Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločini iz mržnje

Akcija diljem Europe: Pod istragom 209 osoba radi govora mržnje i prijetnja smrću

Zaštita autorskih prava, ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
30.12.2023.
u 09:32

Međunarodna policijska operacija, pod vodstvom španjolske policije uz potporu Europola, razotkrila je 209 osoba širom pet zemalja koje se sumnjiče za govor mržnje i poticanje nasilja kako na internetu tako i u javnom prostoru.

Združena policijska akcija  provedena u pet zemalja uz asistenciju Europola rezultirala je razotkrivanjem 209 osoba, koji se sumnjiče za razne vrste zločina iz mržnje. Riječ je o trećoj takvoj zajedničkoj akciji usmjerenoj na razotkrivanje svih vrsta zločina iz mržnje, koju je predvodila španjolska policija, a u njoj su sudjelovale policije Austrije, Francuske, Njemačke i Italije. Cilj akcije bile su objave na internetu ili javnom prostoru koje  pozivaju na  govor mržnje, ksenofobiju, nasilje, potiču na nasilje...

Razotkriveno je 209 osoba, mahom ultra desničara ili ultra ljevičara koji se sumnjiče za govor mržnje i prijetnje smrću te poticanje na nasilje. U Europolu kažu da su  neke od tih osoba bile povezane s vjerskim ekstremizmom, dok se drugi sumnjiče za iniciranje nasilja prema političarima, nasilno rušenje  političkih sistema, nasilje prema određenim društvenim, manjinskim skupinama. Zajednička policijska akcija podrazumijevala je racije na više lokacija te zaplijene raznih električnih uređaja, mobitela, oružja i propagandnog materijala.

U Njemačkoj su snage reda pretražile 65 kuća te su ispitane 54 osobe. U Francuskoj  su policiji bile zanimljive 72 osobe koje su se sumnjičile  za uporabu nedozvoljenog držanja i podupiranje terorističkih organizacija, širenje terorističke propagande, javno pozivanje na počinjenje kriminalnih djela, difamaciju političara,...

POVEZANI ČLANCI:

U Italiji se po nalogu tužiteljstva istraživala osoba koja se tereti da je poticala druge da počinje zločine iz mržnje pri tome šireći rasističku, ksenofobičnu i supremacističku propagandu. U Španjolskoj su uhićene dvije osobe koje se sumnjiče za napad na ranjive društvene skupine te još dvije koje se sumnjiče za zločine iz mržnje koji su rezultirali tjelesnim ozljedama.

Cijela akcija bila je usmjerena na detektiranje i onemogućavanje govora mržnje na internetu i društvenim mrežama, ali i u javnom prostoru pa je tako u Francuskoj uhićena osoba koja je varala homoseksualce i to tako da je s njima ugovarala ljubavne sastanke kako bi ih orobila.

VIDEO Sudski vještak Gvozdanović o ubojstvu u Velikoj Gorici: 'Djela iz afekta je nemoguće spriječiti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije