Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ IDE U PARIZ

S Macronom o bilateralnim odnosima, ali i o stanju u EU uoči važnih europskih izbora

Andrej Plenković s ministrima na konferenciji "Dani regionalnoga razvoja i EU fondova"
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
15.10.2018.
u 08:23

Premijer će održati predavanje na Sorboni, a posjet završava izložbom "Hrvatska puna boja" u muzeju Louvre

Premijer Andrej Plenković putuje danas u radni posjet Francuskoj, gdje će se sutra susresti s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Večeras mu je u programu susret s hrvatskim iseljenicima u zgradi hrvatskog veleposlanstva u Parizu, a sutrašnji dan počinje sudjelovanjem na sastanku Vijeća poduzetnika Francuske i Hrvatske pri Francuskoj udruzi poslodavaca, nakon čega predsjednik hrvatske Vlade planira održati predavanje na Sveučilištu La Sorbonne “Hrvatska i budućnost Europske unije”. Potom, u Elizejskoj palači, Plenković s predsjednikom Macronom ima predviđen sastanak od otprilike sat i dvadeset minuta.

Radni posjet Parizu završava sutra navečer otvorenjem izložbe pod nazivom “Hrvatska puna boja” u muzeju Louvre.

Ovo je prvi put da Plenković kao premijer dolazi na bilateralni sastanak s francuskim predsjednikom. U Elizejskoj je palači premijer Plenković bio u prosincu prošle godine, ali tada je povod bio veliki skup “One Planet Summit” koji je predsjednik Macron organizirao za pedesetak šefova država i vlada. Sutra će biti održani bilateralni razgovori i očekuje se da će Plenković i Macron pričati o francusko-hrvatskim odnosima i našoj gospodarskoj suradnji, o stanju u jugoistočnoj Europi te o Europskoj uniji uoči važnih izbora za Europski parlament u svibnju.

HDZ je dio Europske pučke stranke (EPP), koja se nada da će biti u poziciji nakon tih izbora ponovno dati predsjednika Komisije, a zasad se Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb natječu da postanu vodeći kandidat, tzv. spitzenkandidat, EPP-a. Macron, koji ne pripada nijednoj političkoj obitelji u EU, ali bi se mogao pridružiti europskim liberalima (ALDE), traži način da se zaobiđe proces izbora šefa Komisije iz redova “spitzenkandidata” vodećih političkih obitelji i da, umjesto toga, šefovi država i vlada ponovno vrate apsolutnu kontrolu i utjecaj pri izboru čelnog čovjeka ili žene u Europskoj komisiji. Macron je prošloga tjedna sklopio savez s liberalnim nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Plenković se inače voli predstavljati kao predstavnik “mainstreama” EPP-a, premda je u posljednje vrijeme u praksi to dovedeno u pitanje nakon što se HDZ-ovi europarlamentarci nisu pridružili tom “mainstreamu” EPP-a u osudi mađarskog premijera Viktora Orbana.

Orban je, inače, označio upravo Macrona kao predvodnika tabora protiv kojeg će se na predstojećim europskim izborima boriti tabor u kojemu su Orban i Talijan Matteo Salvini.

VIDEO Pogledajte okršaj Plenkovića i Pernara u Saboru

 

Komentara 10

BO
Bojance
09:49 15.10.2018.

Dok smo imali Kukuriku vlast, notorni Goldstein sjedio je u Parizu i držao Titovu sliku u hrvatskom veleposlanstvu! Takvima nije bilo mjesto u HR diplomaciji, svaka čast što je maknut

IV
ivamatic69
09:45 15.10.2018.

Baš me zanima kako će na EU izborima proći ovi marginalci što zazivaju izbore iz Vukovara. Eto im najbolje ankete, neka se kandidiraju i pređu prag!

MO
Morany
09:43 15.10.2018.

Konačno premijer koji nas ne blamira po Europi kad se pojavi i kojem ne treba prevoditelj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije