Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Pakleni tjedan za Brexit, dogovor bi morao pasti do srijede

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
15.10.2018.
u 08:40

Čini se kako je britanska premijerka Theresa May dogovorila plan izlaska iz Europske unije koji bi trebao biti objavljen danas. No, mnogi mu se već protive

Pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, koji se čine kao maratonski ne toliko zbog dugotrajnosti (godinu i pol) koliko zbog malog ili nikakvog pomaka, ušli su, riječima jednog neimenovanog diplomata u Bruxellesu, u posljednjih 100 metara utrke. Pregovaralo se intenzivno i tijekom vikenda, a jedna je mogućnost, neslužbeno citirana u njemačkim medijima do kojih je procurio hodogram aktivnosti – dogovor je postignut jučer podvečer te će biti objavljen danas.

Neće plan iz Chequersa

Za uspjeh je potrebno da dogovor o Brexitu bude pripremljen do srijede i blagoslovljen na početku sastanka Europskog vijeća, na kojem se šefovi država i vlada okupljaju od srijede do petka u Bruxellesu. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk već je ovaj summit nazvao “trenutkom istine” za Brexit, ali ga u Bruxellesu nazivaju i “paklenim tjednom”.

Posebno je pakleno za britansku premijerku Theresu May, koja je pod velikim pritiskom jer njezin prijedlog izlaska iz EU, poznat i kao plan iz Chequersa, nije prihvatljiv ni za ostatak EU (EU27) ni za znatan dio Konzervativne stranke, na što je jučer u komentaru za Sunday Times ponovno podsjetio David Davis, njezin bivši ministar zadužen za pregovore o Brexitu, koji je ljetos dao ostavku upravo zbog neslaganja s planom iz Chequersa i sve od tada pokušava taj plan srušiti.

Davis je jučer pozvao ministre da se pobune kad im premijerka, a to se očekuje danas, iznese konačnu verziju dogovorenog izlaska, koja bi značila da Sjeverna Irska ostaje dio jedinstvenog tržišta EU, a Velika Britanija privremeno ostaje dio carinske unije s EU i nakon 29. ožujka 2019., odnosno Brexita.

– Ovo je jedna od fundamentalnih odluka koje je vlada usvajala u moderno doba. Vrijeme je da kabinet primijeni svoje kolektivne ovlasti – pozvao je Davis ministre na neposluh premijerki.

Pitanje integriteta zemlje

Protivnicima plana iz Chequersa smeta to što ne vide jasan izlaz Velike Britanije iz carinske unije, u kojoj će Britanci ostati tijekom prijelaznog razdoblja do kraja 2020. i iz koje žele izaći, ali boje se da se to nikad neće dogoditi ako taj izlaz iz carinske unije 2021. nije već sada jasno propisan. Smeta im i to što ostanak Sjeverne Irske na jedinstvenom tržištu znači da u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva vrijede drukčija pravila nego u ostatku UK-a.

Premijerka May ustrajna je u tome da neće pristati na razbijanje integriteta svoje zemlje te da je spremna izaći iz EU bez sporazuma ako je to cijena očuvanja integriteta. Za sada je teško reći kakvi će stavovi prevagnuti i tko će politički preživjeti ovaj “pakleni tjedan” za Brexit.

Još jučer sjedili u Bruxellesu i vodili pregovore o Brexitu

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab i glavni pregovarač uime EU27 Michel Barnier jučer su poslijepodne još u Bruxellesu vodili pregovore. – S obzirom na to da nekoliko velikih pitanja tek treba biti riješeno, uključujući sjevernoirski “backstop” (zaštitni mehanizam u sporazumu o povlačenju, op. a.), zajednički smo se suglasili da su razgovori licem u lice potrebni uoči ovotjednog Europskog vijeća, priopćeno je iz britanske vlade.

Komentara 4

KA
KaraMarko
09:59 15.10.2018.

Pa pa Titanik zvani EU...

DU
Deleted user
13:05 15.10.2018.

May je ionako zavrsila posao sa Deal i No Deal. I jedno i drugo ce se njezinoj struji a i generalno konzervativcima obiti o glavu. Ako bude no deal bit ce kriza i nezadovoljstvo a ako bude deal onda ce ce konzervativci izgubiti povjerenje gradana koji su protiv nekontroliranoga pritoka imigranata pogotovo imigranata iz Istocne Europe. U svakom slucaju Corbyn je taj koji je u jako povoljnoj poziciji.

AA
aabbcc
17:44 16.10.2018.

Dogovor nije interes EU!, jer isti bi otvorio put na koji bi se mogle pozvati i druge "ravnopravne" clanice EU .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije