Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovna reforma

Vican ostaje šeficom, ali akcijski plan mora se mijenjati

Dijana Vican
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
04.07.2017.
u 22:07

Akcijski plan mora se mjenjati, posao mora biti gotov za 2 mjeseca

Dijana Vican, predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva koje je bilo zaduženo za izradu Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, je na zakazani sastanak u 15 sati u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministricom Blaženkom Divjak i ostalim članovima Posebnog stručnog povjerenstva pristigla prva.

Čak pola sata ranije s ciljem da izbjegne novinare i odgovore – kako je i zašto, tko i po čijem naređenju promijenio Akcijski plan koji je trebao pratiti Strategiju obrazovanja koja je kao krovni dokument obrazovne reforme ranije usvojena u Saboru.

Ignorira strategiju

Dapače, ne samo da Akcijski plan za koji je najodgovornija upravo D. Vican ne prati Strategiju, on ju štoviše ignorira. Izbačeno je tim planom, koji je pak i osnova za izradu i predmetnih kurikuluma i osnova za rad ekspertne radne skupine, 11 ciljeva i 129 mjera, izvijestio je portal srednja.hr. Sve to bez suglasnosti Sabora, ali i bez suglasnosti ostalih članova Posebnog stručnog povjerenstva.

Dapače, Vican je na sastanak, prvi uopće s novom ministricom Divjak, pristigla s dodatnim teretom – nju je na mjesto predsjednice Povjerenstva imenovao sam premijer Plenković, a ona je u travnju isti taj dokument, za koji se sada ispostavilo da je potpuno izmijenjen, već prezentirala Plenkoviću. Superlativima naravno, uz bok s bivšim ministrom obrazovanja Pavom Barišićem.

Oboje su tada uvjeravali Plenkovića, ali i sve roditelje i profesore, da rade na reformi obrazovanja. Vican prije sastanka nije bila raspoložena za izjave, jučer se na naše pozive nije javljao ni bivši ministar Barišić. Vican je tako uoči i za trajanja četverosatne rasprave iza zatvorenih vrata Banskih dvora stavljena pred zid – to više što je usvajanje Akcijskog plana nužno za izradu proračuna obrazovanog sektora za iduću godinu kao i za prijavu projekata za fondove EU kojima bi se provedba reforme obrazovanja u našim školama ubrzala. Nosi ona još jedan teret – čak i za prvog predstavljanja Akcijskog plana premjeru Plenkoviću pogazila je rokove propisane Strategijom za donošenje Akcijskog plana. No to je, nakon održanog sastanka nije koštalo pozicije predsjednice Povjerenstva – premijer joj nije, niti neće otkazati suradnju.

Za novi plan rok je rujan

Nađeno je kompromisno rješenje - u sljedeća dva mjeseca izradit će se prijedlog Akcijskog plana koji se temelji na Strategiji. Iako je taj posao već trebao biti obavljen.

– Sjednica je duže trajala, trebalo je dosta toga usuglasiti. Donesen je zaključak - izradit će se prijedlog Akcijskog plana temeljen na Strategiji, ali uz malo drugačiju metodu - uzet ćemo sljedeća dva mjeseca, dakle, do 9. rujna, kada će pojedini članovi Povjerenstva koji su najbliži onih šest poglavlja po temama voditi usuglašavanje Akcijskog plana temeljem primjedbi i Strategije koju je prihvatio Sabor. Uz primjenu nove metode i suglasje sa Strategijom Povjerenstvo dobiti prijedlog na stol koji će biti podloga za daljnji rad – kazala je nakon sastanka ministrica Divjak. Ta nova metoda, nije ništa drugo nego raspodjela posla među članovima Posebnog stručnog povjerenstva, svatko od njih dobit će jedno poglavlje, pa u Akcijski plan vraćati, do jučer izbačene elemente iz Strategije.

–Završit ćemo Akcijski Plan, nismo imali problema. Ovo bio jako uspješan sastanak– kazala je nakon sastanka Dijana Vican.     

Komentara 23

MI
Mimizo
22:39 04.07.2017.

partija na aparatima po tko zna koji put

ZA
zadar1
22:25 04.07.2017.

hrvatska hrvatu....davno je to netko rekao.....

MO
mobitel20
19:59 04.07.2017.

Dok je Kostovic tamo siguran sam da nikakva jugokomunisticka smicalica nece proci. Tako im svih maja severa i ostalih aktivistickih huskaca koji sramote nekada vrijednu novinarsku profesiju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije