Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2014. u 12:30

Ovi izbori u vrhu HDZ-a bili zapisani kao prvi dio akcije u "tri čina", koji bi trebao rezultirati povratkom u izvršnu vlast. Od preuzimanja stranke prije točno 2 godine Tomislav Karamarko je vladajuću koaliciju potukao lani na euroizborima, sačuvao dominaciju na lokalnima, i sad ponovio uspjeh na izborima za Europarlament

Kao što je i očekivao, HDZ je ne izborima za Europski parlament obavio velik posao. Ovi su izbori u vrhu stranke bili zapisani kao prvi dio akcije u “tri čina”, a koja bi trebala rezultirati osnovnim planom, povratkom u izvršnu vlast države.

Izbori za Europarlament tu su bili važni jer su shvaćeni kao trenutačno najbolji mogući test i najtočnija “anketa” koja će dati sliku o sadašnjoj političkoj moći te poziciji njegove koalicije. Pored toga, ova “anketa” izmjerila je i političku težinu onih koji bi mogli zanimati HDZ u skoroj budućnosti, kao eventualna “privaga” kada HDZ, očekuju, dođe u situaciju preuzimanja vlasti nakon parlamentarnih izbora. A Savez za Hrvatsku dobio je ozbiljan broj glasova.

HDZ će sada prionuti na drugi planirani zadatak za ovu godinu, drugi čin, predsjedničke izbore. Više nema taktičkih potreba odugovlačiti s isticanjem imena predsjedničkog kandidata. Novi uspjeh dolazi točno dvije godine otkako je vođenje preuzeo Tomislav Karamarko, kada je stranku zatekao na tzv. povijesnom minimumu.

U tim trenucima malo tko je vjerovao da će se HDZ oporaviti, a Karamarko je od početka u medijima i anketama dobio status najnepopularnijeg. Ujedno je HDZ ocjenjivan kao slab oponent koji ne obavlja dužnost “glavne oporbene stranke”. Puno se u medijima pisalo o raskolu u stranci, o nedemokratskim metodama vladanja.

Kada je HDZ prije godinu dana na prvim izborima za Europarlament potukao vladajuću političku opciju pa potom sačuvao dominantnu poziciju i na lokalnim izborima, to je bio preokret i za Karamarkovu poziciju u stranci. Sada će članstvo biti dodatno osokoljeno velikim postotkom osvojenih glasova. Karamarko je imao dobar niz u protekle dvije godine. Dosta dobro za najnepopularnijeg političara Hrvatske.

>>HDZ od rastrojene vojske postao najjača stranka

>>HSP AS ključan u pobjedi desnice. GONG: Nakon statiranja nema kajanja

>>Karamarko: HDZ je jedina stranka koja Hrvatsku može u ovom trenutku izvući iz neprilika

Komentara 8

MI
Mirnadob
13:18 26.05.2014.

Ne treba "sve" vjerovat anketama,narod misli drugacije kad dodje vrijeme,a nadam se da ce tako bit i na predsjednickim izborima,da ce od popularnog Josipovica postat,NE popularan Josipovic. jer on "puse" u istu tikvu sa Milanovicem i Pupovcem,koji (zaustavlja drzavu) da NE delozira njegove pravoslavce.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
12:50 26.05.2014.

Prema Crobarometru, SDP ima 20,3 posto a HDZ - 20,4 posto. Portal PollWatch procjenjuje pak da će Kukuriku koalicija pobijediti na eurizborima s 41 posto glasova i dobiti ukupno šest mjesta u Europskom parlamentu. Prema procjeni ovog portala HDZ ćea HDZ će osvojiti 34 posto glasova i četiri mjesta, a još jedno mjesto osvojit će Hrvatski laburisti s 8 posto glasova.

SV
sveznamdrugi
13:06 26.05.2014.

tiha voda brege dere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije