Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERAL LUKA DŽANKO:

'Da nije bilo Perkovića i Mustača, ne bi postigli ovo. Ja sam odavno proglašen izdajnikom, time se ponosim'

Split: General Luka Džanko
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
18.04.2022.
u 15:23

U vrijeme Bljeska i Oluje kao zapovjednik zbornog područja Bjelovar, gospodin Perković je puno pomogao da mi uspješno izvedemo i Bljesak i Oluju u zapadnoj Slavoniji, kaže Džanko

Danas je objavljeno da se hrvatski general Luka Džanko pridružio inicijativi kojom se predsjednika Zorana Milanovića traži za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, a sada je to i komentirao. 

- Prije nego kažem, zbog čega sam se odlučio na to, želim reći da mi je žao svake žrtve pa i Stjepana Đurekovića. Međutim, njegovo stradanje ne može se mjeriti sa stradanjem Brune Bušića, u pitanju je domoljublje, u detalje ne bih - rekao je Džanko za N1 te nastavio: 

- Pridružio sam se kolegama, Miljavcu posebno, Gotovini kao njegov zamjenik, Domazetu kao stručnjaku obavještajcu i ostalim generalima iz desnih svjetonazora. U vrijeme Bljeska i Oluje kao zapovjednik zbornog područja Bjelovar, gospodin Perković je puno pomogao da mi uspješno izvedemo i Bljesak i Oluju u zapadnoj Slavoniji. Primjera radi, meni kolega Domazet šalje obavještajne podatke koji su bili ključni u operaciji Bljesak i kaže mi: ‘Luka, ovo ti šalje Perković, računaj da je to sigurno i postupi tako’. To su bili ključni podaci da mi u Bljesku uspijemo osloboditi zapadnu Slavoniju i ući u Okučane. 

Rekao je i da je dovoljno što je 'vrhovni zapovjedni Franjo Tuđman rekao da su ti ljudi ključni'.

- Oni su postali brigadiri i oni su se uspjeli suprotstaviti vrlo stručnoj obavještajnoj službi jugovojske. Da njih nije bilo, oni su bili toliko snažni i jaki, mi ne bi postigli ovo što smo postigli i smatram da su oni to zaslužili. Suprotstavili su se onome što oni znaju i onome što može kontrirati njima i uspjeli u onome što smo uradili - rekao je. 

Komentirao je i svoj odnos s predsjednikom Milanovićem. 

- Predsjednik Milanović je vrhunski političar, što je radio, ne znam, s njim se nisam čuo od Bljeska i žao mi je što se nismo čuli jer se moja udruga Vedra suprotstavila nekim njegovim istupima. Kako je on to shvatio prema meni kao generalu, njegovom poznaniku, to je njegovo, nije moje. 

Na pitanje boji li se da će ga proglasiti izdajicom, odgovara: 

- Ja sam davno proglašen izdajnikom, ali ja se time ponosim jer znam što sam dao za Hrvatsku, Ja sam time sve jači i jači.

U našem videu pogledajte cijeli dokumentarac "Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva":

Komentara 52

SE
senior12
16:31 18.04.2022.

Da su naši udbhaški sudovi bar odglumili nekakvo suđenje za uhbojstva udhbaša na tlu EU, ili bar njemačke, onda bi mogli igrati na kartu olakhotne okolnosti koju ovi udhbaši imajun za sudjelovanje u domovinskom ratu. Iako je i to ghlupost, jer za kog drugo da se bore, za veliku srbiju i JNA? Ali uhdba bahata kakva je, nije ni pokušala ofglumiti suđenje, sad kad ih je Njemačka osudila za samo jedno jedino ubojstvo, sad bi oni opet cijeli narod uzeli za taoca da bi spasili par ubojica. Šta bi tek bilo da im se sudi za ubijene djevojčice od 8-9 godina koje je udhba ubila? Sramota za svakog normalnog čovijeka.

SE
serafin002
15:36 18.04.2022.

Takvim izdajnicima, zločincima. udibašima zna se gdje je mjesto i neka se u zatvoru ponose što su.Za procesuiranje takvih zločinaca mi bismo trebali uvesti neovisne njemačke suce.

BA
barbaizamerike
15:44 18.04.2022.

Za vrime Juge nije se moglo dobiti poso vozaca autobusa na mrdunarodnoj liniji ako nisi bio suradnik KOSa ili UDBE jer su tajne sluzbe kontrolirale ko dolazi u Jugu i sta prica u autobusu i jeli u autobusu obican putnikk ili neprijatelj drzave koji unosi neki propagandni materijal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije