surađuje s brodogradilištima, zbog čega je njihova borba za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj sasvim razumljiva. DIV je do sada sudjelovao u četiri privatizacijska postupka isključivo za proizvodne metaloprerađivačke djelatnosti od kojih su ponude dali za dva natječaja te u oba pobijedili i uspješno obnovili ili nastavili proizvodnju, dokapitalizirali i ispunili sve ugovorne obveze.

Tri brodogradilišta u vlasni&scar

Tri brodogradilišta u vlasništvo Danka Končara?

Priča o hrvatskoj brodogradnji još nije gotova jer još nije riješena sudbina svih brodogradilišta. Za Uljanik je Vlada odlučila da ga ne treba privatizirati jer nije u problemima. Kraljevica je samostalno išla u treći krug privatizacije na kojem je prihvaćena ponuda Jadranskih ulaganja u vlasništvu obitelji tajkuna Danka Končara, za kojeg je svojedobno glasno navijao Damir Polančec. Prošli je tjedan u treći krug privatizacije otišao i 3. maj, a mnogi vjeruju kako će upravo Danko Končar biti njegov novi vlasnik. Isto tako bi u svoj portfelj Končar vrlo lako mogao uvrstiti i Brodotrogir, za koji je još bio zainteresiran Slobodan Ljubičić, koji pak tamo želi turistički kompleks.

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • mica1111:

    ...a jeste pametni...jedno se uvlačiti u tankove,a drugo je prodavati brodove... ...a s koji kapitalom...s čime...,sa potraživanjima koje imaju prema brodogradilištu sa napuhanim cijenama... ...ovim su samo ozakonili da se u slučaju stečaja brodogradilišta mogu prvi namiriti... ...a kakva proizvodnja ... prikaži još!nja u Kninu..,ta hajte molim vas...većina vijaka se uvozi iz Kine... ...a kakvu školu ima ta ekipa,kakve reference...pa treba znati prodavati brodove... ...a koliko čujem nekretnina oko brodogradilišta ko pljeve...kaj vas briga dragi škverani,bit ćete čistači tuđih jahti... ...ako je to uspjeh,svaka čast... ...e,da,opet je ovdje,naravno netko omastio brk...tko,znat će se brzo...

  • acer:

    Ma nema šanse da oni dobiju Brodosplit.

  • boskovic:

    Eto dobre vjesti hvala Bogu da se smilova napacenim djelatnicima da konacno odahnu sada mogu digni kredit i ispunit svoje snove