Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europski parlament utvrdio sastave odbora. Pogledajte gdje su hrvatski europarlamentarci

Predsjednici odbora i pododbora bit će izabrani na konstituirajućim sjednicama tih tijela.
03. srpnja 2019. u 22:41 14 komentara 2856 prikaza
Hrvatska Europska unija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Europski parlament je u srijedu navečer odredio veličinu 20 odbora i dva pododbora te njihov sastave.

David Sassoli Demokrat iz Italije David Sassoli novi predsjednik Europskog parlamenta: 'Svi dijelimo težnju za bratstvom'

Hrvatski europarlamentarci najzastupljeniji su u Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) koji ima 71 člana. Punopravne članice tog odbora su Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ/EPP) te Tonino Picula (SDP/S&D).

U Odboru za proračun (41 član) su Karlo Ressler (HDZ/EPP) i nezavisni Mislav Kolakušić. Kolakušić je i član Odbora za pravna pitanja (JURI) u kojem je 25 zastupnika. Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni zastupnik iz Živog zida, član je Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji ima 76 punopravnih članova.

Biljana Borzan (SDP/S&D) i Tomislav Sokol (HDZ/EPP) članovi su Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) koji ima 45 članova. Punopravni član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) je Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu). Odbor ima 72 člana.

Kolakušić osvojio mandat na Europskim izborima i najavio predsjedničku kandidaturu Kolakušić: 'Plenković je sudjelovao u igrokazu. U veljači postajem predsjednik države'

Ruži Tomašić (HKS/ECR)  u Odboru za ribarstvo  (PECH) koji ima 28 članova pridružio se Predrag Fred Matić (SDP/S&D). Matić je postao i punopravni član Odbora za kulturu i obrazovanje, (CULT) s 31 članom. Zastupnici u Europskom parlamentu su također i zamjenski članovi odbora u Europskom parlamentu. 

Zamjenski članovi glasuju u odsutnosti punopravnih članova a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni. Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP-a srazmjerno broju zastupnika u parlamentu.

Klubovi zastupnika još nisu dali popise svojih zamjenskih članova u odborima. Predsjednici odbora i pododbora bit će izabrani na konstituirajućim sjednicama tih tijela.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • rimac444:

  Jadan je to parlament u kojem sjede tipovi kao matić, sinčić flego i slični

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, to je pun pogodak!. Kao član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, Vlater Flego će pokrenuti sveobuhvatnu istragu o tome zašto su propali Uljanik i 3. maj te tko je odgovoran za tu propast. Nadamo se da ... prikaži još! će rezultati istrage biti krajnje objektivni i da nitko od krivaca neće biti pošteđen. Poškakljate nas da se nasmijemo.

 • prajdali100:

  Jednoj Ruži Tomašić se pridružio Fred Matić !!!! Jadan li je taj odbor.