Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak smijenila ravnatelja škole u kojoj je učenik žigosao kolegicu

"Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao"
27. ožujka 2019. u 10:20 9 komentara 378 prikaza
Jozo Dragić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smijenila je danas ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru Jozu Dragića, nakon što je školski odbor prethodno odbio prijedlog prosvjetne inspekcije o njegovoj smjeni.

Zadar: Djevojčica koju je žigosao kolega Incident na nastavi Otac žigosane djevojke: Prijete joj smrću, napali su mi djecu jer smo Albanci

Ta škola našla se u središtu pozornosti javnosti nakon što je učenik upaljačem opekao učenicu i drugog učenika, nakon čega je Ministarstvo obrazovanja uputilo u Zadar prosvjetnu inspekciju.

"Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, nažalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj", izjavila je Divjak.

VIDEO Adem Shala, otac žigosane djevojke iz Zadra:

Dodaje kako kao ministrica ne bježi od svoje odgovornosti te je zato službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru.

"Podsjećam, prosvjetna inspekcija neupitno je utvrdila propuste u radu ravnatelja – od neprovođenja preventivnih programa vezanih uz nasilje u školi i administrativnih pogrešaka, sve do kršenja protokola i neprimjerenih reakcija nakon samog incidenta koji je, opravdano, zgrozio javnost", istaknula je Divjak.

Zadar: Jozo Dragić, ravnatelj škole u kojoj je učenik žigosao učenicu dao izjavu medijima Slučaj žigosanja Ravnatelj: Djeca su me molila da ne zovem ni liječnika ni policiju

Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, nastavnici i stručni suradnici, a posebno mjesto u tome imaju roditelji, zatim i sami osnivači škola preko svojih predstavnika u školskim odborima.

"Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati. Na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske – pokažimo svojim primjerom kako se to radi", poručila je Divjak.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • Android:

    Voli iskazivati moć jedne ministrice - nažalost pogrešno.

  • grodar:

    pa sta je on kriv

  • neobrazovani:

    Molim naprednjake iz raznih udruga da se založe za ukidanje slova U. Što bi bilo da je taj klinac upaljač naopačke okrenuo, da li bi onda to bilo slovo U? ispalo je tako kako je pa je mali izjavio da ... prikaži još! je sada postala ustaša. Ista ta Ministrica dekretom (ali usmenim), dakle na pokvaren način je zabranila po školama da se na danima kruha pojavljuju svećenici i blagoslivljaju kruh. Njoj i sličnima smeta hrvatska tradicija a očito i HDZ podržava takove anti vjerske stavove. Ravnatelj je bio pobornik HDZa i ova ga je odrezala taj čas a da paradoks bude veći isti taj lokalni HDZ koji mu je pomogao kod postavljanja na tu funkciju, također ga se odrekao. Eto na što to sve danas sliči, komunizam je zarobio hrvatskog čovjeka a hrvat opet šuti...šuti....šuti....................