Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANIČNI POLICAJCI

Do 16. prosinca otvoren Frontexov natječaj, traži se više od 700 ljudi

Frontex
Reuters/Pixsell
11.11.2019.
u 12:59

U MUP-u navode da hrvatska Policijska akademija sudjeluje u izradi programa obuke te će biti važan partner Frontexu i u obuci novih stalnih snaga.

Do 16.prosinca otvoren je natječaj Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) za primitak više od 700 graničnih policajaca, doznaje se u ponedjeljak u MUP-u.

Traže se osobe koje imaju iskustva u provedbi zakona, a dolaze iz redova policije, carine, obalne straže, hitne službe, civilne zaštite i vojske, a kandidati mogu biti aktivni ili umirovljeni pripadnici navedenih službi.

U MUP-u ističu da će novi granični korpus, sastavljen od službenika Frontexa i službenika država članica EU biti u svako doba spreman dati potporu državama članicama koje se svakodnevno suočavaju s izazovima na svojim vanjskim granicama.

Pripadnike Frontexove granične i obalne straže obučit će najbolji stručnjaci i bit će opremljeni najnovijom tehničkom opremom i spremni za sve izazove u očuvanju sigurnosti na granicama.

U prvoj kampanji za novačenje, Frontex će primiti više od 700 pripadnika granične policije koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi usvojili vještine potrebne za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU, u skladu sa zakonima i etičkim standardima Europske unije.

Stalne snage pomagat će državama članicama EU i državama pridruženima Schengenu u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Pripadnici stalnih snaga bit će raspoređeni na vanjskim granicama EU, a mogu biti raspoređeni i u trećim zemljama koje s Unijom imaju potpisan Sporazum o statusu.

Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminaliteta te vraćanje ljudi koji se nezakonito nalaze u Europskoj uniji.

Kandidatima koji prođu selekcijski postupak bit će ponuđen petogodišnji ugovor s probnim rokom od devet mjeseci.

U MUP-u navode da hrvatska Policijska akademija sudjeluje u izradi programa obuke te će biti važan partner Frontexu i u obuci novih stalnih snaga.

Ključne riječi

Komentara 2

CH
chemica
13:43 11.11.2019.

Taman bi zaštitili granice San Marina. Dvije nule na tu brojku bi već dostajale.

DU
Deleted user
14:04 11.11.2019.

Znači li to da ulazimo u Shengen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije