Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Čelnici EU-a pripremaju se za presudni summit o brexitu

Premda je veliki dio tzv. Sporazuma o izlasku utvrđen prije više mjeseci, na nekim ključnim spornim točkama - posebno oko pitanja kako izbjeći 'tvrdu granicu' na irskom otoku - malo je toga otišlo naprijed.
13. listopada 2018. u 07:29 3 komentara 368 prikaza
Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Čelnici Europske unije okupit će se sljedeći tjedan u Bruxellesu u ključnom trenutku pregovora o britanskom izlasku iz EU-a čiji je rezultat još uvijek neizvjestan iako je do brexita ostalo manje od šest mjeseci.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk opisao je listopadski summit kao "trenutak istine" nakon što je zadnji sastanak britanske premijerke Therese May s 27 kolega pokazao duboko nesuglasje i London i Bruxelles odveo u slijepu ulicu.

Jean-Claude Juncker JUNCKER O BREXITU 'Oni koji govore o izostanku sporazuma ne shvaćaju što bi značio taj scenarij'

"U listopadu očekujemo maksimalan napredak i rezultate u pregovorima o brexitu", rekao je Tusk, dodajući da će tek tada EU odlučiti o sljedećim koracima kojima treba finalizirati dogovor.

Diplomati od Londona do Bruxellesa trenutno ulažu maksimalne napore kako bi se utvrdilo što je moguće više pojedinosti uoči summita.

Svi se nadaju da će dogovoriti sporazum koji će spriječiti da Britanija izađe iz Unije 29. ožujka 2019. bez prijelaznog razdoblja što bi moglo izazvati kaos i ekonomske poteškoće na obje strane.

Premda je veliki dio tzv. Sporazuma o izlasku utvrđen prije više mjeseci, na nekim ključnim spornim točkama - posebno oko pitanja kako izbjeći 'tvrdu granicu' na irskom otoku - malo je toga otišlo naprijed.

Sjeverna Irska napustit će EU zajedno s Britanijom, dok će Republika Irska ostati u bloku. Mnogi se boje da će povratak graničnih kontrola potpiriti desetljeća tenzija između dviju strana.

Bruxelles i London nadaju se da će budući trgovinski dogovor riješiti to pitanje, ali u nedostatku dogovora EU inzistira na rješenju po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji.

Donald Trump Protekcionizam MMF: Carine štete SAD-u, Kini i cijelom svijetu

Britanija je, pak, odbacila bilo kakav dogovor koji bi podijelio Ujedinjeno Kraljevstvo namećući spore preglede robe koja prelazi Irsko more.

Prema mirovnom sporazumu potpisanom na Veliki petak 1998. godine, ukinute su kontrole i granica između Velike Britanije i Republike Irske postala je praktički nevidljiva.

To je bez problema funkcioniralo s obzirom da su i Velika Britanija i Republika Irska kao članice EU-a bile dio jedinstvenog europskog tržišta i carinske unije, ali problemi nastaju kada se jedna država odluči na izlazak.

Kako su obje strane istaknule da ne žele ugroziti irski mirovni proces, poglavito Sporazum na Veliki petak, potrebno je naći inovativno rješenje kako bi se izbjegla tvrda granica na irskom otoku.

Ilustracija Tomislav Krasnec Približava se trenutak istine za Brexit

To je pitanje također neraskidivo vezano uz oblik budućih ekonomskih odnosa između Britanije i EU-a.

"Ne može biti dogovora o izlasku bez preciznog budućeg okvira", rekao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May u ponedjeljak.

Analitičar Andrew Duff istaknuo je da sporazum neće biti savršen, da će morati biti kompromisa, ali izrazio je i optimizam da će se on na kraju postići.

Bilo kakav dogovor tražit će odobrenje parlamenta u Londonu u kojem deseci euroskeptičnih zastupnika konzervativne stranke Therese May prijete da će glasati protiv.

Probleme može raditi i Sjevernoirska demokratska unionistička stranka, koalicijski partner kozervativaca. Njezina čelnica Arlene Foster rekla je da ne može prihvatiti bilo kakav dogovor koji će tretirati Sjevernu Irsku drugačije od Britanije. "To je crvena linija", kazala je. 

Sting Pismo premijerki Britanske zvijezde upozoravaju May na opasnost Brexita za glazbu

EU summit počet će u srijedu večerom za 27 šefova država ili vlada - bez May - koji će razgovarati o brexitu.

Dan kasnije, svih 28 treba se fokusirati na migracije, poglavito dolaske preko Sredozemlja, te osuditi kibernetički napad protiv Organizacije za zabranu kemijskog oružja. Zapadne prijestolnice Rusiju drže krivom za taj napad.

Izravno s njezinim premijerom Dimitrijem Medvedevom europski vođe moći će razgovarati na azijsko-europskom summitu (ASEM) u Bruxellesu u četvrtak i petak.

 

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • KaraMarko:

    Ciao Tiatnik ...rece Britanija...

  • Max65:

    Sada jos samo da ostatak zemalja ove umjetne i diktatorijalne tvorevine digne sidro te vrati stvari na svoje mjesto. Granice, vlastitu valutu, fiskalnu neovisnost, ukine “poklanjanje” drzavnih firmi koloniolizatorima...itd.

  • aabbcc:

    Biti u EU znaci prenijeti dobar dio vlastitog suvereniteta na druge a zasto bi ti drugi bili veci prijatelji narodu ?