Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studij u inozemstvu

Evo zašto je Danska postala 
hit za naše studente!

Promocija doktora
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
05.05.2014.
u 12:23

U zemljama EU naši studenti pod istim uvjetima kao i njihovi državljani

Otkako smo ušli u Europsku uniju naši građani u svim njezinim zemljama mogu studirati pod uvjetima pod kojima studiraju i njihovi državljani. Tamo gdje se studij ne plaća ne plaćaju ga ni hrvatski studenti, a tamo gdje se plaća cijena je za njih ista kao i za domaće.

Simbolične školarine

Potpuno besplatan studij ima nekoliko zemalja, među njima Austrija, Finska, Norveška, Švedska, Škotska za hrvatske studente preddiplomce, dijelom Slovenija, a neke zemlje, poput Češke, imaju simbolične školarine od nekoliko desetaka eura. U većini europskih zemalja koje ih imaju, školarine su oko tisuću eura, a razlikuju se značajnije za preddiplomske i diplomske studije. Najviše su u Velikoj Britaniji gdje iznose od sedam do deset i pol tisuća eura za preddiplomske studije. Među hrvatskim studentima posljednjih nekoliko godina hit je Danska.

Foto: VLm

– Osim što nudi besplatno školovanje, postoje i stipendije danske vlade. Za njih se mogu prijaviti studenti koji su voljni i raditi deset sati tjedno. Stipendija iznosi oko 750 eura i pokriva im potpuno troškove života. A ako imaju zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, u Danskoj ga mogu dobiti na vrlo jednostavan način – objašnjava Iva Mara Ljuština iz Instituta za razvoj obrazovanja koji već godinama olakšava našim državljanima odlazak na studij u inozemstvo. Studiji u Danskoj su i na engleskom jeziku, a danski se na sveučilištu uči besplatno. Zanimljiva je i Austrija, no mnogima je njemački jezik problem. Prema podacima Instituta, nekoliko stotina naših studenata studira i u SAD-u. Iako školarine na njihovim najprestižnijim sveučilištima iznose nekoliko desetaka tisuća dolara, ipak, uvjerava nas Mirela Polgar iz “Zone znanja”, studiranje i tamo može biti besplatno. – Desetak sveučilišta u Americi, a među njima Harvard, Princeton, Yale, MIT, studentu iz Hrvatske, ako ga prime, osiguravaju i stipendiju kojom plaća školarinu i ostalo – kaže Polgar.

Srednjoškolci godinu prije

U posljednjih pet godina uz njihovu pomoć na studij u Ameriku otišlo je dvadesetak studenata. Među njima je i Tin Orešković koji na Brownu studira ekonomiju i filozofiju, a školarina je, kaže, 57 tisuća dolara.

– Ako ste primljeni, sveučilište vam garantira financijsku pomoć. Ako vam obitelj zarađuje manje od 60 tisuća dolara godišnje, ne morate platiti ni dolar školarine – kaže Tin naglašavajući da Brown studentima omogućava sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima, ali i razgovore na gostujućim predavanjima s najuglednijim državnicima svijeta. Srednjoškolci koji žele studirati u inozemstvu na željena sveučilišta trebaju se prijaviti najmanje godinu dana ranije. Učenici trećih razreda srednjih škola trebaju već sada ostvariti kontakte sa željenim fakultetima. Pomoć mogu zatražiti od Instituta za razvoj obrazovanja na čijim stranicama imaju linkove za sveučilišta (www.iro.hr), ali i od pojedinih privatnih agencija, pogotovu kada je riječ o studijima u Americi.

>> Studiranje u Hrvatskoj, SAD-u i Dubaiju? Moguće je – na RIT Croatia!

Komentara 7

Avatar Ksaver38
Ksaver38
13:35 05.05.2014.

Da je država pametna da stipendira dobre đake i šalje ih na prestižne fakultete u svijetu pod uslovom da se vrate u zemlju i da poslije stručni ljudi vode tu zemlju.

Avatar xvalentinox
xvalentinox
12:56 05.05.2014.

mogu reci da za njemacku ti vasi podaci nisu tocni,ja placam na TU-München 50€ po semestru.

ME
melanija
12:51 05.05.2014.

i trebaju otici. sto prije to bolje. ne zelim da moja djeca budu sluge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije