Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA INTERESA

Dio hrvatskih zastupnika objavio članstva u odborima Europskog parlamenta

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu predstavili u kojem su odboru
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
05.07.2019.
u 13:58

Na predstavljanju u Kući Europe nisu bili Ruža Tomašić, Ivan Sinčić, Mislav Kolakušić te Predrag Fred Matić

Sedam hrvatskih europarlamentaraca u petak je, na predstavljanju u Kući Europe, objavilo u kojim će odborima Europskog parlamenta biti punopravni članovi, a u kojima zamjenski članovi.

Karlo Ressler (HDZ/EPP) bit će član Odbora za proračun i zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Rekao je da je za Hrvatsku bitno članstvo u Odboru za proračun kako bi se osigurala veća ulaganja u konkurentnost, inovacije i sigurnost te da bi ostalo dovoljno sredstava za kohezijsku politiku.

"Bitan je i demografski element koji bi trebao biti uključen u kohezijsku politiku i europske fondove", rekao je Ressler.

Zamjenski članovi odbora glasuju u odsutnosti punopravnih članova, a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni.

Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP-a srazmjerno broju zastupnika u parlamentu. 

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) bit će član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i zamjenski član u Odboru za regionalni razvoj koji je, kako je kazao, bitan da Hrvatska dobije financijska sredstva kako bi mogla nastaviti sustizati bogatije zemlje EU-a.

„Nama kako demokršćanskoj stranci je ta obiteljska komponenta bitna. Važno nam je da mladi ostaju u Hrvatskoj i tu osnivaju obitelj“, dodao je Sokol.

Dubravka Šuica (HDZ/EPP) bit će članica Odbora za vanjske poslova (AFET) i zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

AFET je važan zbog politike proširenja, "pozicioniranja Hrvatske na međunarodnoj sceni" te važnosti granice i stanja u BiH, poručila je Šuica.

Željana Zovko (HDZ/EPP) će biti članica Odbora za vanjske poslove i zamjenska članica Odbora za kulturu.

Kazala je da je Odbor za vanjsku politiku značajan zbog pitanja mira i sigurnosti na granicama Hrvatske, gdje postoji "izuzetno aktivan utjecaj trećih zemalja", što, prema Zovko, utječe na turizam i na život u Hrvatskoj.

Biljana Borzan (SDP/S&D) je istaknula kako su hrvatski zastupnici bolje nego u prošlom sazivu pozicionirani po odborima Europskog parlamenta.

Istaknula je da je kada se govori o razlikama između glavnog i zamjenskog odbora riječ o „lažnoj dilemi“ te da je ona kao zamjenska članica Odbora za ravnopravnost spolova dobila "Oscara za ravnopravnost spolova" i učinila puno po pitanju dvostruke kvalitete proizvoda kao zamjenska članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Ona će u novom sazivu biti članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te zamjenski član Odbora za zaštitu okoliša i zdravstvo.

Tonino Picula (SDP/S&D) ostaje član Odbora za vanjske poslove te će biti zamjenski član u Odboru za regionalni razvoj

Ukazao je na važnost "borbe za kohezijsku politiku koja nije samo borba za veća sredstva, nego borba za koheziju samu".

„Kohezija je za neke članice Europske unije najvažnia politika, s obzirom na sredstva u zajedničkom proračunu“, poručio je Picula.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) bit će član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku i zamjenski član Odbora za transport i turizam.

Kazao je da je njegov matični odbor iznimno bitan zbog četvrte industrijske revolucije, činjenice da živimo u digitalnom dobu i važnosti umjetne inteligencije.

Kazao je da će njegovo „djelovanje prije svega biti usmjereno prema zaštiti okoliša“.

Na predstavljanje nisu došli Ruža Tomašić i Predrag Fred Matić koji su se ispričali te Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
14:05 05.07.2019.

Oni su sebe,obitelj,djecu i unuke opskrbili i osigurali. A što je s Hrvatskom? Što je s Hrvaticama i Hrvatima?

MO
moškov
14:22 05.07.2019.

Plenkovic u evropu salje sestre u Kristu srpkinje pejcinovicku borzanku ...po nalogu pupavca....uzas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije