Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Revizija konverzije skinuta s Vrhovnog suda: Tužitelj povukao CHF predmet o kojemu se odlučuje na Sudu EU

– Raduje nas povlačenje revizije koja je bila podnesena na jedan od najlošijih mogućih predmeta za konvertirane kredite, u kojemu je tužitelj već prije povukao dio tužbenog zahtjeva za preplaćeni tečaj pa je stoga taj predmet izrazito nereprezentativan i loš, priopćili su u Udruzi Franak.
14. lipnja 2021. u 11:16 8 komentara 17303 prikaza
Konferencija za medije Udruge Franak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

S Vrhovnog je suda povučena revizija predmeta u kojemu je i Sud EU trebao odlučivati o usklađenosti Zakona o konverziji, odnosno same konverzije, s pravom Europske unije. Iz Udruge Franak koja je u ranijim objavama ustvrdila da je predmet Rev-1042/17 „nereprezentativan i loš“ izvijestili su o tome te istaknuli da, nakon povlačenja ovog predmeta C-474/20, na Sudu EU, kad su posrijedi hrvatske konverzije, ostaje samo predmet C-567/20 Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Zagreb: Udruga Franak održala konferenciju za medije na Zrinjevcu Tomislav Jakšić: 'U slučaju franak sudovi ne bi smjeli odstupiti od stajališta Vrhovnog suda'

U tom predmetu Sud EU mora odgovoriti na pitanje imaju li potrošači nakon konverzije pravo na utvrđivanje ništetnosti valutne klauzule CHF i ništetnosti promjenjive kamatne stope koja je ugovorena u temeljnom ugovoru uz pravo na utvrđivanje restitucije, ako konverzijom restitucija nije provedena.

– Raduje nas povlačenje revizije koja je bila podnesena na jedan od najlošijih mogućih predmeta za konvertirane kredite, u kojemu je tužitelj već prije povukao dio tužbenog zahtjeva za preplaćeni tečaj pa je stoga taj predmet izrazito nereprezentativan i loš. Nama je i dalje nevjerojatna činjenica da je vijeće Vrhovnoga suda izabralo baš taj izrazito nereprezentativni predmet za odlučivanje na Sudu EU, a još nam je nevjerojatnija činjenica da je Vrhovni sud RH kao najviše sudsko tijelo RH postavio pitanja koja su potpuno nebitna i irelevantna – prokomentirali su u Udruzi Franak.

Riješen španjolski CHF slučaj Sud EU: konverzija nije obeštećenje, HUB: nije primjenjivo u Hrvatskoj

Podsjećaju kako banke tvrde da potrošači imaju pravo na obeštećenje samo u slučaju da je konverzija provedena suprotno zakonu, dok u Udruzi Franak tvrde da potrošači imaju pravo na obeštećenje u skladu s presudama Suda EU C-118/17, C-452/18 te najnovijom C-268/19. U svim tim presudama sud je zauzeo stav da potrošač nakon konverzije ima i dalje pravo utvrđivati ništetnost konvertirane ugovorne odredbe uz pravo na restituciju, ako konverzijom ona nije provedena.

– Vrhovni sud prihvatio je navode banaka iz njihove javne kampanje putem plaćenih medija i plaćenih profesora prava, pokrenuo je ogledni postupak u kojemu se odlučivalo o valjanosti konverzije, te utvrdio je da je konverzija valjana, umjesto da se bavio pravom potrošača na obeštećenje. Dapače, otišao je tako daleko da je ustvrdio potpuno nepravilno da se presuda C-118/17 ne odnosi na hrvatske potrošače – kažu u Udruzi Franak.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Hrastić o zaštićenim najmoprimcima: Država štiti ljude koji su u Jugoslaviji nasilno ušli u naše stanove

OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Linomedo:

    Ako je Mamić cipelama kupovao suce, jasno je da su ih bankari imali cijelo vrijeme na svojoj strani i da su udruženo plačkali građane

  • dalibor.hren:

    Ima li u Remetincu dovoljno mjesta????

  • bluescreen:

    Vaš kredit, vaš problem. Smijali ste se nama koji imamo kredite i eurima.