Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2017. u 10:34

Poučeni slučajem Pave Barišića, Dijana Vican i svjetonazorska družba koja ju podupire ne mogu mirno spavati

Završit ćemo Akcijski plan, nismo imali problema. Ovo je bio jako uspješan sastanak – kazala je nakon prekjučerašnjeg susreta s premijerom Dijana Vican, šefica Posebnog stručnog povjerenstva zaduženog za izradu Akcijskog plana za obrazovnu reformu. I zaista, s ishodom sastanka može biti itekako zadovoljna jer je po nju imao uspješan epilog. Naime, dotična je gospođa ostala na svojoj poziciji, unatoč činjenici da je baš na tom sastanku utvrđeno kako je zadnja dva mjeseca muljala premijera, kolege i javnost. Nakon što je s Akcijskim planom kasnila mjesec dana, iz njega je izbacila niz elemenata obrazovne reforme zacrtanih strategijom izglasanom u Saboru, uključujući i posebnu brigu za najugroženije skupine poput Roma i djece s poteškoćama u razvoju za koje bi svako iole civilizirano društvo trebalo pokazivati više senzibilnosti. Sastanak je po gospođu Vican bio plodonosan i stoga što na čelu Ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme do daljnjeg ostaje njezina odabranica Jasminka Buljan Culej, koja je na tu poziciju izabrana temeljem podudarnosti njenog plana rada s prekjučer odbačenim Akcijskim planom.

Činjenica je, međutim da su Dijana Vican i svjetonazorska družba koja ju podupire odbacivanjem Akcijskog plana za provedbu strategije obrazovanja prekjučer doživjeli poraz.

Vjerojatno i rat. Plenković otpočetka svog mandata pokazuje da se teško odriče svojih ljudi, a Vican zasad nije smijenio samo iz razloga što je bila njegov odabir. Međutim, poučeni slučajem bivšeg ministra Pave Barišića, Dijana Vican ne može mirno spavati. Rješenje da njezino djelo proglasi nevaljanim, a nju zasad ostavi na poziciji tipičan je kompromis svojstven Plenkovićevu političkom djelovanju, s ciljem odgode drastičnih mjera. Smjenom Dijane Vican priznao bi poraz pred novopečenim partnerom u Vladi, a otvorio bi bok neprijateljima unutar vlastite stranke. Ovakvim rješenjem stvara se privid da obrazovna reforma ide dalje unatoč činjenici da su opisane makinacije Hrvatskoj oduzele dodatnih šest mjeseci 
obrazovanja.     

Komentara 3

Avatar arhaika
arhaika
15:24 06.07.2017.

"svjetonazorska druzba"? sramotno novinarstvo. znaci, ako nisi jokicevac, odmah si anatemiziran. podrska prof. vican.

Avatar arhaika
arhaika
15:25 06.07.2017.

uostalom, nas obraz sustav je u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije