Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka iz EU-a

Dobra vijest za kupce: Uvodi se zabrana koja će nam itekako ići u korist i sniziti cijene

Odjeća
Pixabay
12.07.2023.
u 15:32

Europski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće, obuće i elektroničkih uređaja. Na zabrani je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Naime, u EU je 2022. godine spaljeno nove odjeće, obuće i elektronike u vrijednosti 21.7 milijarde eura. Ako se ništa ne napravi, prema procjenama će taj broj do 2030. narasti na 71.3 milijardi, piše Poslovni dnevnik. Prema tim podacima odjeću spaljuju i luksuzni brandovi, a sve kako bi zadržali visoke cijene proizvoda. 

'Što se tiče odjeće, neki brendovi se povezuju s takvom praksom zbog porasta online trgovine. Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Prije dvije godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na tjednoj bazi uništava 130 tisuća novih laptopa, dronova, različitih kućanskih električnih aparata koji nisu prodani ili su vraćeni. Vjerojatno su procijenili da im je jeftinije spaliti nego donirati', objasnila je Biljana Borzan.

VEZANI ČLANCI 

EU svake godine spali između 11 i 32 milijuna novih majica kratkih rukava, i samo na taj jedan odjevni predmet uzalud potroši 35 milijarde litara vode, 12 300 tona pamuka, 1.9 milijuna litara nafte. 

Komentara 4

SL
slavenZadravec
20:46 12.07.2023.

Lijep primjer kako s aktualnim ekonomskim sustavom nešto ozbiljno nije u redu. Isto tako je jasno kako se takav sistem ne može / ne želi efikasno boriti protiv klimatskih promjena / degradacije okoliša.

LA
lajh1985
17:12 12.07.2023.

zasto bi itko ista donirao ako su to stvari koje su pokvarene?

DU
Deleted user
18:40 12.07.2023.

Koliko skupe hrane propadne zbog lakomih trgovaca,jer je nabavljaju jeftino,a skupo preprodaju bez ikakvih sniženja cjena.Ista stvar sa sladoledarima koji nabave 1kg praha za sladoled na2,5 litre vode za 6 eura ,a prodaju ohlađenu kuglicu po 2.5eura.Tako da mu sese neprodano bez brige isplati poslati u otpadne vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije