Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključne odluke u dva dana

'Da se sve uruši zbog afera nekih ministara? Ne dolazi u obzir'

Andrej Plenković predstavio nove ministre
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
18.07.2019.
u 23:46

”Kujundžić nije kontrolabilan i s njim nije lako razgovarati i dogovarati se ako nije po njegovu”

Pustiti da se sve uruši kao kula od karata zbog afera nekoliko ministara? Ne, to nije dolazilo u obzir. Nije dolazilo u obzir ni pokleknuti pred onima koji su prepoznali rekonstrukciju kao prigodu da sruše i Plenkovića i Vladu, govori nam jedan od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića. Pod “sve“ misli na rezultate koje je Plenković postigao – u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarili su jedan od najsnažnijih porast BDP-a u EU, vratili investicijski rejting, a Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe, Hrvatskoj je odobreno pismo namjere za ulazak u ERM II.

– A u javnosti je neprestano prevladavao sasvim suprotan dojam – Vlada zatrpana aferama ministara koje iz dana u dan pune naslovnice i stvaraju negativno ozračje oko cijelog tima – nastavlja i dodaje:

– Plenković je previše uložio u ovu Vladu i očuvanje političke stabilnosti, koja je najviše pridonijela tome da unatoč svemu Hrvatska napreduje i dobiva dobre ocjene izvana, da bi se sve urušilo. To je bio trenutak za djelovanje, kaže naš izvor.

– Čini mi se da je jedina dvojba bila popunjavanje slobodnih mjesta – onog ministrice Marije Pejčinović Burić te ministara Lovre Kuščevića i Gorana Marića – i nastaviti dalje ili ići u ovakav širi zahvat. Svaka opcija između značila bi otezanje i kalkuliranje, a to nije dolazilo u obzir – nastavlja. Plenković je prelomio: napravio je oštar rez i omogućio Vladi nastavak rada na reformskom ciklusu, unatoč tomu što je bilo onih koji su prepoznali ovu rekonstrukciju kao prigodu da sruše i Plenkovića i Vladu, kaže Plenkovićev suradnik.

A Plenkovićevu rezu prethodilo je nekoliko burnih dana.

15. srpnja

Ostavka

Nakon što je u utorak 9. srpnja dobio podršku Predsjedništva HDZ-a za ambicioznu rekonstrukciju Vlade, Plenković je dan poslije na Klubu HDZ-a izvijestio o namjeri provođenja rekonstrukcije. Zastupnici su ga tada pitali kako može biti siguran da se i iza novih ministara ne vuku repovi i afere, na što je Plenković priznao da ne može imati nikakva jamstva. Ministar državne imovine Goran Marić sam je podnio ostavku u ponedjeljak 15. srpnja. Tada se činilo da se rekonstrukcija Vlade počinje događati sama od sebe jer je Marić ostavku dao nakon ministra uprave Lovre Kuščevića. Od tog ponedjeljka do srijede, kada je na Predsjedništvu objavio tko odlazi iz Vlade, Plenković je obavio razgovore s ministrima koje je odlučio smijeniti: Tomislavom Tolušićem, Gabrijelom Žalac i Nadom Murganić. Rekonstrukcija Vlade odvila se praktički u 48 sati između ponedjeljka i srijede.

16. srpnja

Predsjedništvo

Andrej Plenković u utorak poslijepodne, nakon što je već cijelo jutro u Vladi obavljao konzultacije s Jandrokovićem, Bačićem i Božinovićem, uže Predsjedništvo sazvao je u zagrebačkom restoranu Baltazar. Okupio je potpredsjednike HDZ-a, stranačke tajnike i zamjenika predsjednika te im priopćio da dvoji jedino oko toga hoće li ići u širu ili užu rekonstrukciju Vlade. Dobio je podršku za širi zahvat i sugestiju da smjene provede što prije jer ministre se već danima mrcvarilo neizvjesnošću tko će otići iz Banskih dvora. Već na tom sastanku raspravljalo se o smjeni Tomislava Tolušića, ujedno i potpredsjednika HDZ-a, a pojedini potpredsjednici poput Darka Horvata na tom su sastanku rekli da je Tolušićeva pozicija branjiva i da ga ne treba smijeniti. Sam Tolušić navodno je rekao da neka Plenković napravi širu rekonstrukciju, da on nema problem s tim da i sam bude smijenjen. Na užem Predsjedništvu prije sedam dana, 9. srpnja, Plenković je rekao kako se boji da medijski napisi o Goranu Mariću neće prestati, na što je Tolušić rekao da će ako smijeni Gorana Marića morati smijeniti i njega (Tolušića), Gabrijelu Žalac i sve koji se spominju u kontekstu afera.

18. srpnja

Objava imena

Samo tri sata uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća članovi tih HDZ-ovih stranačkih tijela dobili su poziv da dođu u stranačku središnjicu. Oni iz Dalmacije i Slavonije u zadnji su trenutak uskočili u automobile kako bi stigli u Zagreb na sjednicu stranačkog vodstva na kojoj će im Plenković napokon obznaniti plan rekonstrukcije. Prvo je pozvao uže Predsjedništvo i objavio, odlaze Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić. Očekivala se i smjena ministra zdravstva Milana Kujundžića, s kojim je Plenković doista i razgovarao o smjeni, ali nije ju uspio provesti. Prema našim informacijama, Kujundžić je bio izuzetno ljutit i navodno je ucijenio Plenkovića da neće biti lojalan HDZ-u. Kolaju i informacije da u HDZ-u nisu našli dobrog kandidata kao zamjenu Kujundžiću.

– Kujundžić nije kontrolabilan i s njim nije lako razgovarati i dogovarati se ako nije po njegovu – komentirali su naši izvori. Već smo pisali da je uoči Predsjedništva Josip Đakić izvodio predstavu zbog smjene Tolušića, a da je odlazak najteže pao Gabrijeli Žalac koja je na Predsjedništvu rekla da se osjeća kao silovana žena ostavljena na ulici.

Odmah nakon donošenja odluke o rekonstrukciji, premijer je zatražio i dobio nepodijeljenu podršku koalicijskih partnera, koji su nakon koalicijskog sastanka nastojali ostaviti dojam potpune relaksiranosti.

Potom se krenulo u okupljanje zastupnika za izvanrednu sjednicu Sabora, na kojoj novi ministri moraju dobiti podršku najmanje 76 zastupnika. Pritom se ništa ne namjerava prepustiti slučaju. Kako bi bili sigurni da se netko od nezadovoljnika u posljednjem trenutku neće “razboliti”, HDZ-ovi su zastupnici vraćani i s najudaljenijih kutaka svijeta. Irena Petrijevčanin Vuksanović tako se, navodno, morala vratiti s puta u Ameriku.

VIDEO Plenković predstavio nove ministre

Komentara 46

SR
sramitese
00:28 19.07.2019.

opet neki nepoznati izvor..o kojeg se drze..komentatori nocna lista..ha..ha..balkan bia ..balkan osta..

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
00:09 19.07.2019.

Skupština RS dala dvotrećinsku podršku Dodiku da sruši prijedlog Sejde Komšića i onog drugog balije. A VL o tome ni riječi.

Avatar Urbani
Urbani
01:55 19.07.2019.

Dolaze predsjednicki izbori i preuzimanje EU za pola godine, covjek to hoce odraditi na miru. Dnovinari ostali bez municije ovim zahvatom, moraju izmisljati nove afere a bude i tuzbi za klevete..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije