Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dodatno će subvencionirati stambene kredite za ostanak mladih obitelji

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućit će se dodatno subvencioniranje kredita za jednu godinu, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegovog kućanstva ima maloljetnu djecu.
18. travnja 2019. u 14:54 3 komentara 298 prikaza
pos stanovi
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

 Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita i zakona o društveno poticajnoj stanogradnji, a potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako je riječ o dvije mjere kojima je cilj poticanje demografske obnove društva i rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

krediti Zaduživanje Odlučili ste se na kredit? Ovo su detalji na koje trebate paziti

Oba zakona mijenjamo jer su građani to tražili, pa se mjere prilagođavaju njihovim potrebama, rekao je Štromar na sjednici Vlade.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućit će se dodatno subvencioniranje kredita za jednu godinu, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegovog kućanstva ima maloljetnu djecu, odnosno ako pri podnošenju zahtjeva za sufinanciranjem dijete podnositelja zahtjeva ili člana njegovog kućanstva nema navršenih 18 godina.

Video: Predrag Štromar - o subvencioniranju kredita, poticanoj stanogradnji...

 

Za provedbu zakona u proračunu je za ovu godinu, na razdjelu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, osigurano 80 milijuna kuna  - 42 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. godine i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti krajem ove godine. Za 2020. godinu planirano je 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

Zakonom se propisuje davanje pomoći građanima prilikom rješavanja stambenih pitanja kupnjom stana ili kuće, odnosno gradnje kuće putem subvencioniranja stambenih kredita, rekao je Štromar te istaknuo da je u dvije godine primjene tog zakona 5300 mladih ljudi dobilo subvencije, a u tim se obiteljima dosad rodilo više od 550 djece.

Goran Aleksić Analiza Tko je zadnjih 5 godina platio prebijanje kredita može na sud po novac

U Sabor su upućene i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima se želi omogućiti rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto.

Također, želi se omogućiti kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja, te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova.

Za izmjene Zakona o POS-u Štromar je naveo da je također riječ o konkretnoj demografskoj mjeri, kojoj je cilj osigurati stanovanje mladima i njihov ostanak u Hrvatskoj.

Vrhovni sud ODLUKA O REVIZIJI Vrhovni sud: Banke su nezakonito jednostrano povisivale kamate na kredite u 'švicarcima'

Istaknuo je i uvođenje zabrane davanja u najam ili prodaje neotplaćenih stanova, što će se, kaže Štromar, definirati kupoprodajnim ugovorom kako bi se stanovi koristili za namjenu za koju država izdvaja javna sredstva.

Iznio je pritom podatak da je do sada odobreno 5300 subvencioniranih kredita i izgrađeno 8276  POS stanova za preko 36.000 članova obitelji.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Petarstijena-HR:

    To subvencioniranje stambenih kredita je dvosjekli mač, ono povećava cijene stambenih kredita i dovodi do rasta cijena stanova i nestašice na tržištu....To je totalni promašaj, ljude uvaljujete u dužničko robstvo, tako da ne mogu ići izvan granica RH u narednih ... prikaži još! 30.g...Uzeti stambeni kredit u RH je čisti promašaj...Bolje je biti u podstanarstvu i kroz 15 -20god. skupiti novac nego uzimati od banaka skupe kredite, a sigurnost poslova je nikakva..Samo 44% Njemaca ima vlastiti stan, tako da se ne moraju vezati za jedan grad ili jednu državu...

  • lukathereem:

    Svaka čast genijalne ideje, hrvatska treba više ovakvih mjera. Ovo je za Nobelovu nagradu iz područja financija i ekonomije.