Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Manjinski dioničari Agrokora traže smjenu povjerenika Ramljaka

- Ramljak nije dorastao ovom poslu, on ne može dalje voditi ovaj proces. Naš plan nagodbe recenziralo je pet doktora znanosti. Ne trebaju nam strani savjetnici, kaže Miroslav Jeličić-Purko.
31. siječnja 2018. u 13:13 13 komentara 1440 prikaza
Udruga manjinskih dioničara Agrokora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor je održala konferenciju za novinare s temom "otkrivanje novih dokumenata koji govore o neispravnom radu izvanrednog povjerenika, odnosno jamstava koja su ovisna društva izdavala u korist Agrokora".

Ante Vlahović Slučaj Agrokor Adris: Upitno je treba li roll-up kreditorima dati pravo glasa

- Dva važna dokumenta pokazuju da ono što je radio Ante Ramljak nije bilo u doboj vjeri i u skladu sa zakonima te da je pretvorio jedan akt u nešto što je već napravilo jako velike štete. Prošlog tjedna na sudu pronašli smo dokument za kojeg nitko od nas prije nije znao, a podnesen je sudu jer su svi vjerovnici morali pokazati dokaze za svoje tražbine prema Agrokoru - rekao je Miroslav Jeličić-Purko, potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara na početku konferencije.

Potom je pokazao dokument o sindiciranom kreditu Agrokora iz 2016. godine, vrijedan 100 milijuna eura.

- Iz njega je vidljivo da Agrokorove kompanije kao što su Jamnica, Belje i Ledo nisu smjele preuzimati jamstva za kredite u njegovom punom iznosu. One su mogle jamčiti samo za onaj dio novca koji su primila, a ne za nikakav veći iznos. Mi ovo nismo imali, a imali su Ramljak i banke. To znači da se više ne može napraviti onakva nagodba kakvu je zamislio izvanredni povjerenik -naglasio je potpredsjednik Udruge.

Udruga manjinskih dioničara Agrokora
1 / 7
Udruga manjinskih dioničara Agrokora

Mali dioničari stoga traže smjenu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Udruga je i ranije pozivala da se transparentno prikažu troškovi postupka.

- Nije moguće da se prikaže nulta vrijednost malih dionica i da se u isti koš stavljaju mali dioničari i Todorić. Pitamo se zašto i mali dioničari ostalih tvrtki iz koncerna nisu izgubili novac - rekao je Jeličić-Purko i dodao:

- Ramljak nije dorastao ovom poslu, on ne može dalje voditi ovaj proces. Naš plan nagodbe recenziralo je pet doktora znanosti. Ne trebaju nam strani savjetnici.

Pravni savjetnik manjinskih dioničara, odvjetnik Boris Ivančić istaknuo je kako se u ugovorima o jamstvima i obveznicama izričito navode zakonska ograničenja koja su naprosto zaboravljena. 

- Ovakvim ponašanjem mali dioničari uopće nisu stranka u postupku. Neke stvari nisu onakve kakvima se prezentiraju - rekao je Ivančić.

Ante Ramljak uprava agrokora 'Domaći savjetnici su podizvođači Alix Partnersa, nemaju direktan ugovor s Agrokorom' Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru Ramljakova bitka protiv tužbi Od milijardi koje traži Kreditna banka spas je lex Agrokor Agrokora predvođena Antom Ramljakom, uz pomoć konzultanata tvrtke Alix Partners, pripremila je nacrt prijedloga nagodbe Agrokora Napad na Ramljaka Dioničari Agrokora: Lovi se u mutnom i kod podjele vjerovnika
teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar Ivo Hrvatina
  Ivo Hrvatina:

  Nedaj se Ante i guraj snabdjevanje kao svoj na svome. Imamo Hrvatsku.

 • zagabria1:

  Ne daj se Ante, uzmi im bar još malo pa kud puklo da puklo. Ne ruši tradiciju uhljebljavanja i pljačke vlastite države.

 • Avatar komentatorx
  komentatorx:

  Ovo što Ramljak radi je čisti kriminal. Marić je još u ožujku prošle godine govorio kako je sve u redu i da prate situaciju. Da vidim samo tko će mi izbrisati mojih deset tisuća dionica Belja ! HDZ ima priliku ... prikaži još! pokazati na djelu da štite nacionalne interese , a ne da vrijedne kompanije isporuče amerikancima za siću.