Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA MATURA

Divjak: Maturantima više neće trebati pozitivna ocjena iz eseja da bi prošli hrvatski

Ministrica Divjak
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/10
02.10.2019.
u 20:56

Ministrica Divjak je negirala implikacije o manipulacijama te državnu maturu vidi kao dobar način transparentnog upisa na fakultet.

Potaknuta do sada najlošijim rezultatima ispita državne mature, resorna ministrica Blaženka Divjak je odlučila da učenicima više neće biti potrebna pozitivna ocjena iz eseja kako bi prošli hrvatski jezik.

Ministrica je istaknula kako gotov nemoguće da netko preda prazan papir za esej i prođe hrvatski jezik, ali da se taj dio treba odvojiti i biti poseban upravo zbog toga što nema pouzdanog instrumenta ocjenjivanja. Ministrica je najavila velike promjene, koje počinju već 2021. godine. Godinu nakon toga očekuje nas potpuna rekonstrukcija mature i novi kurikulumi. 

- Bome smo ozbiljno razgovarali treba li rezultate državne mature zbog manipulacija prihvatiti kao ulaz na pojedine fakultete- kazao je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, za HRT.

Ministrica Divjak je negirala implikacije o manipulacijama te državnu maturu vidi kao dobar način transparentnog upisa na fakultet.

- Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat. Sve su ideje dobrodošle- istaknula je Divjak.

VIDEO Ministrica Divjak u OŠ Vladimira Vidrića

Komentara 15

ČR
črnamatizemla
21:30 02.10.2019.

Maturantima više neće trebati pozitivna ocjena iz eseja da bi prošli hrvatski ------- a zbog čega bi to bilo dobro?

ST
stric7
01:37 03.10.2019.

...ova divjak ne treba hrvatskom obrazovnom sustavu...

MM
Marljivi mrav
23:21 02.10.2019.

"Kolko kapljic tolko let daj nam Bog živet" ! Samo da je kruha i igara. Drugo nije bitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije