Naslovnica Biznis

Adris: Upitno je treba li roll-up kreditorima dati pravo glasa

Adris Grupa koju vodi Ante Vlahović uspjela je u postupku osporavanja pod upitnik staviti 10 milijardi kuna tražbina
29. siječnja 2018. u 08:42 3 komentara 311 prikaza
Ante Vlahović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je u petak Trgovački sud u Zagrebu vjerovnike Agrokora podijelio u pet skupina, ne smiruju se negativne reakcije. U ovom trenutku dva velika vjerovnika – ruski Sberbank koji od Agrokora potražuje 1,1 milijardu eura te skupina obvezničara – nemaju pravo birati tko će ih predstavljati u vjerovničkom vijeću.

Agrokora predvođena Antom Ramljakom, uz pomoć konzultanata tvrtke Alix Partners, pripremila je nacrt prijedloga nagodbe Agrokora Napad na Ramljaka Dioničari Agrokora: Lovi se u mutnom i kod podjele vjerovnika

Prve je iz igre izbacio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a druge Adris Grupa koja je u postupku osporavanja uspjela pod upitnik staviti 10 milijardi kuna tražbina. Unatoč neslužbenoj informaciji da Adris Grupa s obvezničarima pregovara o povlačenju osporavanja, rovinjska je kompanija za Večernji list objasnila da osporavanje nije bilo tek taktički potez.

– U proces smo ušli s namjerom da pokrenemo raspravu o tome daju li tražbine koje su prestale postojati zbog pretvaranja u roll-up kredit pravo glasa u postupku izvanredne uprave – poručili su iz Adrisa. Naime, vjerovnicima koji su sudjelovali u roll-upu stara su potraživanja dobila prvenstvo naplate.

– Adris je osporio tražbine vjerovnika koji sudjeluju u roll-up kreditu od 8. lipnja 2017. u dijelu u kojem su im prijavljene tražbine podmirene roll-upom. Adris nije ni u kakvim formalnim dogovorima s drugim vjerovnicima, ali ćemo ustrajati na zaštiti svojih potraživanja pravnim sredstvima, a bavljenje ovom temom ostavit ćemo najboljim pravnim stručnjacima – službeni je stav kompanije koju vodi Ante Vlahović. Naglašavaju i da Adris Grupa nije zastupljena u privremenom vjerovničkom vijeću, koje još vodi glavnu riječ u Agrokoru iako je zakonom predviđeno ustrojavanje stalnog vjerovničkog vijeća. A cijeli prošli tjedan bio je usredotočen upravo na omjer snaga u vijeću koje se možda i ne uspostavi.

Naime, Trgovački sud je nakon osporavanja Ramljaka i vjerovnika utvrdio 31 milijardu kuna nespornih tražbina. Ostalih 26,5 milijardi kuna bit će predmet brojnih parnica. Do petka se primaju žalbe, a tek kada ih Visoki trgovački sud riješi, što se može dogoditi u idućim tjednima, otvara se prostor za pokretanje parnica. Parnice pak isto mogu trajati tjednima, odnosno gotovo je nemoguće očekivati da će utvrđivanje svih tražbina uz žalbe i ostale sudske postupke završiti do 10. travnja, do kada je na snazi lex Agrokor.

Zato bi se moglo dogoditi da vjerovnici čije su tražbine unutar 31 milijardu kuna odlučuju o izgledu i konačnom nacrtu nagodbe. To nikako ne znači da oni mogu uime svih nagodbu izglasati, ali je krojenje iznosa otpisa i redoslijeda naplate vrlo bitno jer pred ostale vjerovnike stavlja dvojbu – naplatiti dio ili potjerati Agrokor u stečaj.

Agrokor SLUČAJ AGROKOR Odluka suda: Oko 5700 vjerovnika predstavljat će pet članova Adris grupa Burza Adris kupio vlastite dionice za 83,6 milijuna kuna Agrokora predvođena Antom Ramljakom, uz pomoć konzultanata tvrtke Alix Partners, pripremila je nacrt prijedloga nagodbe Agrokora za ljudske resurse Agrokor: U tijeku izbor savjetnika o čemu odlučuje vjerovničko vijeće
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Manu@:

  Koalicija hdz+hns+pupavac+bandić uvijek može donijeti lex agrokor 2.0 i produžiti agoniju.

 • Avatar Ivo Hrvatina
  Ivo Hrvatina:

  Ako uspijemo obmanuti i prevariti Ruse za posuđeni novac možda spasimo Agrokor. Madžare nismo uspjeli pokrasti i posle presude EU arbitraže koju čemo skupo platiti oni ostaju svoji na svome u Ini.

 • stefj:

  Stvar je vrlo jednostavna, vjerovnici se moraju dogovoriti ili cijeli sustav ide u stečaj. Ako se dogovore, možda uspiju nešto duga izvući, ako ne, neće izvući ništa... Čak i ako se dogovore i Agrokor nastavi živjeti kao koncern, pitanje da ... prikaži još! li će se naći kreditor, te ako se nađe, hoće li uspjeti pozitivno poslovati... A roll-up kreditori moraju učestvovati u odlučivanju jer su i ušli u cijeli proces financiranja uz taj uvjet. Nisu došli bacati novce u bunar, nije to državni proračun...