Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA KEYLESS

Nova akcija Europola: Otkrili kriminalnu skupinu koja je ukrala 1,8 milijuna eura vrijedne automobile

Foto: Europol
1/6
26.12.2023.
u 10:00

Utvrđeno je da su se članovi kriminalne skupine koristili sofisticiranu tehnologiju, kako bi otključali automobile na daljinu, bez fizičke uporabe automobilskog ključa

Međunarodna kriminalna mreža, specijalizirana za krađu vozila, pogotovo skupocjenih, razotkrivena je zahvaljujući suradnji policija Litve i Njemačke. Spomenutu akciju su pomagali i Europol i Eurojust. U Europolu kažu da je bila organizirana zajednička radna skupina  KEYLESS, čiji je cilj bio razotkrivanje načina na koji je djelovala kriminalna skupina, uključujući i dvije osobe koje su na temelju europskog uhidbenog naloga tijekom prosinca uhićene u Litvi, i od tada su u pritvoru. Združene policijske snage smatrale su da su te dvije osobe visokorangirane unutar kriminalne organizacije te da su  njih dvoje osmislili kako da se kradu vozila.

Utvrđeno je da su se članovi kriminalne skupine koristili sofisticiranu tehnologiju, kako bi otključali automobile na daljinu, bez fizičke uporabe automobilskog ključa. Zahvaljujući tome, sumnja se da su dvojica Litvanaca ukrali 28 luksuznih automobila u Njemačkoj, pri čemu su počinili štetu od 1,8 milijuna eura. Nakon što bi vozila bila ukradena, prokrijumčarena su u Litvu. Potom bi se krivotvorila dokumentacija ili bi se vozila rastavila u dijelove radi daljnje preprodaje. Tijekom istrage,  istovremeno  su pretražene kuće na više lokacija u Litvi, što je na koncu i dovelo do uhićenja ranije spomenutog dvojca.

1/6

U Europolu kažu da su zaplijenili veliku količinu dokaza, pa je među ostalim nađen i  sirov materijal koji je trebao poslužiti za izradu brojeva šasije, velik broj krivotvorenih registracija... Istražitelji su zaplijenili i niz sofisticiranih tiskarskih strojeva, među kojima su komercijalni pisači, CO2 laserski strojevi za graviranje, fotokopirne filmove, polimerne ploče, kemikalije, alate za utiskivanje, strojeve za rezanje i bušenje, strojeve za UV sušenje i preše. Zaplijenjena je i imovina vrijedna oko milijun eura.

Istraga je pokrenuta nakon povećanog broja krađa automobila te nakon što je 2020. uhićen Litvanac koji je kasnije i osuđen za organizirani kriminal. Istražitelji su, istražujući taj slučaj, razotkrili  cijelu kriminalnu mrežu, koja se nije bavila samo organiziranim krađama već i međunarodnom trgovinom drogom, pranjem novca, krivotvorenjem... Kako bi pokušali razotkriti cijelu kriminalnu organizaciju, početkom godine osnovana je radna skupina KEYLESS (Bez ključa) što je bio početak međupolicijske suradnje tijekom koje je su analizirane  stotine tisuća šifriranih  razgovora. Analiza tih razgovora omogućila je litvanskoj policiji da  dođe do podataka  s pomoću kojih su mogli identificirati  te početi pratiti članove kriminalne skupine. Osim toga, identificirana je i poslovna infrastruktura  kojom se kriminalna skupina služila, poput radionica u kojima su se krivotvorili brojevi šasija...

POVEZANI ČLANCI:

Europol je pojasnio i kako su se vozila krala. Pojašnjavaju  da  vozila koja su opremljena daljinskim sustavima bez ključa koriste radio signal za prepoznavanje ključa kada su u blizini vozila. To je praktičan no ranjiv sustav jer lopovi koriste  radio komunikaciju između vozila i ključa kako bi neovlašteno pristupili automobilu. Da bi to učinili, koriste pojačivače signala za presretanje i proširenje radio komunikacije između vozila i ključa, postavljajući tako relejnu stanicu. Time zapravo simuliraju da je ključ u bravi automobila, iako ga zapravo nema. 

>> VIDEO Nekoliko puta preticao na Pelješkom, pa na kraju požalio

Komentara 5

MA
Maslac
10:50 26.12.2023.

Cesto se pitam sta se vise isplati ? Ti auti vjerovatno idu za Rusiju.

JF
Jure_Francetić
11:27 26.12.2023.

Imaju li ti programeri veze sa mobilnom aplikacijom sa funkcijom auto-dijagnostike OBDeleven? Ako se ne varam oni su također Latvijci?

BO
BoljiSvijet
11:12 26.12.2023.

A jel su istrgom barem informativno bili obuhvaćeni ljudi iz auto industrije s obzirom na pronađenu impozantnu opremu za prefarbriciranje individualni podataka automobila kod ove kriminalne skupine !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije