Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dječak je trebao biti živ, sepsa ne ubija uvijek

Ključno je pitanje – tko su ljudi koji su procijenili da umiruće dijete nije hitan pacijent
17. prosinca 2018. u 14:13 15 komentara 6365 prikaza
bolnica
Foto: Thinkstock

Tragedija Gabrijela Bebića, dječaka iz Metkovića koji je u splitskoj bolnici preminuo od sepse i zatajenja organa kao posljedice streptokoka i gripe, zbog čega je u više navrata bio kod liječnika i u hitnoj službi, otvorila je ponovno niz pitanja o zdravstvenom sustavu, funkcioniranju hitne te, u konačnici, i osobnoj odgovornosti liječnika.

Marijan Saraga Umro Gabrijel Bebić Saraga o smrti dječaka (9) u Splitu: Tko god se ovako razboli, može umrijeti

Prema dosadašnjim informacijama koje su potvrđene iz KBC-a Split u kojem je dijete preminulo, uzrok smrti su spomenuta sepsa i zatajenje organa te se može steći dojam da u takvim slučajevima praktički nema pomoći. No, kako objašnjava prof. dr. sc. Goran Tešović, sepsa nije uvijek smrtonosna ako se adekvatno i na vrijeme liječi. Ne ulazeći u detalje ove tragedije, koju u ponedjeljak mora istražiti inspekcija Ministarstva zdravstva, ovaj cijenjeni liječnik jasno kaže da, kad bi sepsa uvijek bila smrtonosna, onda bi generalna smrtnost bila dvostruko veća nego što jest.

Kujundžić u Nedjeljom u dva Nedjeljom u dva Smrt dječaka (9) iz Metkovića: Nije zakazao sustav, bilo je propusta, treba utvrditi čijih

Bez osnovnog krvnog nalaza

– Jednostavno nije točno da je sepsa obligatorno smrtonosna. Mislim da se tu miješaju neki pojmovi: sepsa znači prisutnost živih bakterija u krvi, temperaturu i nešto niži krvni tlak, a multiorganska disfunkcija uznapredovala je posljedica sepse i, kada nastane, onda je smrtnost vrlo visoka, ali to opet ne znači da svaki bolesnik mora umrijeti. Ovisi o tome što je uzrokovalo sepsu, kakvo je prethodno stanje organizma, je li riječ o mladom i zdravom organizmu ili organizmu koji je već oštećen nekim teškim bolestima ili ima neki teški komorbiditet, to su sve čimbenici koji utječu na vjerojatnost preživljenja – objašnjava prof. Tešović iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dodajući da je sepsa bitno rjeđa kod djece nego kod starih ljudi. Izuzev djece koja leže u bolnicama, koja su operirana, imaju neke maligne bolesti, uzročnici koji najčešće kod djece izazivaju sepsu, kaže prof. Tešović, jesu streptokok pneumoniae, odnosno pneumokok i meningokok.

doktori 3000 eura Inspekcija se oglasila o mitu u splitskom KBC-u: Bilo je propusta u liječenju

Koliko je dosad poznato, kod 10-godišnjeg Gabrijela iz Metkovića utvrđen je betahemolitički streptokok, koji, dakle, nije među navedenim najčešćim uzrocima sepse u djece. U svakom slučaju, u liječenju je ključno vrijeme koje je preminulo dijete gubilo vraćajući se iz hitne službe bez obavljenih pretraga. Tragedija je to koja je pokazala još “mali milijun” propusta koje inspekcija tek treba potvrditi poput onog da mu nije napravljena nijedna pretraga pa tako ni osnovni nalazi krvi.

Na pitanje o osnovnim laboratorijskim pretragama kod ovakvog stanja dr. Ilonka Artuković, pedijatrica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, objašnjava da su krvna slika i CRP upalni parametri koji pokazuju jačinu upale, a često i to je li riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali.

Mauro Kalvarija obitelji Barak HZZO odbio platiti liječenje koje Mauru jedino pomaže

Gripa ‘asfaltirala put’

– Leukociti su pretraga koja se obavlja u prvih 12 ili 24 sata bolesti, oni će se mijenjati na dolje ili gore. Drugi dan bolesti potrebno je napraviti i CRP. Kada vidimo visoke upalne parametre, znamo da se organizam bori, no ako su vrijednosti snižene, a pacijent je loše, to je odmah za bolničko liječenje.

Leukociti se mijenjaju iz sata u sat i s djecom se ne može raditi bez laboratorija jer se kod njih stanje vrlo brzo mijenja na bolje ili lošije. Nikada ne gledamo pacijenta odvojeno od pretraga. Moramo gledati sve zajedno, i pacijenta i nalaze. Mislim da je ovdje gripa odigrala najgoru ulogu jer je ubila svu obranu organizma, da tako kažem, asfaltirala put streptokoku – kaže dr. Artuković, prva dopredsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

VIDEO: Zastupnici oporbe o pokretanju opoziva ministra Kujundžića

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Čuj, laboratorij ne radi vikendom? U čemu je problem, pošalji krv u Split, Dubrovnik, Čapljinu, Mostar, Beograd, New York, hitnom, busem, vlakom, avionom, teleporterom! Probudi laboranta i kaži mu da je hitno i da izvoli doći na radno mjesto! Ako ... prikaži još! ga nema, probudi ravnatelja i neka se on nacrta u laboratoriju i napravi analize. Doktor djeteta radi u suporotnoj smjeni pa ga doktor u ovoj smjeni nije htio pregledati? Ebo vas mentalitet "to nije moj posa". Ovo je za čisti zatvor, kompletna vertikala od laboranta do Plenkovića mora završiti u zatvoru.

 • generaly:

  Dijagnoza hrvatskoga zdravstva: u Hrvatskoj, u miru, u 21. stoljeću, u EU, djeca umiru od sepse.

 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Za ovo se u pravnim državama po hitnom postupku oduzimaju licence a isto tako ide u zatvor jer ovo je UBOJSTVO IZ NEHAJA! Naravno nisu nogometaši osvojili medalje pa nitko neće na ulicu!