Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEČJA BOLNICA SREBRNJAK

Dijagnostički uređaji izbačeni na bolničko dvorište

Dijagnostički uređaji - Dječja bolnica Srebrnjak
Foto: Zaposlenik bolnice
1/3
17.06.2021.
u 22:10

Uprava bolnice objašnjava kako je uređaj za impulsnu oscilometriju proizveden 2006. godine te je bio u funkciji do 2018. godine

Na dvorištu Dječje bolnice Srebrnjak proteklih su dana uočena dva dijagnostička uređaja za ispitivanje plućne funkcije djece do godinu i pol, odnosno do šest godina. BabyBody pletizmograf i IOS za impulsnu oscilometriju prepušteni su vremenskim nepogodama, tvrdi bivši ravnatelj DB Srebrnjak.

– Objašnjenje je da im je istekla knjigovodstvena vrijednost, ali jednom je uređaju potreban servis, a drugi je potpuno upotrebljiv i može se koristiti ako se novi IOS pokvari. Nema nikakvog razloga da ih se ostavi na kiši. Kažu, skup je servis za Baby Body, ali koliko god je skup, vrijedi jer je to uređaj važan za sprečavanje invaliditeta. Mislim da su ta dva aparata izbačena da bi se u maniri pijanih milijardera kupovala oprema iz projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, CCTM.a, koja će za dvije godine, kad se CCTM izgradi, biti zastarjela – kaže dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj suspendiran već sedam mjeseci.

Uprava bolnice objašnjava kako je uređaj za impulsnu oscilometriju proizveden 2006. godine te je bio u funkciji do 2018. godine. 

- Nažalost, software uređaja je izvan podrške proizvođača te se novi software ne planira, a bio bi nužan za pravilno izvođenje pretrage jer trenutni ne podržava izračune vrijednosti koji su u skladu sa ERS/ATS smjernicama. Također, ugrađeno računalo sa operacijskim sustavom Windows XP više nije dostupno na tržištu. Dodatak navedenog uređaja, uređaj za tjelesnu pletizmografiju dojenčadi (MasterScreen BabyBody) bio je u upotrebi svega nekoliko puta do 2010. godine, kada se javio kvar kabine uređaja, koji je bilo moguće popraviti isključivo u tvornici, što prethodna uprava nije provela. U međuvremenu je uređaj zastario te se prestao proizvoditi 31.12.2019. godine te kako smo naveli, nema adekvatnu software podršku za svakodnevni rad - detaljno su pojasnili iz uprave DB Srebrnjak. 

VIDEO Prošetali smo Pelješkim mostom: Hrvatska bi mogla biti spojena već za 30-ak dana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije