Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u dva

Smrt dječaka (9) iz Metkovića: Nije zakazao sustav, bilo je propusta, treba utvrditi čijih

Kujundžić u Nedjeljom u dva
Screenshot/HRT
16.12.2018.
u 14:26

Stanković je upitao ministra hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao.

Gost današnje emisije Nedjeljom u dva jest ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je komentirao i slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. 

"To je velika tragedija da je umrlo dijete koje je do prije par dana veselo trčalo. Sutra ide inspekcija ministarstva zdravstva kako bi se izvidjelo sve što se događalo. Strašno je izgubiti dijete. I ostaje u zraku je li nešto više moglo učiniti. Ne mogu prejudicirati ništa, ostaje bol i moja iskrena sućut obitelji. "

Kujundžić je naglasio i kako je potrebno utvrditi zašto nije prepoznat "urušaj" zdravstvene slike djeteta i zašto nisu napravljene pretrage kako bi se utvrdilo stanje.

"Ako nije bilo moguće pretrage napraviti u Metkoviću, moglo se dijete poslati u sat vremena udaljen Split ili Dubrovnik. Prema onome što sam doznao, dijete je bilo sa svim znakovima multizatajenja i u stanju šoka i trebalo je prije prepoznati i reagirati", kaže Kujundžić. 

Dječak je u 13 dana četiri puta bio kod liječnika. Stanković je upitao ministra hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao.

No, ministar Kujundžić smatra kako ovdje nije slučaj zatajenja sustava već da se, ukoliko se tako pokaže, odgovornost može biti isključivo osobna, odnosno, liječnika koji dijete nisu obradili prema pravilima struke. Tvrdi kako bi sustav bio kriv u slučaju da liječnika nije bilo, da su pacijenti nailazili na zatvorena vrata i sl., a "ovdje treba utvrditi propuste liječnika i osobnu odgovornost. 

 "Mi smo i bez tih tužnih slučajeva u Zaprešiću i u Metkoviću reagirali na način da smo novim zakonom pripremili promjene u sustavu hitne službe, zapravo idemo u integraciju županijske i državne hitne službe sa domovima zdravlja i bolnicom gdje se onda sigurno podiže kvaliteta i sigurnost i smanjuje rizik za propuste. Premda propusti koji se događaju na razini osobne pogreške, što se ovdje sluti, u ovome, ali ne želim prejudicirati, su nešto drugo, to nema veze sa sustavom". 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Komentara 19

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
14:42 16.12.2018.

Za Milanovićevu vladu sam mislio - gore ne može. A onda je došla Anemijina koja je za RH mozda i opasnija od one. Ovaj lik je jedan od gadljivijih u njoj. Glumi demokršćanina, a glasa za IK.

NA
navrhbrda
16:04 16.12.2018.

Milan Kujundžić je obicni HDZ lopina. Ni manje ni vise. Odavno je trebao biti na dozivotnoj robiji, ali je zahvaljujuci zlocinackoj udrugi, jos uvijek na slobodi. Dokle, majku mu?

BH
Bunjevac=Hrvat
15:02 16.12.2018.

Najmanji problem je da odleti Kujundžić,ali hoće li Hrvatska naći čovjeka za njegovo mjesto koji će riješiti problem zdravstva?E,to je već daaaaaleko teže pitanje.Jer,svatko tko bi se prihvatio te fotelje trebao bi prvo biti detaljno psihijatrijski pregledan pošto se može postaviti opravdana sumnja da nije normalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije