Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vican ostaje šeficom, ali akcijski plan mora se mijenjati

Akcijski plan mora se mjenjati, posao mora biti gotov za 2 mjeseca
04. srpnja 2017. u 22:07 23 komentara 2563 prikaza
Dijana Vican
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dijana Vican, predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva koje je bilo zaduženo za izradu Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, je na zakazani sastanak u 15 sati u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministricom Blaženkom Divjak i ostalim članovima Posebnog stručnog povjerenstva pristigla prva.

Naslovnica 24.6.2017. DANAS U VEČERNJEM Ministrica obrazovanja o nastavku kurikularne reforme

Čak pola sata ranije s ciljem da izbjegne novinare i odgovore – kako je i zašto, tko i po čijem naređenju promijenio Akcijski plan koji je trebao pratiti Strategiju obrazovanja koja je kao krovni dokument obrazovne reforme ranije usvojena u Saboru.

Ignorira strategiju

Dapače, ne samo da Akcijski plan za koji je najodgovornija upravo D. Vican ne prati Strategiju, on ju štoviše ignorira. Izbačeno je tim planom, koji je pak i osnova za izradu i predmetnih kurikuluma i osnova za rad ekspertne radne skupine, 11 ciljeva i 129 mjera, izvijestio je portal srednja.hr. Sve to bez suglasnosti Sabora, ali i bez suglasnosti ostalih članova Posebnog stručnog povjerenstva.

Dapače, Vican je na sastanak, prvi uopće s novom ministricom Divjak, pristigla s dodatnim teretom – nju je na mjesto predsjednice Povjerenstva imenovao sam premijer Plenković, a ona je u travnju isti taj dokument, za koji se sada ispostavilo da je potpuno izmijenjen, već prezentirala Plenkoviću. Superlativima naravno, uz bok s bivšim ministrom obrazovanja Pavom Barišićem.

Oboje su tada uvjeravali Plenkovića, ali i sve roditelje i profesore, da rade na reformi obrazovanja. Vican prije sastanka nije bila raspoložena za izjave, jučer se na naše pozive nije javljao ni bivši ministar Barišić. Vican je tako uoči i za trajanja četverosatne rasprave iza zatvorenih vrata Banskih dvora stavljena pred zid – to više što je usvajanje Akcijskog plana nužno za izradu proračuna obrazovanog sektora za iduću godinu kao i za prijavu projekata za fondove EU kojima bi se provedba reforme obrazovanja u našim školama ubrzala. Nosi ona još jedan teret – čak i za prvog predstavljanja Akcijskog plana premjeru Plenkoviću pogazila je rokove propisane Strategijom za donošenje Akcijskog plana. No to je, nakon održanog sastanka nije koštalo pozicije predsjednice Povjerenstva – premijer joj nije, niti neće otkazati suradnju.

Za novi plan rok je rujan

Nađeno je kompromisno rješenje - u sljedeća dva mjeseca izradit će se prijedlog Akcijskog plana koji se temelji na Strategiji. Iako je taj posao već trebao biti obavljen.

– Sjednica je duže trajala, trebalo je dosta toga usuglasiti. Donesen je zaključak - izradit će se prijedlog Akcijskog plana temeljen na Strategiji, ali uz malo drugačiju metodu - uzet ćemo sljedeća dva mjeseca, dakle, do 9. rujna, kada će pojedini članovi Povjerenstva koji su najbliži onih šest poglavlja po temama voditi usuglašavanje Akcijskog plana temeljem primjedbi i Strategije koju je prihvatio Sabor. Uz primjenu nove metode i suglasje sa Strategijom Povjerenstvo dobiti prijedlog na stol koji će biti podloga za daljnji rad – kazala je nakon sastanka ministrica Divjak. Ta nova metoda, nije ništa drugo nego raspodjela posla među članovima Posebnog stručnog povjerenstva, svatko od njih dobit će jedno poglavlje, pa u Akcijski plan vraćati, do jučer izbačene elemente iz Strategije.

–Završit ćemo Akcijski Plan, nismo imali problema. Ovo bio jako uspješan sastanak– kazala je nakon sastanka Dijana Vican.     

Blaženka Divjak Obrazovanje Sindikat izazvao Divjak – hoće li platiti produžnu nastavu? Blaženka Divjak ZOVE NA KONSENZUS Divjak pozvala javnost: Ne inzistirajte na detaljima barišić divjak Primopredaja Ministrica Divjak prvo će proučiti sve što je naslijedila od Barišića
Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Mimizo:

    partija na aparatima po tko zna koji put

  • zadar1:

    hrvatska hrvatu....davno je to netko rekao.....

  • mobitel20:

    Dok je Kostovic tamo siguran sam da nikakva jugokomunisticka smicalica nece proci. Tako im svih maja severa i ostalih aktivistickih huskaca koji sramote nekada vrijednu novinarsku profesiju !