Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodna namirnica

Gdje kupiti zdrava, domaća jaja od nesilica koje ne žive u kavezima?

Jaja Spar
29.03.2019.
u 09:16

Mnogobrojne studije pokazale su da kolesterol iz jaja nema negativan utjecaj na kolesterol u krvi čovjeka. No uvijek je važno odabrati kvalitetna jaja

Jaje je jedina prirodna namirnica koja kuhanjem u ljusci zadržava svu hranjivu vrijednost. Odličan je izvor bjelančevina, fosfora, selena, pantotenske kiseline te vitamina A, B12 i D. Sadrži i željezo, cink, kalij i vitamin E. Jaje je bogato i antioksidansom luteinom koji štiti zdravlje očiju. Ljuska jajeta je izvor kalcija i magnezija, a usitnjena je odlična “hrana” za vaš vrt. Iako je podatak da jedno veliko jaje ima više od 200 miligrama kolesterola, desetljećima korišten kako bi se propagirala njegova štetnost za ljudsko zdravlje, mnogobrojne studije pokazale su da kolesterol iz jaja nema negativan utjecaj na kolesterol u krvi čovjeka. U većini kultura jaja simboliziraju novi život, mladost, zdravlje, plodnost i uskrsnuće.

Kako je jaje osjetljiva namirnica, uvijek je važno, pogotovo oko Uskrsa, odabrati zdrava i kvalitetna jaja. Najkvalitetnija su domaća, primjerice iz sjeverne i istočne Hrvatske, Dalmacije te s područja Istre i Kvarnera. Jaja hrvatskog podrijetla dolaze u klasičnim pakiranjima od 6 ili 10 komada, ali ih se može pronaći i u pakiranjima od 30 komada. Kvaliteta im se očituje kroz način hranjenja i kretanja nesilica što je na jajetu jasno označeno kategorijama 0 ( organska jaja), 1 ( jaja iz slobodnog uzgoja), 2 ( jaja iz podnog uzgoja) i 3 ( jaja iz kaveznog uzgoja ). Na svakom jajetu mora postojati i žig koji označava način držanja nesilica, zemlju podrijetla i broj proizvođača i objekta.

Kako bi povećali domaću proizvodnju i potrošnju ove zdrave namirnice, SPAR i INTERSPAR surađuju isključivo s hrvatskim proizvođačima jaja, na police ih plasiraju pod njihovim vlastitim brendom, a uključuju ih i u SPAR robne marke, čime ih dodatno podupiru. Ukupna potrošnja u Hrvatskoj iznosi 700 milijuna jaja, odnosno 180 jaja po osobi godišnje, međutim to je još uvijek ispod europskog prosjeka koji iznosi 220 jaja po osobi na godinu. Jaja iz domaćeg uzgoja samo su dio velike ponude najkvalitetnijih domaćih proizvoda koji su dostupni u SPAR i INTERSPAR trgovinama. Kampanjom „Da, domaće je!“ SPAR Hrvatska stavlja naglasak na važnost poticanja kupovine hrvatskih proizvoda, čime potvrđuje svoju posvećenost hrvatskoj kvaliteti. S ukupno 35 milijuna prodanih jaja godišnje, hrvatski proizvođači jaja imaju priliku rasti zajedno sa SPAR-om.

Sadržaj omogućio INTERSPAR i SPAR

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije