Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inspekcija se oglasila o mitu u splitskom KBC-u: Bilo je propusta u liječenju

Nakon što je Uskok pokrenuo istragu protiv njega, on je dao iskaz u splitskoj policiji te je pušten da se brani sa slobode
11. prosinca 2018. u 13:53 4 komentara 807 prikaza
doktori
Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Stručno povjerenstvo KBC-a Split utvrdilo je da su učinjeni propusti u liječenju bolesnika Ivice Adžaipa koji je umro nakon što je njegova supruga, po vlastitim tvrdnjama, radi žurnog obavljanja pretraga i operativnog zahvata poznatom splitskom kardiokirurgu dala mito od tri tisuće eura.

KBC Split Uzeo 3000 eura? Zbog mita pod istragom splitski kardiokirurg i supruga preminulog pacijenta

"Temeljem dostupne medicinske dokumentacije i izjava liječnika koji su sudjelovali u liječenju bolesnika I. A., Stručno povjerenstvo je mišljenja kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika, uz napomenu da se radilo o rijetkom kliničkom entitetu te učinjeni protokol dijagnostike i liječenja treba gledati kroz tu prizmu", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva u kojemu se navode samo inicijali umrlog bolesnika.   

U istrazi liječenja tog bolesnika obavljeni su zdravstveno-inspekcijski nadzori u KBC-u Split, ordinaciji izabranog liječnika te Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Zdravstvena inspekcija će u skladu s ovlastima, a sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predmet proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu, navodi se u priopćenju.

Hrovje Tomasović Dr. Hrvoje Tomasović: 'Dok kardiokirurg ne bude imao plaću 75.000 kuna, imat ćete ovakvih slučajeva primanja mita'

Unatoč operaciji pacijent umro

Istraga je pokrenuta nakon što je Ljubica Adžaip, udovica umrlog Ivice Adžaipa, cijelu priču ispričala u emisiji Nove TV "Provjereno".

Krajem studenoga Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u splitski KBC da pregleda dokumentaciju vezano uz slučaj kardiokirurga protiv kojega je i Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje da je za žurne pretrage i operativni zahvat životno ugroženoga pacijenta od njegove supruge primio tri tisuće eura mita, no unatoč operaciji pacijent je umro.

Ljubica Adžaip 'Ne bi mi bilo žao novca' Liječnik pušten da se brani sa slobode. Udovica: Da suprug nije umro, vjerojatno bih šutjela

Nakon što je Uskok pokrenuo istragu protiv njega, on je dao iskaz u splitskoj policiji te je pušten da se brani sa slobode.

Uskok je krajem studenoga izvijestio da je pokrenuo istragu protiv liječnika zbog sumnje da je kao voditelj Odjela za kardiologiju KBC-a pacijentu koji je 22. listopada zaprimljen na liječenje, 8. studenoga priopćio da je u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju, te da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Potom mu je rekao da će mu naknadno javiti termin operacije, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat.

No, kada je 12. studenoga od supruge pacijenta, koja je osumnjičena za davanje mita, primio 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata, novac je zadržao za sebe te zauzvrat odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga, a potom ga je i operirao. Nakon toga je 16. studenoga od spomenute žene primio i dodatni iznos od 2000 eura, navode u Uskoku.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li problema sa srcem

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • iva.begovic:

    Gospođi Adžaipa, čestitke na građanskoj hrabrosti i ustrajnosti.

  • vjecnikrojf:

    Zašto se objavljuje ime i prezime pacijenta i njegove žene koja je prekršila zakon,a kirurgovo ime se taji.On se samo zove splitski kirurg i k tome još i poznat.Valjda se USKOK boji da nebi jos puno toga izašlo na vidjelo.

  • JanezIQ45:

    Traba krimpolicija ispitati SVE pacijente koje je taj lik operirao zadnjih godina!Mislim da bi se mnogi iznenadili!