Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Uobičajeno je da se krajem treće godine mandata Vlade naprave određene promjene'

Andrej Plenković predstavio nove ministre
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
18.07.2019.
u 14:02

Ugodno smo iznenađeni i onim što je napravljeno i ljudima koje je premijer predložio. I predstavnici drugih stranaka koalicije pozitivno su reagirali, disonantnih tonova niti bilo kakve kritike nije bilo, rekao nam je jedan od koalicijskih partnera HDZ-a

Premijer Andrej Plenković dobio je jučer punu potporu koalicijskih partnera za rekonstrukciju svoje vlade. Na sastanku u Banskim dvorima, koji je potrajao nešto više od sat i pol, Plenković im je prezentirao imena novih ministara, a reakcije partnera su, kako prenose naši izvori, bile isključivo pozitivne.

– Ugodno smo iznenađeni i onim što je napravljeno i ljudima koje je premijer predložio. I predstavnici drugih stranaka koalicije pozitivno su reagirali, disonantnih tonova niti bilo kakve kritike nije bilo – kazao nam je jedan od sudionika sastanka. Naš sugovornik prenosi kako je opći zaključak da će predložena rekonstrukcija donijeti relaksaciju Vladi kako bi u miru mogla nastaviti svoj posao u preostalih godinu dana, jer iz nje odlaze ministri opterećeni aferama. U sličnom tomu je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, govorio i premijer.

– Od ministara očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade. Pred nama je još dosta rada. Ono što je cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati one ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva i građana – kazao je Plenković.

Ustvrdio je kako je "uobičajeno da se krajem treće godine i početkom četvrte godine mandata Vlade naprave određene promjene" i još jednom naglasio važnost političke stabilnosti bez bi, kaže, bile nemoguće aktivnosti koje su dovele do rasta gospodarstva i drugih pozitivnih pokazatelja. Zahvalio je razriješenim ministrima, redom tvrdeći kako su dobro radili svoj posao, a na pitanje zašto ih onda smjenjuje odgovorio je kako su "u opterećujućoj slici za Vladu u medijskom, komunikacijskom i političkom radu, osvježenja bila nužna".

Nove ministre Sabor bi trebao potvrditi u petak. Iako se iz HDZ-ovih redova jučer moglo čuti kako im je SDSS postavio zahtjev da se prije izjašnjavanja o rekonstrukciji ponovi tajno glasovanje o njihovu kandidatu za Programsko vijeće HRT-a, jer Saša Milošević u prvom pokušaju nije dobio potrebnu većinu, to pitanje na koalicijskom sastanku nitko nije spomenuo.

O predloženoj rekonstrukciji neće raspravljati ni stranačka tijela HNS-a, a u toj stranci tumače kako to nije nužno jer se radi isključivo o promjenama u HDZ-ovoj kvoti, dok je HNS odlučivao isključivo o svojim ministrima.

– Nema potrebe da revidiramo te odluke jer se ništa nije promijenilo, naši su ministri ostali u Vladi – kazao nam je izvor iz HNS-a.

Stranačka tijela tako će se sastati tek u rujnu, čime padaju u vodu i nastojanja međimurskog župana i člana HNS-ova Predsjedništva Matije Posavca da se stranačka tijela izjasne o njegovu prijedlogu raskida koalicije s HDZ-om koji bi izazvao prijevremene parlamentarne izbore.

Plenkovićeva rekonstrukcija izbila je adute i oporbi koja je pripremala prijedloge opoziva ministara koji su se našli u aferama, budući da su svi ministri čije su se glave spominjale smijenjeni. Smijenjen je i ministar rada Marko Pavić, čiji je opoziv Most već formalno uputio u proceduru. Iako ga je Plenković ostavio u Vladi, na poziciji ministra regionalnog razvoja i fondova EU, zahtijev Mosta postao je bespredmetan.

Ključne riječi

Komentara 23

MO
Morany
14:46 18.07.2019.

Sve dosadašnje vlade imale su rekonstrukcije i to otprilike u isto vrijeme. Prošla kukuriku vlada (ne računam kratku oreskovicevu) je isto tako uvela Vargu, Vedrana Mornara, Šipuša zadnjih godinu i pol dana, prije toga Lalovca, Lorencina, Zmajlovica... i sad bauk govori da je ovo puno promjena

TE
tegovdizac
14:50 18.07.2019.

nijedna momcad ne igra svih 90 minuta s istim igracima, a spinovi da je godinu dana malo za nesto napraviti znacilo bi da prvih godinu dana bilo koje vlade ne trazimo i ne ocekujemo nista od njih!? a znamo da nije bas tako

SA
samoborka
16:49 18.07.2019.

Gospon Plenki..koji vam je nadimak drazi; Anemicna lignja ili Briselski potrcko??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije