Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova opasnost

Djecu na društvenim mrežama vrbuju da postanu mule i 'operu novac' za proviziju. Budite oprezni!

Ilustracija
Foto: Ilustracija/Pixabay
1/3
17.01.2024.
u 13:17

Kriminalci i putem stranica za traženje posla regrutiraju nevine osobe za prijenos novca uz određenu naknadu. Prevaranti se drže povučeno pa će uvijek tražiti da banci ili policiji ne otkrivate razlog uplata i isplata

”Bok, želiš dodatno zaraditi novac za školovanje? Pošalji mi svoje bankovne podatke i uplatit ću ti 8000 eura na tvoj bankovni račun. Možeš si zadržati 400 eura ako sačuvaš tih 8000 eura na svom računu do ponedjeljka”. Jedan je to od “uleta” kriminalaca koji vrbuju maloljetnike za pranje novca. Mule, osobe koje za nekog prenose drogu ili novac, najčešće kao putnici u zrakoplovima, poznati iz brojnih filmova, preselile su se online, kontaktira ih se putem društvenih mreža i posao odrađuju preko interneta. U mnogim državama pokrenute su ozbiljne kampanje kako bi se javnost upoznala s “dječjim mulama”, no u Hrvatskoj je to još relativno nepoznat pojam.

Tinejdžeri posebno ugroženi

Hrvatska udruga banaka upozoravala je na prevarante koji traže osobe koje bi prenijele neki novčani iznos s bankovnog računa na račun nepoznate osobe.

– Money mule ili posrednik za prijenos novca naziv je za osobu koju prevaranti nagovore na pranje nezakonito stečenoga novca. Posrednik na svoj račun primi određeni iznos novca, a zatim ga prenosi dalje, uglavnom u inozemstvo, uz određenu proviziju. Riječ je o novcu koji su prevaranti ukrali od drugih ljudi. Kriminalci tako putem e-poruka, stranica za traženje posla ili oglasa regrutiraju nevine osobe za prijenos novca uz određenu naknadu. Prevaranti se drže dosta povučeno pa će gotovo uvijek od vas tražiti da banci ili policiji ne otkrivate razlog uplata i isplata – ističu u HUB-u i upozoravaju da je rukovanje nezakonito stečenim novcem kriminalno djelo, čak i ako mula ne zna za njegovo porijeklo. Ne preza se ni od angažiranja djece.

VEZANI ČLANCI:

– Tinejdžeri su posebno ugroženi jer često nisu svjesni prave prirode aktivnosti koje poduzimaju. To što ne znaju da je to zločin, nije isprika. Postaju sudionici u kaznenom djelu – upozoravaju u inicijativi FraudSMART, koja podiže svijest o bankovnim prijevarama i iznosi neke od signala koji bi mogli upućivati na to da je dijete postalo mula. Dijete, na primjer, odjednom ima višak novca i to skriva od roditelja, kupuje si skupu odjeću ili gadgete, a nije mu povećan džeparac i ne radi preko praznika. Često je povučeno i pod stresom. Kad su analize pokazale da je broj mladih od 14 do 18 godina koji zloporabe svoje bankovne račune u Velikoj Britaniji porastao za 73 posto u dvije godine, pokrenuta je opsežna kampanja podizanja svijesti. Policija je po školama održavala predavanja i dijelila letke. U 2018. godini u toj je zemlji evidentirano 5819 slučajeva mladih u dobi od 14 do 18 godina koji su koristili svoje bankovne račune za pranje novca, što je povećanje od 20 posto u odnosu na 2017. i 73% u usporedbi s 2016.

– Mladi često nisu svjesni da je to što rade protuzakonito. Prilaze im online preko društvenih medija ili osobno, u školi, na fakultetu ili u sportskim klubovima – rekla je Katy Worobec, direktorica za gospodarski kriminal u UK Finance. To se, dodala je, može činiti kao jednostavan način da se zaradi nešto novca, no to znači i da ćete pomagati u financiranju teških zločina kao što su dilanje droge i trgovina ljudima.

– Kad vas uhvate, vaš će bankovni račun biti zatvoren i bit će vam teško otvoriti račun negdje drugdje ili dobiti ugovor za mobilni telefon ili kredit u budućnosti. Zapamtite, nikada nikome ne dajte podatke o svom bankovnom računu osim ako ih ne poznajete i vjerujete im – savjetuje. Mike Haley, izvršni direktor Cifasa, pojasnio je da razvojem društvenih medija mladi nikada nisu bili izloženiji tome da postanu žrtve prijevare. Peter Ratcliffe iz Uprave za gospodarski kriminal londonske policije rekao je da surađuju s bankama, no bez uključivanja učitelja i roditelja, koji trebaju odigrati ključnu ulogu, teško će se spriječiti taj oblik kriminala. – Pobrinite se da vaše dijete nikome ne daje podatke o svom bankovnom računu osim ako ga ne poznaje i vjeruje mu. Recite im da budu oprezni s neželjenim ponudama za laku zaradu, jer ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest. Pazite kad vaše dijete iznenada ima višak novca, kupuje skupu novu odjeću ili elektroniku, a da ne može objasniti kako je došlo do novca – ističu. Mladi znaju zaštititi PIN broj na svojim karticama, kako im račune ne bi opelješili prevaranti, phisheri i hakeri. No, što kad im se javi netko tko im ponudi da će uplatiti novac na njihov račun? Gdje je tu rizik, zapitat će se i olako pristati. S porastom broja dječjih mula suočili su se i na Novom Zelandu, gdje su roditelji uočili poveće iznose na računima svoje djece, na koje im uplaćuju džeparac.

VEZANI ČLANCI:

– Ma to je samo neki online posao s momcima koji se bave uvozom – rekao je jedan klinac roditeljima koji su ga upitali otkud mu toliki novac. Prevaranti djecu uvjeravaju da je to legalno, nadijevaju im “titule” kao što su agenti za prijenos novca i uvjeravaju da je sve po zakonu. No, činjenica je da legalni poslodavac nikad neće tražiti korištenje privatnog bankovnog računa za poslovanje tvrtke. – Budite oprezni pri opisu poslova kao što su agent za plaćanje, agent za obradu, upravitelj prijenosa ili predstavnik za plaćanje... Takvi oglasi za posao mogu se pojaviti na legitimnim web-stranicama za zapošljavanje. Budite oprezni i s poslovima gdje se sve interakcije obavljaju online i uključuju prijenos novca ili robe. Čuvajte se prijatelja koji traže da uplate novac na vaš račun, koliko god razlog zvučao opravdano. Pripazite na situacije u kojima “poslodavac” preplati i traži novac natrag – savjetovala je za portal Stuff financijska stručnjakinja Janine Starks. U Europolu napominju da je više od 90 posto transakcija novčanih mula povezano s kibernetičkim kriminalom. – Ilegalno stečen novac često dolazi od krađe identiteta, napada zlonamjernim softverom, prijevare u online kupnji ili trgovini, prijevare s platnim karticama i sofisticirane online prijevare – napominju.

Kriminal težak 100 milijuna eura

Pravosudna tijela iz Belgije, Danske, Grčke, Nizozemske, Rumunjske, Španjolske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva udružila su snage prije nekoliko godina u prvoj koordiniranoj europskoj akciji protiv pranja novca, u kojoj je identificirano 700 novčanih mula diljem Europe. Nastavile su sa sličnim akcijama i narednih godina. Nadležni iz 26 zemalja u suradnji s Europolom, Eurojustom, Interpolom i nekoliko privatnih industrijskih partnera u lipnju, listopadu i studenom 2023. u nekoliko operativnih faza razotkrili su čak 10.759 novčanih mula i gotovo 500 onih koji su ih regrutirali, što je dovelo do uhićenja 1013 osoba diljem svijeta odgovornih za kriminal težak oko 100 milijuna eura. Prijavljeno je 10.736 lažnih transakcija i pokrenuto 4659 istraga. Akciju su podržale 2822 banke i financijske institucije. U jednoj državi članici EU uočili su da su migranti iz Ukrajine, koji su zatražili utočište od rata, bili česta meta kriminalaca koji su iskorištavali njihovu ranjivost. Još jedan alarmantan trend uključuje i korištenje umjetne inteligencije za stvaranje lažnih identiteta za otvaranje online računa. Kriminalci ciljaju na mlađe osobe i nude im, na primjer, darovne kartice za kupnju robe ili elektroničkih uređaja. Mule zatim predaju kupljenu robu kriminalcima koji je zatim prodaju na najpopularnijim e-trgovinama, primajući postotak od nezakonite zarade u gotovini ili robi. Istrage su otkrile da niz zamršenih shema online prijevara usmjerava silan novac na račune kojima upravljaju novčane mule, među kojima su i maloljetnici.

VIDEO Priveden mladić koji je osumnjičen da je brutalno pretukao maloljetnika u Slavonskom Brodu

Ključne riječi

Komentara 2

GE
geler203
13:25 17.01.2024.

Evo ja bih oprao 800 milijuna od plina. Nikome ne fali plin a nikome ne fale ni novci. Jedino su porezni obveznici morali ga ponovo kupovati.

MI
mikimouse12
13:43 17.01.2024.

Sto kaze rimac auti kak bu on kad ga uhvate ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije